Спірна сіль. Переможець минулорічного аукціону відсудив право на ділянку, вже обіцяну іншому

Спірна сіль. Переможець минулорічного аукціону відсудив право на ділянку, вже обіцяну іншому
Фото експозиції Національного науково-природничого музею НАН України

Судові надра

Що сталося?

Київський окружний адміністративний суд (КОАС) ухвалив рішення на користь ТОВ «ОЛІМП ФІНАНС ГРУП» у справі щодо результатів першого аукціону з продажу спецдозволу на Західно-Тереблянську ділянку камʼяної солі в Закарпатській області. Повідомляє ІА NADRA.INFO. Суд ухвалив рішення за день до третього аукціону, на якому перемогла інша компанія. 

 

Соляна передісторія

Державна служба геології та надр України тричі розігрувала спецдозвіл на Західно-Тереблянську ділянку камʼяної солі.

Перші торги відбувалися в грудні 2022 р.. Учасників було семеро, ціна зросла з 0,5 млн грн до 25 млн грн. Однак спецдозвіл залишився не викупленим, оскільки, за офіційною інформацією Держгеонадр, переможець торгів (ТОВ «ОЛІМП ФІНАНС ГРУП») не підписав договір купівлі-продажу спецдозволу.

 

Другий аукціон з продажу Західно-Тереблянської було заплановано на лютий 2023 р.. Охочих позмагатися за ділянку було також 7. Ціна зросла до 55 млн грн (ТОВ «ВЕСТ САЛТ ГРУП»), але спецдозвіл знову не продали.

 

Треті торги відбулися в квітні 2023 р.. Учасників було лише двоє, і переможець (ТОВ «ЗАКАРПАТСЬКА ВИДОБУВНА КОМПАНІЯ») запропонував за лот 4,91 млн грн. Станом на 02.05.2023 статус аукціону – «очікується оплата». Договір купівлі-продажу дозволу Держгеонадра і ТОВ «ЗАКАРПАТСЬКА ВИДОБУВНА КОМПАНІЯ» уклали 01.05.2023 (завантажити документ).

На момент проведення третіх торгів уже було відомо, що переможець перших  оскаржив рішення Держгеонадр, яким його позбавили права купити лот. Попри це, аукціон відбувся. Ба більше, як стало відомо згодом, судове рішення (див. нижче) було оголошено 20.04.2023, що не завадило проведенню аукціону наступного дня – 21.04.2023.

 

Що сказав суд?

У наслідків аукціону, який відбувся в грудні 2022 р. є дві версії.

За даними Держгеонадр, ТОВ «ОЛІМП ФІНАНС ГРУП» вчасно не підписало договір купівлі-продажу спецдозволу. Тому Голова Служби Роман Опімах видав наказ №17 від 12.01.2023, яким позбавив компанію права купити спецдозвіл (завантажити документ).

В ТОВ «ОЛІМП ФІНАНС ГРУП» стверджують, що, навпаки, були готові купити спецдозвіл, вчасно провели всі необхідні платежі (крім повної ціни спецдозволу, яка сплачується після підписання договору купівлі-продажу), і навіть направили до Держгеонадр підписаний примірник договору. Але у відповідь отримали не підписаний Службою договір, а наказ про позбавлення права купити виграний лот.

Саме тому ТОВ «ОЛІМП ФІНАНС ГРУП» звернулося до суду. Який став на сторону компанії, звернувши увагу на той факт, що ОЛІМП ФІНАНС ГРУП здійснила як переможець торгів усі необхідні дії у відповідності до Порядку проведення аукціонів з продажу спецдозволів. Тоді як Держгеонадра, ані під час видачі згаданого наказу про позбавлення права купити спецдозвіл, ані в суді – не спростували документів, які компанія подала до суду на захист своєї правоти.

КОАС повністю задовольнив позов ТОВ «ОЛІМП ФІНАНС ГРУП»; визнав протиправною бездіяльність Держгеонадр щодо неукладення компанією договору купівлі-продажу спеціального дозволу на користування надрами Західно-Тереблянська ділянка за результатами проведення аукціону від 12.12.2022; визнав незаконним та скасував наказ Державної служби геології та надр України №17 від 12.01.2023 «Про позбавлення права на отримання спеціального дозволу на користування надрами». Крім цього, Держгеонадра мають повернути ТОВ «ОЛІМП ФІНАНС ГРУП» близько 5,4 тис. грн сплаченого судового збору.

Рішення ще не набуло законної сили, Держгеонадра мають 30 днів на його оскарження. З повним текстом можна ознайомитися за посиланням.

Далі буде.