Турки нарощують сировинну базу для виробництва щебеню у Вінницькій області

Турки нарощують сировинну базу для виробництва щебеню у Вінницькій області

Турецька група ONUR вже контролює щонайменше 7 ділянок українських надр, зокрема із покладами стратегічних корисних копалин

 

Що відбувається?

Компанія з групи ONUR в судовому порядку змушує Державну службу геології та надр України надати без аукціону спецдозвіл на видобування мігматитів у Вінницькій області.

Повідомляє Інформаційне агентство NADRA.INFO із посиланням на рішення Вінницького окружного адміністративного суду (ВОАС), днями оприлюднене в Єдиному державному реєстрі судових рішень.


ВОАС зобовʼязав Держгеонадра надати ТОВ «Юнашківський гранкарʼєр» спеціальний дозвіл на користування надрами без проведення аукціону з метою видобування мігматитів Південно-Східної ділянки Юнашківського родовища. Наказ Держгеонадр від 25 липня 2022 року № 255, яким Юнашківському гранкарʼєру  відмовили в наданні спецдозволу – визнано протиправним.

Запаси Південно-Східної ділянки Юнашківського родовища – 725,8 тис. куб. м мігматитів.

 

Передісторія і обставини

ТОВ «Юнашківський гранкарʼєр» з 2006 р. володіє дійсним спецдозволом №3868 на видобування мігматиту Юнашківського родовища (дійсний до 2030 р.). Запаси родовища Юнашківське – 1227,8 тис. куб. м мігматитів в якості сировини, придатної для виготовлення каменю бутового та щебеню будівельного.

ТОВ «Юнашківський гранкарʼєр» відносять до групи ONUR (ОНУР). Засновником і кінцевим бенефіціарним власником бізнесу є громадянин Туреччини Четінджевіз Онур, керівник – Аслан Онур.

В 2014 р. компанія отримала спецдозвіл на геологічне вивчення сусідньої Південно-Східної ділянки Юнашківського родовища мігматитів. Запаси цієї ділянки було затверджено в 2017 р.. Влітку 2020 р. товариство звернулося до Держгеонадр з заявами про надання спецдозволу без аукціону на відповідній підставі, передбаченій чинною Постановою КМУ №615. Держгеонадра заяви компанії повернуло без розгляду. Гранкарʼєр звернувся до суду, який зобовʼязав Службу розглянути заяви бізнесу. Держгеонадра заяви розглянула влітку 2022 р. і в наданні спецдозволу відмовила. Саме цю відмову скасовано рішенням ВОАС, і Службу зобовʼязано надати спецдозвіл. Щоправда, оскільки регулятор ще має час на оскарження рішення, воно не набуло законної сили.

 

Які ще українські надра контролює ONUR

Станом на травень 2023 р. ONUR контролює такі ділянки надр (разом зі згаданим вище спецдозволом):

  1. Мігматити: родовище Юнашківське – ТОВ «Юнашківський карʼєр»;
  2. Каолін первинний: ділянка Іванівська з проявом Іванівський – ТОВ «Спис Україна»;
  3. Каолін первинний: ділянка Миролюбівсько-Дніпровська (північно-східна частина) – ТОВ «Спис Україна»;
  4. Каолін первинний, пісок: родовище Павлівське – ТОВ «Спис Україна»;
  5. Руди золота: площа Жовтоводська – ТОВ «Спис Україна»;
  6. Графіт: Городнявська ділянка Буртинського родовища – ТОВ «Спис Україна»;
  7. Пісок: родовище Південно-Тростянецьке – ТОВ «Агробудсервіс».

Графіт і золото належать до корисних копалин, які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави – відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 16.07.2021, введене в дію Указом Президента України Володимира Зеленського №306/2021.

 

Скандальні надра ONUR

Попри оптимістичні заяви групи про наміри інвестувати 50 млн дол. США лише на першому етапі розробки Буртинського родовища графіту, ТОВ «СПИС УКРАЇНА» вже відчуло спротив громадян – мешканців прилеглого до ділянки надр села Михайлючка, рада якого в березні 2023 р. відкрито виступила проти розробки покладів графіту. 

Про тривалу судову боротьбу турків за доступ до Городнявської ділянки Бурштинського родовища графіту NADRA.INFO писали в матеріалах Судові битви за стратегічні надра України. Чому турки досі не зайшли на потужне родовище графіту? , Туркам дали зелене світло на шляху до українського графіту  , Землевласник вдруге заблокував надання спецдозволу на родовище графіту ,  Суд розблокував родовище графіту в Хмельницькій області.

В рекламних матеріалах ONUR обережно згадується, що групі «цікавий видобуток залізної руди, міді, золота. Але конкретних планів наразі немає». Раніше ми писали про невтішні результати роботи ТОВ «СПИС УКРАЇНА» на Жовтоводській площі, яка «виявилася майже не золотою».

В березні 2021 р. в карʼєрі ТОВ «АГРОБУДСЕРВІС» загинув екскаваторник. Про низку значних порушень на підприємстві нам розповідали в Державній службі з питань праці.

В жовтні 2021 р. ЗМІ писали про звинувачення на адресу ONUR в незаконному видобуванні піску в Полтавській області, а також про побиття місцевих мешканців, які фіксували та намагалися протидіяти розкраданню надр.

В березні 2023 р. повідомлялося, що у Львові поліція заскочила головного інженера «Онур» Шана Ісаджана на керуванні транспортним засобом в стані алкогольного спʼяніння. Шан Ісаджан також вказаний директором Агробудсервісу.

 

Зображення новини асоціативне