УГВ видобуло на Моспанівському ГКР понад 400 млн куб. м природного газу

УГВ видобуло на Моспанівському ГКР понад 400 млн куб. м природного газу
Зображення асоціативне. Джерело: https://ugv.com.ua/uk

Станом на 01.01.2024 по спеціальному дозволу від 12.12.2016 №4808, на Моспанівському газоконденсатному родовищі АТ «Укргазвидобування» видобуло 402 млн м3 природного газу і 32 тис. т конденсату. Про таке NADRA.INFO повідомили в Державній службі геології та надр України із посиланням на дані ДНВП «Геоінформ України». Також у Держгеонадрах повідомили, що в лютому від надрокористувача до Служби надійшов протокол техніко-геологічного комітету АТ «Укргазвидобування» від 28.12.2023 №53/11 щодо затвердження проекту дослідно-промислової розробки Моспанівського газоконденсатного родовища. Перевірка діяльності Укргазвидобування під час геологічного вивчення, в тому числі дослідно-промислової розробки з подальшим видобуванням нафти і газу (промислової розробки) Західно-Волохівської площі (спецдозвіл №4808) Держгеонадрами ще не здійснювалася:

Нагадаємо, наприкінці 2021 року в АТ «Укргазвидобування» заявили про відкриття нового Моспанівського газоконденсатного родовища у Харківській обл..

«Відкриття Моспанівського родовища – це результат поєднання експертизи наших геологів, застосування сучасних підходів до геологорозвідки. На цій ділянці у 2019 році ми провели 3D сейсміку, на основі якої побудували структурно-тектонічну модель площі. Далі геологи, використовуючи ймовірнісні методи оцінки ресурсної бази та сучасні методики прогнозу пастки, визначили місцеположення та глибину пошукової свердловини. Ризики оцінювали також із застосуванням передового програмного забезпечення. В результаті успішного буріння нашими фахівцями маємо високий добовий дебіт та новий перспективний актив», – заявляв Олександр Романюк, директор дивізіону «Нафтогаз Розвідка та Видобування» у грудні 2021 р..

В лютому 2024 р. Академік НАН України, головний науковий співробітник Інституту геології нафти і газу, професор, д.г.н., професор кафедри буріння та геології Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Олександр Лукін відзначив, що Моспанівське родовище було «старою рекомендацією» полтавських дослідників надр.

Нагадаємо, в лютому в Укргазвидобуванні заявили, що досягли найбільшого добового видобутку за понад 5 років. За січень 2024 року компанія сплатила понад 2 млрд грн рентних платежів (23,8 млрд грн – за 2023 р.).