Угода – є, грошей – немає: Україна другий рік не отримує належного від УРП

Угода – є, грошей – немає: Україна другий рік не отримує належного від УРП

В 2022-2023 роках Державний бюджет України не отримав доходу від реалізації Угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуваються на ділянці Угнівська. Про таке NADRA.INFO повідомив Перший заступник Міністра фінансів України Денис Улютін у відповідь на запит:

«За даними звітів Казначейства, у 2022-2023 роках надходження за кодом класифікації доходів бюджету 21090000 «Кошти від використання (реалізації) частини виробленої продукції, що залишається у власності держави відповідно до угод про розподіл продукції, та/або кошти у вигляді грошового еквівалента такої державної частини продукції» відсутні».

 

Також у Мінфіні нагадали, що уповноваженим органом з питань реалізації Угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуваються у межах ділянки Угнівська, між Державою Україна та товариством з обмеженою відповідальністю «ВЕЛЛ КО» визначено Державну службу геології та надр України.

Аналогічну відповідь NADRA.INFO отримали від Міністерства фінансів за результатами 2022 р..

Таким чином, попри те, що до видобування газу на ділянці Угнівська приватна компанія приступила ще навесні 2022 р., Держава другий рік не отримує (або не приймає?) належну їй частину видобутого.

Нагадаємо, в Україні станом на березень 2023 р. дійсними були 12 Угод про розподіл вуглеводнів (про укладення нових УРП відтоді не повідомлялося):

Угода щодо ділянки Угнівська – єдина, на виконання якої видобуваються вуглеводні.

Пояснюючи, чому Держава не отримала доходу від цієї УРП, під час звіту за 2022 р., Голова Держгеонадр Роман Опімах заявляв: «Держава поки що не отримала вигоду з діяльності інвестора, яка вже розпочата на цій ділянці, тому що розподіл не відбувся. Коли відбудеться розподіл, тоді держава отримає газ або інші вуглеводні для реалізації». Затримку з розподілом очільник Служби пояснював складністю механізму УРП і військовим часом, коли «не завжди вистачає у всіх органів влади часу на його [механізму] опрацювання». «Думаю, ситуація вирішиться найближчим часом», – прогнозував Роман Опімах.

Закон України «Про угоди про розподіл продукції» (ст. 20) каже, що до моменту розподілу продукції в пункті виміру право власності на всю вироблену за угодою продукцію належить державі. Водночас, скільки такої продукції вироблено (скільки вуглеводнів видобуто) за майже два роки реалізації УРП на Угнівській ділянці – в Держгеонадрах кажуть, що ці дані відносяться до конфіденційних.

ТОВ «Велл Ко» засновано в 2019 р.. Статутний капітал 1 000 000 грн. Реєстрація – м. Львів. Власник: Зіновій Козицький. Керівник: Степан Козицький. Спецдозвіл на ділянку Угнівська на виконання робіт, передбачених УРП, надано до 2070 р. (охоплює ділянки на території Львівської та Івано-Франківської областей). Компанія належить до групи Західнадрасервіс.

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ

Нагадаємо, 14.02.2023 Кабінет Міністрів України затвердив перелік ділянок надр (родовищ корисних копалин), які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави, що надаватимуться у користування шляхом укладення угод про розподіл продукції.

Підтвердилися дані наших джерел в Уряді щодо кількості обʼєктів та корисних копалин, які увійшли до переліку: 26 ділянок надр із покладами ванадієвих, літієвих, титанових, уранових руд і калійних солей. Перелік розробили на виконання згаданого рішення Ради національної безпеки та оборони України.

Організація першого конкурсу на УРП у стратегічних надрах, не вуглеводнях – на ділянку літієвих руд Добра – стартувала в лютому 2022 р.. Конкурс так і не було оголошено, і згодом у Міністерствах економіки та енергетики висловлювали сумніви щодо доцільності укладення стратегічних УРП під час війни.