Землевласник вдруге заблокував надання спецдозволу на родовище графіту

Землевласник вдруге заблокував надання спецдозволу на родовище графіту
Компанія Олега Тритяченка (на фото) володіє кількома ділянками над родовищем і змогла переконати суд, що надання спецдозволу на користування надрами іншій компанії може порушувати її права

Судові надра

Попередню заборону видавати спецдозвіл Верховний суд скасував за два тижні до накладення нової

Що і чому сталося?

Окружний адміністративний суд міста Києва (ОАСК) знову заборонив Державній службі геології та надр України вчиняти будь-які дії, спрямовані на видачу спеціального дозволу на користування надрами на Городнявській ділянці Буртинського родовища графіту, проданого за наслідками електронного аукціону 31.03.2021. Повідомляє NADRA.info із посиланням на ухвалу про забезпечення позову, ухвалену 13.09.2022 і оприлюднену 19.09.2022. Заборона діятиме, доки суд не розгляне по суті справу за позовом ТОВ «Гео-Інвест Консалтинг».

Відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 16 липня 2021 року, введеного в дію Указом Президента України від 23 липня 2021 року №306/2021, графіт визнано корисною копалиною стратегічного значення.  

ТОВ «Гео-Інвест Консалтинг» звернулося до ОАСК із позовом, в якому просить:

  • визнати протиправним та скасувати наказ Держгеонадр про затвердження переліку ділянок надр, дозвіл на користування якими виставляються на аукціон, в частині Городнявської ділянки Буртинського родовища;
  • визнати протиправним та скасувати електронний аукціон з продажу спеціального дозволу;
  • визнати недійсним Договір купівлі-продажу спеціального дозволу, укладений між Держгеонадр і ТОВ «Спис Україна».

«В обґрунтування заяви про забезпечення позову Позивачем зазначено, що він отримав телефонний дзвінок від особи, яка назвалася представником Товариства з обмеженою відповідальністю «Спис Україна» та повідомила про початок геологічних робіт на земельних ділянках, що належать ТОВ «Гео-Інвест Консалтинг», а також повідомила про необхідність їх звільнити», – йдеться в ухвалі суду про забезпечення позову.

ТОВ «Гео-Інвест Консалтинг» є власником трьох земельних ділянок, загальною площею 5,9995 га, кадастрові номери 6825582600:06:045:0060 (2,000 га), 6825582600:06:045:0008 (1,9995 га), 6825582600:06:045:0078 (2,000 га) цільове призначення – для ведення особистого селянського господарства, які знаходяться за межами населених пунктів Городнявської сільської ради Шепетівського району Хмельницької області, та які розташовані в межах контуру об`єкта надрокористування – Городнявської ділянки Буртинського родовища. На думку представника ТОВ «Гео-Інвест Консалтинг», «Держгеонадрами неправомірно включено у вищезазначений перелік Городнявську ділянку Буртинського родовища та виставлено на аукціон спеціальний дозвіл на користування вказаною ділянкою надр з метою видобування графіту та підземних технічних вод. Також, на думку Позивача, Держгеонадрами допущено чисельні порушення порядку проведення електронного аукціону, у тому числі щодо розміщення в оголошенні неповних та недостовірних відомостей щодо спірної ділянки надр, не погоджено своїх дій із Позивачем як землевласником, внаслідок чого порушено права та охоронювані законом інтереси останнього».

«Суд дійшов висновку, що укладання та підписання договору купівлі-продажу спеціального дозволу на користування надрами – Городнявська ділянка Буртинського родовища (лот №UA-PS-2021-02-09-000050-3) та видача Державною службою геології та надр України спеціального дозволу на користування надрами – Городнявська ділянка Буртинського родовища (лот №UA-PS-2021-02-09-000050-3) до набрання законної сили рішенням, за наслідками розгляду даної справи по суті, у разі задоволення позову, може призвести до порушення прав Товариства з обмеженою відповідальністю «Гео-Інвест Консалтинг», відновлення яких буде складним або неможливим.

Суд зазначає, що очевидним порушенням прав Товариства з обмеженою відповідальністю «Гео-Інвест Консалтинг» буде користування іншими особами надрами на території земельних ділянок, що належать останньому на праві власності», – йдеться в ухвалі.

 

Передісторія

Це не вперше, коли суд забороняє Держгеонадр видавати спецдозвіл на Городнявську ділянку Буртинського родовища. Про скасування попередньої заборони ми писали нещодавно.

Нагадаємо, спецдозвіл на Городнявську ділянку Буртинського родовища Держгеонадр розіграла 31.03.2021. Перемогло ТОВ «Спис Україна» із турецьким корінням (близьке до групи ONUR, про інтерес компанії до українських надр ми писали тут). Ставка переможця була удвічі вищою за пропозицію другого номера – ТОВ «Проспекторс» Сусанни Тритяченко (44,8 млн грн проти 22,2 млн грн відповідно). Спис Україна підписали договір купівлі-продажу спецдозволу ще 21.04.2021, втім спецдозвіл не було надано. Заборонити надання спецдозволу суд просили власники земельних ділянок в межах контуру об’єкта надрокористування – ТОВ «Кислотоупор ЛТД» і Олег Тритяченко. Олег Тритяченко є також 100% власником ТОВ «Гео-Інвест Консалтинг».

Городнявська ділянка Буртинського родовища знаходиться в Хмельницькій області. Площа – 105 га. Гірничо-геологічні умови родовища сприятливі для відпрацювання його відкритим способом. Запаси графіту Городнявської ділянки Буртинського родовища враховані Державним балансом «Графіт» і станом на 01.01.2020 р. складають: руда (тис.т) – за кат.: В–28165,3, С1–85225,6, В+С1–113390,9, С2-16586,7, позабалансові – 9372,6; графіт (тис.т) – за кат.: В–1736, С1–4848,7, В+С1–6584,7, С2–898,9, позабалансові – 275,7.

За розрахунками ТЕО постійних кондицій на базі детально розвіданих запасів Городнявської ділянки Буртинського родовища може бути створене потужне підприємство з річною продуктивністю з видобутку і переробки руди в обсязі 1 млн.тонн і випуску графітового концентрату в кількості 55,9 тис.тонн. Строк забезпечення підприємства запасами – 130 років.

 

ТОВ «Спис Україна» було засновано в 2010 році з назвою «Глорія Джинс Кофіс Львів» (під таким брендом працює популярна львівська кавʼярня). До липня 2020 р. власником товариства було вказано Караахметоглу Емре – головного координатора групи Onur в Україні. З липня 2020 до квітня 2021 р. одноосібним засновником і власником компанії був громадянин Туреччини Чакмак Фират.

Станом на 08.09.2022 структура власників ТОВ «Спис Україна» виглядає так (дані YouControl):

Засновники/Учасники:

  • 37,5% – АТ “Онур Тааххут Ташимаджилик Іншаат Тіджарет Ве Санаї Анонім Ширкеті” (Туреччина, Чанкая, місто Анкара);
  • 30% – ТОВ “Япи Туризм Ве Тіджарет” (Туреччина, Чанкая, місто Анкара).
  • 17,5% – АТ “Оздогу Сарп Іншаат Маденджілік Турізм Ташимаджилик Ве Тіджарет Анонім Шіркеті”  (Туреччина, Чанкая, місто Анкара);
  • 10% – АТ “Четін Ішлетмелері Іншаат Тааххют Проже Мюхендіслік Ташимаджилик Турізм Маденджілік Тіджарет Ве Санаї Анонім Шіркеті” (Туреччина, Чанкая, місто Анкара);
  • 5% – Караахметоглу Емре (Україна, Львів);

Кінцеві бенефіціарні власники (всі – Туреччина): Кавак МуратЧетінджевіз Онур. Статутний капітал компанії 140 062 789,00 грн. Місто реєстрації Львів. Керівник – колишній власник Чакмак Фират. Компанія володіє 4 спецдозволами на користування надрами.

 

ТОВ «Гео-Інвест Консалтинг» засновано в 2019 р.. Статутний капітал 160 000 грн. Реєстрація – м. Київ. Власник – Тритяченко Олег. Керівник – Веремєєнко Олексій. Спецдозволів на користування надрами компанія не має.

Нагадаємо, на початку серпня Австралійська Volt Resources заявила про відновлення виробництва графітової продукції в Україні, а 01.09.2022 керівник ТОВ «Заваллівський графіт», екс-заступник Голови Держгеонадр Роман Сарамага опублікував фото першої (з початку війни РФ проти України) продукції Заваллівського графіту.

Також спецдозволами на поклади графітової руди в Україні володіють ТОВ «Українська постачальна група» і ТОВ «Розвиток Побужжя» Валентини і Геннадія Буткевичів (Геннадій Буткевич – засновник корпорації АТБ та інвестиційної групи BGV Group).

 

Автор фото Олег Петрасюк, Yesterday & Tomorrow