АГКУ: Уряд схвалив порядок використання державної частини газу, отриманого від УРП

АГКУ: Уряд схвалив порядок використання державної частини газу, отриманого від УРП
Джерело зображення: http://surl.li/fnhhz

«Сьогодні на засіданні Кабінет Міністрів України нарешті схвалив Постанову щодо використання частини видобутого газу, що залишається у власності держави відповідно до укладених УРП. Документ передбачає зрозумілий і прозорий механізм реалізації державної частки продукції, що на практиці дозволить ефективно розподіляти ресурс, завдяки чому Україна отримуватиме ще більшу вигоду від підписаних угод», – написав у Facebook Виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України Артем Петренко.

Нагадаємо, станом на січень 2024 р. Україна досі не отримала доходу від використання (реалізації) частини виробленої продукції, що залишається у власності держави відповідно до угод про розподіл продукції. Держава не отримує належного попри те, що видобуток газу на виконання УРП на ділянці Угнівська здійснюється з весни 2022 р. (інвестор – ТОВ «Велл Ко» Зіновія Козицького).

«Згідно з прийнятим актом, інвестори передають ДК «Газ України» НАК «Нафтогаз України» видобуту продукцію у відповідних пропорціях, визначених в укладених УРП. Далі ДК продаватиме цей газ на ліцензованій товарній біржі у відкритий і прозорий спосіб. Всі отримані кошти від реалізації будуть перераховані до державного та місцевого бюджетів, на території яких знаходиться відповідна ділянка надр. Таким чином, не лише Україна, а й територіальні громади отримають кошти від працюючих УРП для реалізації важливих соціальних ініціатив», – заявив Артем Петренко.

Виконавчий директор АГКУ додав, що «для нашої держави проекти УРП – новий і доволі складний механізм, адже ніколи раніше ми його не застосовували, а відтак не маємо практичного досвіду. І на сьогодні вуглеводневі угоди є першопрохідцями у цьому процесі. Крок за кроком держава й видобувники напрацьовують і у всіх деталях відточують робочу й ефективну систему для того, щоб УРП працювали чітко, стабільно та зрозуміло для всіх учасників».

Станом на березень 2023 р. дійсними були 12 Угод про розподіл вуглеводнів (про укладення нових УРП відтоді не повідомлялося):

Угода щодо ділянки Угнівська – єдина, на виконання якої видобуваються вуглеводні.