Романа Опімаха просять зняти з аукціону спірне родовище в Івано-Франківській області

Романа Опімаха просять зняти з аукціону спірне родовище в Івано-Франківській області
Зображення асоціативне

ПрАТ «Івано-Франківськторф» звернулося до Голови Державної служби геології та надр України Романа Опімаха з проханням зняти з продажу спецдозвіл на користування родовищем торфу «Під бором», виставлений Службою на аукціон. ІА NADRA.INFO публікує копію листа, надану генеральним директором Івано-Франківськторфу Василем Дмитрівим:

Аукціон з продажу спецдозволу на «Під бором» Держгеонадра планують провести 05.09.2023 (посилання на лот). Стартова ціна за право користування ділянкою (видобування, на 20 років) – 1,4 млн грн. Балансові запаси торфу (за категорією А) –  750 тис. тонн (протокол ДКЗ від 15.11.2016 №3709). Середня потужність торфового покладу на родовищі – 2,54 м.

В Івано-Франківськторфу вважають, що аукціон буде нелегітимним, оскільки компанія має першочергове право на користування родовищем «Під бором»: товариство володіло спецдозволом у 1997-2017 роках, і Держгеонадра незаконно не розглянули заяву надрокористувача про продовження дії дозволу (що підтверджують судові рішення, див. нижче). Відтак компанія досі намагається змусити Службу продовжити спецдозвіл в судовому порядку.

ПрАТ «Івано-Франківськторф» володіло спецдозволом №1083 на видобування торфу родовища «Під бором» з 1997 р.. Починаючи з березня 2017 р. компанія неодноразово просила Держгеонадра продовжити дію спецдозволу та внести до нього зміни. Держгеонадра кожного разу повертали документи, з різних причин. Надрокористувач пішов до суду. Суд встановив, що пакет документів компанії відповідав Порядку надання спецдозволів. Відтак бездіяльність Держгеонадр, що полягала в не розгляді заяви, визнали незаконною.  І зобовʼязали Службу розглянути заяву Івано-Франківськторфу з урахуванням висновків суду. Крапку на користь інвестора у справі поставив Верховний суд у травні 2022 р. (постанова).

 

В лютому 2023 р. надрокористувач повторно звернувся до Держгеонадр із заявою про продовження строку спецдозволу, в березні Служба її розглянула, і Роман Опімах підписав наказ про відмову (завантажити) «у зв’язку з невідповідністю документів, поданих Товариством, вимогам пункту 14 Порядку, відповідно до положень пункту 15 Порядку».

В Івано-Франківськторфу відмову Держгеонадр продовжити спецдозвіл №1083 називають незаконною:

«… вважаємо наказ Держгеонадр №122 від 13.03.2023 року протиправним та таким, що підлягає скасуванню. За захистом свого права звернулися до Івано-Франківського окружного суду. Ухвалою суду від 06.06.2023 року відкрито провадження по справі №300/3126/23 за позовом приватного акціонерного товариства «Івано-Франківськторф» до Державної служби геології та надр України про визнання протиправним та скасування наказу та зобовʼязання вчинити дії».

Оскарження наказу про відмову підтверджує реєстр судових рішень (ухвала про відкриття провадження). Станом на 25.08.2023 справу не розглянуто, дату засідання не призначено (інформація про дату розгляду відсутня на порталі Судової влади України). Відтак запланований Держгеонадрами аукціон справді може відбутися до рішення суду щодо спірної ділянки.

Це не вперше, коли Держгеонадра намагаються виставити «Під бором» на продаж. Ділянку планували розіграти ще в червні 2021 р. (ціна мала стартувати з 604 тис. грн), однак аукціон скасували та тлі згадуваного рішення суду, яким Службу зобовʼязали розглянути заяву Івано-Франківськторфу про продовження дії спецдозволу №1083 (більше читайте в Торф спотикання).

«Під бором» – не єдина спірна ділянка, яку Держгеонадра виставляють на аукціон. У квітні на торгах розіграли спецдозвіл на Західно-Тереблянську ділянку камʼяної солі (Закарпатська обл.). Це були треті торги спецдозволом, і їх провели наступного дня після того, як суд зобовʼязав Держгеонадра віддати ділянку переможцю перших торгів (детальніше читайте в нашому матеріалі Спірна сіль. Переможець минулорічного аукціону відсудив право на ділянку, вже обіцяну іншому). 31.07.2023 законність рішення суду першої інстанції підтвердила апеляція (постанова).

В контексті продажу спірних ділянок варто також згадати розіграний цьогоріч спецдозвіл на видобування граніту родовища Перлівське (Адабаське) в Кіровоградській області. До 2015 року ділянку контролювало державне АТ «Укрзалізниця». В 2022-2023 рр.. Адабаське родовище тричі виносили на аукціон. Після того, як ціна впала удвічі, дозвіл купила приватна компанія з Одеси (читайте Одесити за півціни розіграли спецдозвіл на колишній карʼєр Укрзалізниці). Невдовзі після торгів в Укрзалізниці заявили про свої права на родовище і пообіцяли опротестувати «незаконний аукціон».

 

 

Зображення новини асоціативне