Олег Толмачев: Нам не варто чекати кінця війни, а потрібно збільшувати видобуток газу вже (ExPro)

Олег Толмачев: Нам не варто чекати кінця війни, а потрібно збільшувати видобуток газу вже (ExPro)
В.о. генерального директора АТ «Укргазвидобування» Олег Толмачев. Джерело: https://expro.com.ua/

АТ «Укргазвидобування», як найбільша державна газовидобувна компанія України, у 2023 році, не дивлячись на повномасштабну війну, змогло наростити обсяги видобутку природного газу та рідких вуглеводнів. ExPro* поспілкувалося з виконувачем обов’язки генерального директора «Укргазвидобування» про результати роботи компанії минулого року, завдяки чому вдалося досягти зростання видобутку, які нові сервіси компанія впроваджує, як війна вплинула на «Укргазвидобування» та плани на наступний рік.

 

Результати роботи АТ «Укргазвидобування», передусім, обсяги видобутку за 2023 рік залишаються неофіційними та неточними. Різні посадові особи називають різні цифри. Розкажіть, скільки ж становив видобуток «Укргазвидобування» товарного природного газу в 2023 році і який це дало приріст до минулого року?

«Укргазвидобування» видобуло 13,224 млрд куб м товарного природного газу в 2023 році, на 679 млн куб м більше, ніж у 2022 році. Я розумію, що є різні цифри і з чим це пов’язано. Є також різниця видобутку газу з буріння і так далі. Але якщо говорити про річний видобуток саме товарного газу, то збільшення становить 679 млн куб м.

За рахунок чого вдалося досягти цього приросту? Можна більше бурити, здійснювати більше сервісних операцій. Що б ви могли виділити ключове, що дало зростання видобутку?

Насправді, у нас було дуже багато чинників, що допомогли наростити обсяги видобутку природного газу. По-перше, це неможливо було б здійснити без підтримки акціонера (НАК «Нафтогаз України» – прим. ред.), зокрема з точки зору інвестицій. Якщо нема бюджету – нема газу, це ключове, як і синергія у Групі.

Я б сказав, що найважливіший чинник – це відкриття нових родовищ і пошуково-розвідувальне буріння. Якщо подивимося на природний газ, який ми отримали від буріння, то це понад 1,2 млрд куб м у 2023 році. 60% з цих 1,2 млрд куб м – це саме газ, який вдалося отримати від пошуково-розвідувального буріння. Це означає, що це нові запаси, а не лише ущільнення сітки буріння на поточних родовищах, що УГВ робило роками. Конкретно цей газ – це нові ресурси.

Ми минулого року відкрили нові родовища, швидко перерахували наш операційний план та капіталізувалися на цих відкриттях. Також у нас покращилася операційна ефективність з буріння. Ми суттєво підвищили рівень проходки. Наприклад, навіть у довоєнному 2021 році проходка була на рівні 210 тис м, а у 2023 році 326 тис м. Це дуже суттєво. Проте, я звертаю увагу, що ми багато бурили саме нові ресурси.

Також ми використовували багато даних як зі старих 2D сейсмічних досліджень, так і з нових 3D досліджень для пошуку можливостей дренування запасів, що були скажемо так у «кишенях» на існуючих родовищах. Тому ми маємо такий успіх з приросту обсягів видобутку.

Можете детальніше описати ситуацію на кожному з газопромислових управлінь (ГПУ) компанії. Всі читали про успіхи на «Шебелинкагазвидобування» зі збільшення видобутку газу на 13%, які ще ГПУ можна виділити?

Як ви знаєте, в «Укргазвидобування» є три газопромислові управління (ГПУ). «Львівгазвидобування» у 2023р дало 3% приросту видобутку. Це дуже непогано для такої стабільної філії. Теж хочу зазначити, що ми пробурили одну свердловину на Заході України, яка навіть зараз дає понад 180 тис куб м природного газу на добу. Дуже крутий результат для «Львівгазвидобування». Враховуючи те, що ми закінчуємо проєкт 3D сейсміки та будемо інтерпретувати ці дослідження, я вважаю, що у нас є значний потенціал на Заході України.

За підсумками року найбільше зростання у нас було на «Шебелинкагазвидобування» за рахунок відкриття нових родовищ, як я вже казав. По суті, завдяки гарній координації всередині групи Нафтогаз, ми більшу частину бурових верстатів та необхідних ресурсів стягнули саме до «Шебелинки», яка була у фокусі для нас і по наземній інфраструктурі і по бурінню нових запасів.

Скільки всього у вас є бурових верстатів і скільки з них перебуває у роботі?

Зараз у нас 41 буровий верстат у роботі. Один буровий верстат у процесі ремонту, бо він постраждав унаслідок російської агресії, була знищена вся електроніка. За моїми даними, в Україні всього 46 бурових верстатів у роботі. Тобто, УГВ має найбільшу кількість. Як бачите, ми дуже ефективно користуємося цими верстатами. Якщо не помиляюся, у 2019 році у нас працювало 75-76 бурових верстатів з річною проходкою близько 210 тис. метрів. А у 2023 році, як я сказав раніше, ми пробурили 326 тис метрів. Тому точно можемо сказати, що «Укрбургаз» зараз працює дуже ефективно.

Трохи відійдемо від теми. Нещодавно Антимонопольний комітет призупинив тендер на закупівлю значного обсягу обсадних труб. Як це вплине на плани буріння? Чи якось зміняться плани у зв’язку з АМКУ?

В операційному сенсі ми цілком встигаємо. Я хочу пояснити, чому такі речі відбуваються. Інколи у нас змінюється потреба або в загальній кількості або в якості матеріалів, які ми закуповуємо. Наприклад, по обсадній колоні є різні категорії газогерметичності різьб. По суті, УГВ зараз фокусується на економіці наших проектів. Якщо є глибокі свердловини, то нам потрібні більш газогерметичні різьби, більша якість специфікації обсадної колони. Якщо ж ми буримо свердловини середньої глибини, нам не потрібен такий рівень. Тому зараз ми дуже ретельно підходимо до наших потреб і з метою економії коштів оптимізуємо ці потреби. В цьому випадку в нас змінилася потреба. Однак, ми це все враховуємо в нашому операційному графіку, тому я не бачу ніяких проблем у зв’язку з призупиненням тендеру.

Тобто це була закупівля наперед? Достатньо зараз труб у компанії?

Так*.

* – Під час підготовки матеріалу стало відомо, що АМКУ відхилив скаргу Vorex LLC щодо дискримінаційних умов у закупівлі труб УГВ. Тендери було відновлено, а потенційним переможцем, що подав найкращі пропозиції, є ТОВ «Інтерпайп-Україна».

«Укргазвидобування» проводить найбільше операцій з гідророзриву пласту (ГРП). Що можете розповісти про операції ГРП у 2023 році? Чи використовуєте ви власних флот чи залучаєте сторонні компанії?

Компанія здійснила понад 160 стадій ГРП протягом 2023 року. Загалом, понад 120 операцій ГРП ми провели на нових свердловинах після буріння, а також 44 ГРП – на базовому фонді. Що ми бачимо? Ми бачимо, що кількість кандидатів-свердловин з базового фонду в нас зменшується. Але якщо ми концентруємося зараз на нових свердловинах, то ГРП дозволяє нам бурити більш щільні колектори та отримувати комерційні результати.

Якщо ми дивимося взагалі на успіх програми буріння УГВ, вона корелює з успіхом програми ГРП. Дуже багато операцій ГРП йде саме на нових свердловинах. Зараз на наших свердловинах працює декілька флотів ГРП компанії Tacrom, а також наш власний флот ГРП. На ринку також є «Укрнафта» та інші приватні компанії.

Новий тренд – це флот ГРП, який може працювати при високих тисках. Разом з НАК «Нафтогаз України» ми працюємо з нашими сервісними партнерами щодо постачання флотів ГРП, які працюють з 20 000 psi. Ми розуміємо, що у нас є багато свердловин, як старих, так і нових, які ми не могли стимулювати у зв’язку з високим тиском у колекторах. Це, до прикладу, свердловини у Полтавській області. Якщо ми залучимо флот ГРП з високим тиском, у нас з’явиться можливість розробляти ці свердловини. Це якраз частина нашої програми на 2024 рік. Зараз ми ведемо перемовини з деякими постачальниками і я дуже сподіваюся, що ми отримаємо флот ГРП високого тиску в країні.

Можете назвати, що це за сервісні компанії чи країни, з яких ви очікуєте це обладнання?

Поки це непублічна інформація. Одна з цих компаній вже працює на ринку України, ще одна працює, але флоту ГРП в Україні не має.

Це хтось з Великої четвірки сервісних компаній?

Одна з компаній так.

Джерело

Видобуток природного газу зростає. Що відбувається з нафтою та конденсатом? Розуміємо, що завод, який був основою виробництва нафтопродуктів, наразі стоїть. Чи є зацікавленість компанії у збільшенні видобутку газового конденсату, який вона зараз реалізує на ринку?

Якщо подивитися на рідкі вуглеводні, у нас зростання 6% у порівнянні з минулим роком. Зокрема, ріст видобутку нафти у 2023 році – +11%, конденсату – +5%. Я вважаю, що у 2024 році переважно буде зростати конденсат за рахунок того, що наші нові потужні свердловини, які ми буримо на Сході України, мають дуже великий конденсатний фактор.

Звісно, для нас це цікавий напрямок. Як ви знаєте, природний газ ми продаємо за фіксованою ціною для НАК «Нафтогаз України», але конденсат і нафту ми продаємо на біржі. Для компанії це «живий кеш», тому ми зацікавлені у зростанні видобутку нафти та конденсату в нашому портфелі.

Ви згадали про продаж природного газу «Нафтогазу». Чи вчасно компанія розраховується з вами за цей газ, яка заборгованість? І логічне питання: чи буде можливість цього року продавати природний газ УГВ на відкритий ринок? Ми бачимо, що інша державна компанія – «Укрнафта» – має таку можливість. Чи підіймаєте ви такі питання перед акціонером, в Уряді? Це знову ж таки додатковий кеш, як ви сказали.

Хочу зазначити, що якщо ви отримуєте вищу ринкову ціну, ви також сплачуєте більше ренти. Це питання неоднозначне. Що стосується продаж по ПСО чи на відкритому ринку, зараз УГВ має можливість продавати на відкритому ринку природний газ від УРП. Що стосується конструкції ПСО взагалі, то це справа акціонера щодо оптимізації фінансової моделі Групи. Заборгованість «Нафтогазу» за газ по ПСО перед УГВ як концепція не має сенсу. «Нафтогаз» будує загальну фінансову модель по Групі, відповідно до якої відбувається рух грошей між підприємствами.

Одночасно з цим хочу зазначити, що у нас немає заборгованості або проблемних платежів. З точки зору фінансування УГВ від акціонера на нашу програму капітальних інвестицій, закупівлі та інші речі, ніяких питань немає. Всі оплати у нас йдуть вчасно і дуже швидко.

Давайте повернемося до сервісних робіт на свердловинах. Можливо, за останній рік було впроваджено нові технології для буріння чи суттєво збільшено якісь свердловинні операції? Чого раніше не робило УГВ при бурінні чи роботі з свердловинами?

Є декілька таких технологій, які раніше використовувалися, але зараз ми суттєво збільшили та збільшуємо кількість робіт. До прикладу РВО – рідини на вуглеводневій основі. В минулому це була важка історія з точки зору утилізації шламу і так далі. Але ми збільшили використання цієї технології, що надає нам додатковий видобуток. У нас менше проблем з прихватами, з аваріями на свердловинах, а також набагато менше проблем з кольматацією колекторів і, як результат, ми вже бачимо підвищення дебітів на цих свердловинах на виснажених родовищах за рахунок застосування цієї технології.

Також ми суттєво збільшуємо відсоток похило-скерованого буріння у нашому портфелі. За рахунок цього ми також отримуємо непогані результати. До прикладу, в нас було декілька свердловин у 2023 році, коли ми бурили під населеним пунктом і мали доступ до недренованих запасів. Вже у 2024 році ми плануємо наш пілотний проект по горизонтальному бурінню. Наразі ми працюємо над геологією та вибором кандидатів, затвердженню інвестпрограм, маємо повну підтримку з боку акціонера. Думаю, що у липні цього року ми почнемо бурити свердловини, які будуть пілотними.

Ви будете здійснювати буріння власними силами?

Так, власними силами. Насправді ми спочатку планували залучати компанії з Великої четвірки, але ми розуміємо, що вони не дуже хочуть працювати в умовах війни. Або вони можуть працювати, але вартість робіт дуже висока. З цим є певні труднощі. Тому ми вирішили, що будемо користуватися силами власних бурових та сервісних філій і точково залучати західні компанії, які працюють в умовах війни. 90% обладнання у нас вже є. Звісно, нам буде потрібно більше операційного досвіду для зменшення проблем під час цих робіт, але я вважаю, що майже все у нас є і ми зараз залучаємо більше насосів ГРП, ведемо перемовини з постачальниками.

 

Джерело

Як в цілому війна вплинула на компанію? Хотілося б почути, яка була б ситуація у компанії, якби не війна. Наприклад, раніше метанол возився з однієї сторони, зараз він везеться зовсім з іншого напрямку, він суттєво здорожчав. І це лише один епізод. Наскільки війна збільшила такі витрати? З іншої сторони, як війна вплинула на видобуток?

Звісно, що логістика усіх імпортних товарів стала значно дорожче, як ви казали про метанол. Є зміни в курсовій різниці, відповідно дизель також став дорожче. Дизель також переважно рухається до нас з-за кордону. Це очевидні речі. Разом з цим, а також враховуючи, що багато західних компаній зараз не працюють в Україні, це дало шанс українським компаніям піднятися, запустити виробництво, користуючись чи західними технологіями чи власними напрацюваннями і отримати частину ринку. Я вважаю, що це дуже добре, що відбувається локалізація.

Гарним прикладом є механізований видобуток. На початку війни УГВ майже припинило операції з механізованого видобутку. Однак, ми, розуміючи, що це важлива технологія, яка дає хороші результати, знайшли українських виробників, які за якістю не гірше західних компаній, а по цінам навіть краще. Зараз ми успішно працюємо разом.

Іншим важливим впливом війни є зупинка нашого заводу з переробки. Протягом останніх двох років було багато прильотів. Відповідно, постраждала маржинальність нашого видобутку з точки зору продажів бензинів та дизелю, які ми не отримали. Це теж нам у мінус.

Ми також витрачаємо кошти на фізичний захист наших об’єктів та захист наших працівників. Є речі, про які я зараз не можу говорити, але дуже багато ми витрачаємо на захист інфраструктури та людей. Також значні кошти на підтримку військових. Більше 1000 наших працівників боронять країну від ворога. На превеликий жаль, 39 з них уже віддали своє життя за Україну. Висловлюю співчуття їхнім рідним, це велике горе та втрата для родини, компанії та держави. Нажаль, це – наша нова реальність.

В умовах війни, коли західні компанії майже цілком вийшли з українського ринку або працюють лише точково, ми маємо локалізувати західні технології в Україні. Це складно. Я вважаю, що якби не війна, ми б почали проект горизонтального буріння набагато раніше, залучаючи західні компанії. Але маємо те, що маємо. З іншої сторони, нам це дає можливість отримати самим цей досвід.

З точки зору видобутку, внаслідок війни у 2022 році ми недоотримали близько 500 млн куб м природного газу за рахунок того, що деякі об’єкти було зруйновано, деяка частина об’єктів була в окупації. Звісно, якби не війна, цей газ був би на балансі компанії. Однак, протягом 2022-2023 років ми зрозуміли, що нам не варто чекати кінця війни, нам потрібно збільшувати видобуток газу, що ми власне і робимо. Зараз, дивлячись на результати 2023 року та на наші амбітні плани на 2024 рік, ми вже навіть не говоримо про війну. Ми фокусуємося на нашій операційній ефективності, фокусуємося на технологіях та на людях. Ми робимо все те, що можливо для захисту інфраструктури та людей. Як і всі інші компанії, ми вже два роки працюємо в умовах повномасштабної війни і це є частина нашого бізнесу, на жаль.

Повернемося до грошей. Стрімко знизилася сплата ренти «Укргазвидобування»: у 2022 році компанія сплатила 43,8 млрд грн, а у 2023 році 23,8 млрд грн. З чим пов’язана така різниця?

У 2023 році рента повністю рахувалася з цін ПСО (рента для УГВ розраховується на основі цін, за якими компанія продає природний газ для «Нафтогазу» на умовах ПСО – прим. ред.). Натомість, на початку 2022 року було змінено закон, у зв’язку з чим ми близько 6 місяців сплачували ренту з комерційної ціни в Європі, яка у ті місяці була просто шаленою. Тобто, це були майже виключно законодавчі справи. Також, частково, я бачу зменшення ренти за рахунок того, що у нас збільшилася кількість нових свердловин, багато з яких глибокі. Однак, основна зміна за рахунок законодавства.

Виробничо-технологічні втрати (ВТВ) – болюча тема для суспільства, яка була резонансною у 2017-2018 роках. Яка ситуація зараз? На який показник ВТВ компанія вийшла у 2023 році?

Якщо ми дивимося на відсоток ВТВ у загальному видобутку, то він суттєво знизився у 2023 році. Так, у 2022 році ВТВ становило 679 млн куб м при обсягах видобутку 12,54 млрд куб м, а у 2023 році ВТВ склало 684 млн куб м при видобутку 13,224 млрд куб м. Отже, частка ВТВ у видобутку скоротилася з понад 5,4% до менше 5,2%. Скорочення ВТВ пов’язано з трьома факторами.

Перше – Шебелинський газопереробний завод не працював у зв’язку з пошкодженнями через війну. Він використовує дуже багато газу на ВТВ. Звісно, цей показник зник.

Також ми багато працюємо над удосконаленням і оптимізацією нашої системи збору газу та конденсату по емісіям. Ми робили відповідний аудит емісій і, як результат, знайшли, що втрачаємо газ за рахунок протікаючих кранів, корозії і тд. Багато з цих питань ми вирішили у 2023 році.

Крім того, ми агресивно впроваджуємо проекти по механізованому ліфту. До речі, у 2023 році близько 75 млн куб м природного газу ми отримали саме від проектів по мехліфту. Відповідно, усі ці системи капілярних трубок суттєво зменшують необхідність продувок. А продувки це безпосередньо ВТВ.

Також у нас уже більше 600 систем автоматики на свердловинах. Це системи міжнародних компаній Weatherford та Honeywell. Інформацію, яку ми отримуємо в режимі реального часу, ми використовуємо для побудови інженерних моделей та аналізу продувок свердловин. Були приклади, коли оператори продували свердловини без необхідності, або продували забагато часу – 8 годин замість 4. За результатами ретельного аналізу, ми оптимізували роботу, скоротивши час продувки на деяких свердловинах або взагалі прибрали окремі свердловини з графіку продувок. Відповідно, вдалося скоротити газ для ВТВ.

У 2024 році ми очікуємо ВТВ на рівні 682 млн куб м при тому, що обсяги видобутку природного газу зростуть на 500 млн куб м. Отже, відсоток ВТВ у видобутку скоротиться ще більше.

Джерело

Останні події, які відбуваються протягом двох місяців, – це кадрові зміни в УГВ. Оновлюється топ-менеджмент компанії. Хотілось би знати, що це за така кампанія, що проходить у найбільшій газовидобувній компанії України?

Я вважаю, що оновлення керуючого складу компанії – це нормальна річ. Інколи системі потрібна стряска. У нас є дуже багато працівників, які мають нові ідеї, які мають досвід та які вже готові рухатися вгору в компанії. Думаю, що надати можливість працівникам компанії рости з компанією і впроваджувати їх ідеї та технології, це дуже добре для компанії. І по суті, ми це бачимо в наших результатах. Тому вважаю, що це нормальний процес для будь-якої компанії.

Це не кінець, що ми побачили? Ще будуть кадрові зміни в компанії цього року?

Зміни в компанії відбуваються постійно. Частина працівників пішли з компанії, відповідно, будуть зміни. Щодо решти важко сказати. У нас немає задачі змінити всіх, немає кампанії зробити повне перезавантаження. Всі зміни, які ми бачимо, диктуються розвитком компанії, її філій та тим баченням, яке ми маємо на нашому шляху.

Також хотілося б почути про інші активи, які є на балансі «Укргазвидобування», зокрема, про мережу заправних станцій. Чи буде можливість і бажання збільшувати цю мережу? Зрозуміло, що зараз питання Glusco та її перехід до «Укрнафти» є майже вирішеним, питання висить в АМКУ. Йдеться саме про мережу U.GO, понад 20 станцій якої працюють в Харківській області. Чи буде розвиток мережі?

Оскільки ці заправки майже виключно фокусуються на скрапленому газі, то є синергія з УГВ. Щодо синергії з іншими компаніями з Групи Нафтогаз, це питання до акціонера. Але якщо ми говоримо про УГВ, я поки не бачу сенсу фокусуватися на цьому напрямку та збільшувати кількість заправок. Особливо до тих пір, поки не запрацює наша переробка. Ми розуміємо, що найбільшу маржу від продажу дизелю та бензину ми отримуємо, якщо у нас є власна переробка. Я вважаю, що зараз не на часі збільшувати кількість наших заправок, поки у нас не працює власна переробка.

Під кінець хотілося б запитати про результати роботи компанії за перший місяць 2024 року. Чи зберігається тенденція до росту?

Чудове запитання. 8 лютого добовий видобуток товарного газу «Укргазвидобування» перевищив 38,5 млн куб м на добу. Востаннє УГВ видобувало на такому рівні у листопаді 2018 року. Тобто, ми продовжуємо рухатися вгору. Однак, я б не рахував цей добовий видобуток, як стабільне значення протягом року, тому що в нас є природне падіння видобутку, в нас є графік буріння, влітку будуть обмеження по газопроводам і т.д. Ситуація з видобутком завжди динамічна. Проте, з точки зору загальної картини, ми продовжуємо рухатися в напрямку збільшення видобутку і я впевнений, що 2024 рік буде для нас дуже успішним.

Які плани з видобутку на 2024 рік? Скільки планується пробурити?

Це одне з головних питань, які знаходяться на постійному контролі акціонера. Ми плануємо додати 500 млн куб м природного газу до видобутку 2023 року. Тобто, ріст буде близько 4%.

Пробурити плануємо на рівні 365 тис м. Тут я також хочу зазначити, що сама по собі цифра проходки не дуже важлива. Важливо, що ми з цього отримаємо. У 2023 році у середньому від свердловини ми отримали 91 тис куб м газу. У нас були свердловини, які давали і 380 тис куб м і навіть 600 тис куб м на добу, але середній показник 91 тис куб м. Якщо ми порівняємо з 2022 роком, коли ця цифра становила 58 тис куб м, то бачимо ріст. Це нам говорить про те, що і якісність геологічних кандидатів покращується і що ми буримо нові запаси, не дреновані, або слабо дреновані. Умовно кажучи, ми не проїдаємо спадок дітей, а знову ж таки фокусуємося над кубометрами з пошуково-розвідувального буріння.

Author: ExPro

 

*В розділах  Надра інших , Говорять компанії , Говорять асоціації деякі публікації/новини/прес-релізи компаній-надрокористувачів, асоціацій у сфері надрокористування та інших медіа можуть відтворюватися дослівно. В разі передруку редакція не здійснює додаткову перевірку викладеного, покладаючись на першоджерела.