Прокурори просять суд скасувати спецдозволи, куплені у змові

Прокурори просять суд скасувати спецдозволи, куплені у змові
Зображення асоціативне. Джерело: http://surl.li/qidjk

Що хочуть зробити з грошима, сплаченими державі?

В січні 2024 р. органи прокуратури подали до суду 5 позовів про визнання недійсними результатів аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами та власне спецдозволів, придбаних переможцями торгів, що відбулися з порушенням законодавства про захист економічної конкуренції. Про таке NADRA.INFO повідомив Заступник начальника відділу представництва інтересів держави в суді Управління захисту інтересів держави у сфері охорони навколишнього природного середовища Спеціалізованої екологічної прокуратури Офісу Генерального прокурора Ігор Кучер у відповідь на запит:

Йдеться про спецдозволи на ділянки з покладами глин в Закарпатській області, куплені за результатами торгів у вересні 2022 р., учасники яких були оштрафовані Антимонопольним комітетом у вересні 2023 р.. 

Всі заяви органами прокуратури подано до Господарського суду міста Києва. За даними Єдиного державного реєстру судових рішень, чотири позови подав Заступник керівника Оболонської окружної прокуратури міста Києва. Пʼятий – Заступник Генерального прокурора Вікторія Літвінова.

Долю коштів, сплачених за спецдозволи, вирішить суд. Прокурори просять конфіскувати їх в дохід держави – застосувавши правові наслідки недійсності правочину, визначені ч.3 ст. 228 ЦК України та ч. 1 ст. 208 ГК України.

Наразі усі позовні заяви залишено без руху – до усунення виявлених судом недоліків (ухвали у справах №-№: 910/581/24, 910/582/24, 910/583/24, 910/584/24, 910/1256/24.)

Контекст

В квітні 2023 р. в АМКУ заявили, що перевіряють обставини проведення понад 50 онлайн-аукціонів Держгеонадр (2/3 торгів – між двома учасниками), а у вересні оштрафували покупців 5 спецдозволів за узгоджені дії під час торгів (рішення оскаржуються). В Уряді на скандал відреагували хоч і оперативно, але косметично: зобов’язали учасників подавати заяви про не пов’язаність.

В січні NADRA.INFO писали, що АМКУ розслідує справи щодо можливого спотворення конкуренції під час 40 аукціонів Держгеонадр, а відкриття справи за результатами дослідження Комітету говорить про наявність ознак порушення антимонопольного законодавства. Доведення ж факту змови між учасниками торгів може призвести до визнання недійсними і результатів аукціону, і наданого спецдозволу (про відомі випадки читайте тут і тут).