Кабмін оприлюднив порядок використання державної частини газу, отриманого від УРП

Кабмін оприлюднив порядок використання державної частини газу, отриманого від УРП
Зображення асоціативне. Фото: https://utg.ua/

На офіційному сайті Кабінету Міністрів України оприлюднено Постанову Уряду від 09 лютого 2024 р. № 169 “Деякі питання використання (реалізації) частини виробленої продукції, що залишається у власності держави відповідно до угоди про розподіл продукції (природного газу)”.

Нагадаємо, цією постановою Кабмін затвердив Порядок використання (реалізації) частини виробленої продукції, що залишається у власності держави відповідно до угоди про розподіл продукції (природного газу).

Також Уряд визнав такою, що втратила чинність, постанову від 28 квітня 2000 р. № 741 “Про використання частини виробленої продукції, що залишається у власності держави відповідно до угод про розподіл продукції”. І зобовʼязав Держгеонадра підписати акт про відповідність часток виробленої продукції, яка була вироблена до набрання чинності цією постановою, за результатами проведення комплексної перевірки, з метою реалізації у місячний строк державної частки виробленої продукції.

«Згідно з прийнятим актом, інвестори передають ДК «Газ України» НАК «Нафтогаз України» видобуту продукцію у відповідних пропорціях, визначених в укладених УРП. Далі ДК продаватиме цей газ на ліцензованій товарній біржі у відкритий і прозорий спосіб. Всі отримані кошти від реалізації будуть перераховані до державного та місцевого бюджетів, на території яких знаходиться відповідна ділянка надр. Таким чином, не лише Україна, а й територіальні громади отримають кошти від працюючих УРП для реалізації важливих соціальних ініціатив.

для нашої держави проекти УРП – новий і доволі складний механізм, адже ніколи раніше ми його не застосовували, а відтак не маємо практичного досвіду. І на сьогодні вуглеводневі угоди є першопрохідцями у цьому процесі. Крок за кроком держава й видобувники напрацьовують і у всіх деталях відточують робочу й ефективну систему для того, щоб УРП працювали чітко, стабільно та зрозуміло для всіх учасників», – заявляв Виконавчий директор АГКУ Артем Петренко.

Зауважимо, станом на 17-00 пʼятниці, 16.02.2024, Постанову Уряду від 09 лютого 2024 р. № 169 ще не було оприлюднено в Єдиному державному реєстрі нормативно-правових актів.

Нагадаємо, станом на березень 2023 р. дійсними були 12 Угод про розподіл вуглеводнів (про укладення нових УРП відтоді не повідомлялося):

Станом на січень 2024 р. Україна досі не отримала доходу від використання (реалізації) частини виробленої продукції, що залишається у власності держави відповідно до угод про розподіл продукції. Держава не отримує належного попри те, що видобуток газу на виконання УРП на ділянці Угнівська здійснюється з весни 2022 р. (інвестор – ТОВ «Велл Ко» Зіновія Козицького).

 

Угода щодо ділянки Угнівська – єдина, на виконання якої видобуваються вуглеводні.

Нещодавно ми писали, що ТОВ «Велл Ко» планує пробурити дві розвідувальні свердловини на ділянці Угнівська 3 (Тисовецька) у Самбірському районі.