Суд повернув державі землю з археологічною пам’яткою поблизу Коростишева (Суспільне)

Суд повернув державі землю з археологічною пам’яткою поблизу Коростишева (Суспільне)
Зображення асоціативне

Суд зобов’язав приватне товариство повернути державі 4 гектари землі з археологічною пам’яткою ХІІ-ХІІІ століть у Коростишівській громаді. Прокурори встановили, що цю землю незаконно вивели з державної власності. Про це Суспільному* розповіла речниця Прокуратури Житомирської області Тетяна Гоша.

За її словами, мова йде про об’єкт культурної спадщини “Стрижівка-1. Поселення ХІІ-ХІІІ століття”, що на лівому березі річки Тетерів на території Стрижівської сільської ради.

“Земельна ділянка має історико-культурне призначення та належить державі в особі Житомирської обласної військової адміністрації. Земля, на якій розташована пам’ятка археології, незаконно вибула з державної власності. Спочатку за наказом Головного управління Держгеокадастру її передали двом місцевим жителям у приватну власність нібито для ведення селянського господарства — по два гектари кожному. Та вони потім продали свої ділянки приватному товариству, власник якого приєднав ці 4 гектари до раніше набутої землі. На утвореній ділянці загальною площею 16 гектарів власник планував видобувати копалину місцевого значення. Прокуратура звернулася до суду та довела незаконність набуття цієї землі у приватну власність”, — розповіла Тетяна Гоша.

На Житомирщині прокуратура через суд повернула державі з приватної власності землю з археологічною пам’яткою
Фото: Прокуратура Житомирської області
 

За позовом прокурорів Хорошівського відділу Коростишівської окружної прокуратури приватне товариство зобов’язали повернути державі 4 гектари землі з археологічною пам’яткою.

Окрім іншого, проти розробки кар’єру і видобування піску виступили і жителі Коростишівської громади. В результаті, депутати Коростишівської міськради на сесії прийняли рішення відмовити приватному підприємству у погодженні надання дозволу на розробку Стрижівського родовища піску.

Раніше Суспільне повідомляло, що Верховний Суд скасував рішення Житомирської облради про згоду на видобуток лабрадориту столичним підприємством.

 

*В розділах  Надра інших , Говорять компанії , Говорять асоціації деякі публікації/новини/прес-релізи компаній-надрокористувачів, асоціацій у сфері надрокористування та інших медіа можуть відтворюватися дослівно. В разі передруку редакція не здійснює додаткову перевірку викладеного, покладаючись на першоджерела.