Торф зі змовою? АМКУ розслідує обставини продажу спецдозволу на родовище Під Бором

Торф зі змовою? АМКУ розслідує обставини продажу спецдозволу на родовище Під Бором
Зображення асоціативне. Автор фото: Олег Петрасюк

Антимонопольний комітет України розпочав розгляд справи за ознаками вчинення ТОВ «Меткон Плюс» і ТОВ «Рожнятів Торф» антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів електронного аукціону з продажу спеціального дозволу на користування надрами – родовище торфу «Під Бором», яке розташоване в межах Калуського району Івано-Франківської області, проведеного Державною службою геології та надр України у вересні 2023 р.. Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на оголошення АМКУ.

«Антимонопольний комітет України не залишає поза увагою аукціони, що проводяться Державною службою геології та надр України, з продажу спецдозволів на користування надрами.

Не став винятком аукціон з продажу спецдозволу на користування родовищем «Під Бором», що на Івано-Франківщині з видобутку торфу. Відтак аналіз матеріалів, наявних в Антимонопольному комітеті України, засвідчив про наявність ознак антиконкурентних узгоджених дій між товариством з обмеженою відповідальністю «МЕТКОН ПЛЮС» і товариством з обмеженою відповідальністю «РОЖНЯТІВ ТОРФ».

З огляду на зазначене, розпочато розгляд справи № 145-26.13/1-24 про порушення ТОВ «МЕТКОН ПЛЮС» і ТОВ «РОЖНЯТІВ ТОРФ» законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів електронного аукціону з продажу спеціального дозволу на користування надрами – родовище «Під Бором», – йдеться в новині Комітету.

Нагадаємо, родовище «Під Бором» Держгеонадра розігрували 05.09.2023. Перемогла ставка ТОВ «Меткон плюс» – 60 млн грн. Однак компанію дискваліфікували, і право викупити лот отримало ТОВ «Рожнятів торф» за 35,2 млн грн. В торгах брали участь 8 компаній. Аукціон відбувся, хоча в ПрАТ «Івано-Франківськторф» (колишній власник спецдозволу на «Під Бором») просили Голову Держгеонадр Романа Опімаха зняти спірне родовище з торгів. Згодом три учасники аукціону (ТОВ «Планета комфорт», ТОВ «Свята вечеря» і ТОВ «Зелена неділя») звернулися до АМКУ стосовно можливих антиконкурентних узгоджених дій і спотворення результатів аукціону компаніями ТОВ «Меткон плюс» і ТОВ «Рожнятів торф».

Як ми вже писали раніше, зафіксована АМКУ змова під час торгів Держгеонадр призводить до визнання недійсними спецдозволів, куплених за результатами спотворених аукціонів (приклади описані тут і тут).

В січні 2024 р. органи прокуратури подали 5 позовів про визнання недійсними результатів аукціонів з продажу дозволів на надра. Тим часом, Комітет розслідує справи щодо можливого спотворення конкуренції під час 40 торгів Держгеонадр.

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ