Покарані за змову під час купівлі спецдозволів оскаржили рішення АМКУ

Покарані за змову під час купівлі спецдозволів оскаржили рішення АМКУ
Зображення асоціативне

ПрАТ «Майдан-Вильський комбінат вогнетривів» (Хмельницька обл.) оскаржив до суду рішення Адміністративної колегії Північного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України (АМКУ), яка 20.09.2023 визнала три компанії винними в узгоджених діях щодо спотворення результатів аукціонів із продажу спеціальних дозволів на користування надрами. Повідомляє ІА NADRA.INFO із посиланням дані єдиного державного реєстру судових рішень.

За заявою ПрАТ «Майдан-Вильський комбінат вогнетривів» Господарський суд міста Києва відкрив провадження у справі і призначив підготовче засідання на 11.01.2024.

Також із позовом до Північного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України до Господарського суду м. Києва звернулося КП «Полонський завод «Маяк» (Хмельницька обл.). Ухвалою від 04.12.2023 заяву було залишено без руху до усунення недоліків. 

Нагадаємо, 20.09.2023 Північне міжобласне територіального відділення АМКУ визнало, що КП «Полонський завод «Маяк», ПрАТ «Майдан-Вильський комбінат вогнетривів» і ТОВ «Арт Буд Сервіс» (Київ) вчинили порушення законодавства про захист конкуренції шляхом антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів аукціонів з продажу спецдозволів на користування надрами.

Компанії брали участь в торгах із продажу спецдозволів на ділянки надр в Закарпатській області 06 вересня 2022 р. (NADRA.INFO анонсували аукціони і робили огляд результатів):

  • Родовище Оноцьке (глина легкоплавка). Учасниками були: КП «Полонський завод «Маяк» і ТОВ «Арт Буд Сервіс». Перемогло КП «Полонський завод «Маяк» зі ставкою 5 420 000 грн;
  • Нижньокоропецьке родовище (глина): КП «Полонський завод «Маяк» і ТОВ «Арт Буд Сервіс». Перемогло КП «Полонський завод «Маяк» зі ставкою 3 570 000 грн;
  • Квасівська ділянка (каолін первинний): КП «Полонський завод «Маяк» і ТОВ «Арт Буд Сервіс». Перемогло КП «Полонський завод «Маяк» зі ставкою 3 320 000 грн;
  • Чабанівська ділянка Чабанівського родовища (глина легкоплавка). Учасники: ПрАТ «Майдан-Вильський комбінат вогнетривів» і ТОВ «Арт Буд Сервіс». Перемогло ПрАТ «Майдан-Вильський комбінат вогнетривів» зі ставкою 3 820 000 грн;
  • Зняцівська ділянка (глина легкоплавка). Учасники: ПрАТ «Майдан-Вильський комбінат вогнетривів» і ТОВ «Арт Буд Сервіс». Перемогло ПрАТ «Майдан-Вильський комбінат вогнетривів» зі ставкою 2 340 000 грн.

На всі товариства було накладено штрафи: ТОВ «Арт Буд Сервіс» – 340 тис. грн (по 68 тис. грн за 5 аукціонів із ознаками змови), КП «Полонський завод «Маяк» – 204 тис. грн (по 68 тис. грн за 3 аукціони), ПрАТ «Майдан-Вильський комбінат вогнетривів» – 136 тис. грн (по 68 тис. грн за два аукціони). Штрафи мали бути сплачені протягом двох місяців.

Нагадаємо, в квітні 2023 р. в АМКУ заявили NADRA.INFO про дослідження обставин проведення понад 50 аукціонів з продажу спецдозволів на користування надрами (на предмет імовірної змови між учасниками). Власне рішення Антимонопольного комітету про спотворення конкуренції під час торгів не передбачає скасування результатів аукціону, проте, як пояснювали опитані NADRA.INFO юристи, придбані внаслідок змови спецдозволи можуть визнати недійсними в судовому порядку. Першим відомим нам прикладом був спецдозвіл ТОВ «Укргаздоб», а про другий – читайте Суд визнав недійсним ще один спецдозвіл, куплений у змові).

Після розголосу, викликаного публікацією переліку аукціонів, які перевіряє АМКУ, Уряд вніс зміни до Порядку проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами. Відтепер кожен учасник, для реєстрації в системі електронних торгів, на додачу до раніше передбачених документів, зобовʼязаний подати «заяву в довільній формі про те, що заявник не є пов’язаною особою з іншими учасниками аукціону».

Проблему «ілюзії конкуренції» на деяких аукціонах із «технічними» учасниками – NADRA.INFO ще влітку 2020 р. проговорювали з Головою Державної служби геології та надр України Романом Опімахом і директором ДП «Прозорро.Продажі» Олексієм Соболевим (читайте Розкрити все. Вони роблять надра прозорими, сьогодні Олексій Соболев є заступником Міністра економіки).

Про перспективу аукціонів «для одного учасника» Романа Опімаха запитували в березні 2023 р., під час публічного звіту за минулий рік«…на жаль, враховуючи оцінку таких торгів з боку правоохоронних органів, ми вважаємо це не досить доцільним – щоб не було звинувачень у фейковості таких торгів. Але в майбутньому – подивимося, можливо, це і спрацює», – заявив Роман Опімах.