Глина – з Донеччини: в Запоріжжі налагодили виробництво унікальної плитки

Глина – з Донеччини: в Запоріжжі налагодили виробництво унікальної плитки
Фото: https://www.ukrinform.ua/, Автор: Дмитро Смольєнко, Укрінформ
У Запоріжжі налагодили виробництво плитки Мелія, яка вироблялася близько 70 років тому і якою облицьовані будинки по проспекту Соборному, зокрема, будинок, який нині відновлюється після ракетного влучання. Про це повідомляє кореспондент Укрінформу*.
 
«Управління капітального будівництва» Запорізької міської ради є замовником робіт з відновлення будинку по проспекту Соборному, 151. Одним з головних завдань було саме збереження фасаду, який є історичною спадщиною. Фасад оздоблено шамотною плиткою Мелія, на виробництві якої ми і знаходимось. Це був справжній виклик, бо плитка на фасаді будинку була там встановлена майже 80 років тому, відтоді така плитка в нашій державі не виготовляється взагалі», – сказав директор КП «Управління капітального будівництва» Олександр Андрєєв.

За його словами, великою проблемою була сировина, яка є лише у Слов’янську та за кордоном.

Генпідрядник ТОВ «Українські інвестиційні технології» домовився про видобуток глини з єдиним в Україні виробником шамотних керамічних мас – підприємством «Керамічні маси Донбасу».

«Везти сировину було дуже складно. Це десятки тонн керамічної маси. Машини вивозили сировину частинами. У нас були брикети з глиною, в яких траплялися уламки від снарядів. Підприємство постійно під обстрілами. Вони запустили виробництво на прохання генерального підрядника і виключно для відновлення запорізького будинку», – зазначив директор виробництва плитки Володимир Заставський.

Він запевнив, що плитка виробляється згідно з державними стандартами і вона точно така, як автентична.

«Згідно з державними стандартами плита має пісочний колір після опалу при температурі 1200 градусів. Ми чітко дотримуємось цього, дотримуємося всіх температурних режимів. Плита виробляється з шамотної керамічної маси, яка має 27 компонентів (це складна суміш)», – пояснив виробник.

Також він зазначив, що шамот має пористу структуру і вбирає в себе пил, викиди та різні забруднення, тому плитка, якою було облицьовано будинки під час їхнього будівництва, має інший колір.

«Запевняю, що пару сезонів – і нова плитка буде такого самого кольору. Проспект у 50-60-х роках був такого самого пісочного кольору, як нині нова плитка», – додав виробник.

Директор компанії Керамічні маси Донбасу
Володимир Меленець повідомив NADRA.INFO, 
що глину для шамотної маси постачають 
підприємства груп Sibelco або Vesco

Всі фото: https://www.ukrinform.ua/, автор: Дмитро Смольєнко, Укрінформ

Автентична плитка виготовлялась конвеєрно, наразі це неможливо. Тож формування плитки робиться вручну. З жовтня 2023 року запорізькі керамісти зробили майже 2000 плиток, перебравши руками десятки тонн глини.

Зараз на будинку триває процес монтування плитки.

Як пояснили в мерії, для якісного монтажу треба, аби була плюсова температура повітря. Цього потребує розчин, який застосовують будівельники. Тож для того, аби процес відновлення будинку не гальмувати, підрядник облаштував «тепляки», в які наганяють тепле повітря і фіксують плитку.

Як повідомлялося, будинок по проспекту Соборному, 151 є пам’яткою архітектури місцевого значення. Він частково зруйнований через влучання ракети в жовтні 2022 року.

Наразі відновлювальні роботи завершені на понад 70%.

 

*В розділах  Надра інших , Говорять компанії , Говорять асоціації деякі публікації/новини/прес-релізи компаній-надрокористувачів, асоціацій у сфері надрокористування та інших медіа можуть відтворюватися дослівно. В разі передруку редакція не здійснює додаткову перевірку викладеного, покладаючись на першоджерела.