Павло Бондар: Як Бурпром почав отримувати прибуток з легального бурштину

Павло Бондар: Як Бурпром почав отримувати прибуток з легального бурштину
Павло Бондар, директор ТОВ "Бурпром". Фото: https://ambergalbin.com/

Підприємство “Бурпром” групи компаній “Амбер Гальбин” – одне з перших в Україні купило спецдозволи на видобуток бурштину за новими законами. За чотири роки воно пройшло всі етапи та першим почало промисловий видобуток каменю. Про успіх «Бурпрому» розповів його керівник Павло Бондар. Пише і показує Amber Galbin*.

Автор: Олексій Бухало

Історія підприємства почалася у 2020 році. Тоді, згідно із новими законами, бізнесмени купили спецздозволи з правом геологічної розвідки та видобутку каменю на ділянках у Сарненському районі Рівненської області. Компанія заплатила найбільшу суму за весь час продажів ліцензій такого типу – близько 16 мільйонів гривень.

Павло Бондар і Олексій Бухало. Фото: https://ambergalbin.com/
“Ми пройшли всі стадії. Я вважаю, що захист запасів і оцінку впливу на довкілля провели на непоганому рівні. Ми залучали науковців, працівників Рівненського заповідника. Підійшли до цього ретельно. І у вересні почали промисловий видобуток… Насьогодні, з вересня місяця, завдяки промисловому видобутку ми реалізували 1,8 тони бурштину. Сукупний дохід склав 21 мільйон гривень”.

Але, аналізуючи чималі витрати на дослідно-промислову розробку, проєктну документацію, розробку оцінки впливу на довкілля,  поки рано оцінювати прибутковість «Бурпрому», додає Павло Бондар.


І все ж тенденції свідчать: у 2024 році підприємство принесе чистий прибуток.

Підприємство впливає на розвиток місцевої громади

«Бурпром» другий рік справно платить податки. Зокрема, у 2023 році сплатив 2 мільйони гривень рентної плати, податку за користування надрами.Крім того, працівники легально оформлені на роботу, за них також нараховуються податки. У 2023 році “Бурпром” сплатив 900 тисяч гривень єдиного соціального внеску та 700 тисяч гривень податку на дохід фізичних осіб.

Павло Бондар підкреслює: податок на дохід фізичних осіб і 30% з рентної плати йдуть до місцевого бюджету. А тому «Бурпром» впливає на розвиток Вирівської громади, де розташовані ділянки підприємства.

Порушені землі на Сарненщині. Фото Олексія Бухала. 2021 рік. Фото: https://ambergalbin.com/

Чорний ринок заважає ефективно працювати

На світових ринках український бурштин повинен вартувати дорожче. Це б сприяло прибутковості видобувного бізнесу, розмірковує Павло Бондар. До речі, торік ціна на бурштин зросла на 5-7%.

Але позитивній тенденції заважають нелегальні копачі. Вони не платять податки, не несуть інших витрат. Нелегали витрачаються лише на зарплату людям і на пальне. Тому встановлюють нижчу ціну. 

“Компанії, що купляють наш бурштин, бачать ціну на чорному ринку. Вони переймаються, що ми дорого продаємо. Але це питання більше до правоохоронних органів. Якби зменшився чорний ринок принаймні удвічі, виросла б і наша ціна”, – уточнює керівник «Бурпрому».

Група компаній “Амбер Гальбин” привезла на “Amberif 2023” легальний бурштин. Фото: https://ambergalbin.com/

Плануємо обробляти бурштин та виготовляти власні вироби

Підприємство «Бурпром» не зупинятиметься на видобутку.

“Ми зробили певні кроки, щоб налагодити обробку бурштину та випуск продукції. Спочатку, ймовірно, це будуть заготовки. Також випуск групи виробів з бурштину сувенірного плану. Це дозволить додати вартість нашому товару. Бо зараз ми даємо можливість заробляти виробникам з Польщі, Литви, Китаю. Україна не повинна бути сировинним придатком цих країн”, – впевнений Павло Бондар.

Нині команда шукає людей, які вміють виготовляти, цікавляться цим та можуть навчити молодь працювати з каменем.

Керівники підприємств – магістри геології

Працівники підприємств «Amber Galbyn Group» закінчили Національний університет водного господарства та природокористування.

Минулого року п’ятеро керівників захистили магістерські роботи з геології та отримали дипломи. Павло Бондар пригадує, що вивчення курсу «Оцінки впливу на довкілля» співпало із проведенням відповідних досліджень. Навчання уже допомогло справі.

Керівник групи компаній “Амбер Гальбин” Олег Богельський отримує диплом магістра з гелогії. Фото: https://ambergalbin.com/

“Ми розуміємо, що потрібно вкладати гроші у знання працівників. Тому крім керівників у нас навчаються працівники середньої ланки. У нас також працюють випускники університету. Ми плануємо в подальшому їх залучати. Адже при промисловому видобутку кількість роботи буде лише збільшуватися”.

Варто відзначити, що працівники групи компаній «Амбер Гальбин» тісно співпрацюють із науковцями університету. Вони пропонують додати спеціальності, яких бракує підприємствам. Зокрема, гемологів, працівників з обробки каменю, дизайну виробів. 

Міжнародні проекти

Минулого року підприємства «Amber Galbyn Group» брали участь у світовому ярмарку “Amberif”, що проходить двічі на рік у польському Гданську. Це престижно та ефективно, адже у видобувників бурштину, з’являється можливість показати український бурштин та познайомитися із клієнтами.

Вітрина групи компаній “Амбер Гальбин” на осінньому “Amberif-2023”. Фото: https://ambergalbin.com/

На ярмарках 2024 року, окрім сировини, підприємці планують представити власні вироби та проаналізувати, наскільки вони конкурентоспроможні поруч із польськими, литовськими та китайськими.

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ

А взагалі у 2024 рік група компаній планує збільшувати виробництво та розширювати свою присутність на світових ринках. З’явилися пропозиції з Південної Кореї, В’єтнаму – це ринки з якими ще не працювали підприємства, додав Павло Бондар.

До Amber Galbin Group входять:
ТОВ «БУРПРОМ»
ТОВ «ЗАХІДЗЕМРЕСУРС»
ТОВ «ЗЕМРЕСУРСІНВЕСТ»
ТОВ «КНІСТЕР ГРУП»
ТОВ «ПОТЕНЦІАЛ ПОЛІССЯ»

 

*В розділах  Надра інших , Говорять компанії , Говорять асоціації деякі публікації/новини/прес-релізи компаній-надрокористувачів, асоціацій у сфері надрокористування та інших медіа можуть відтворюватися дослівно. В разі передруку редакція не здійснює додаткову перевірку викладеного, покладаючись на першоджерела.