ВР прив’язала газову ренту до українських цін

ВР прив’язала газову ренту до українських цін

В податковій попереджають про обвал рентних платежів

Верховна рада України на засіданні 20 вересня 2022р прийняла в цілому законопроєкт №7732 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування рентною платою за користування надрами для видобування природного газу. Пише ExPro із посиланням на народного депутата від «Голосу» Ярослава Железняка.

«За» відповідний законопроєкт проголосувало 268 народних депутатів.

Даним законопроєктом передбачається змінити підхід до визначення фактичної ціни реалізації природного газу, від якої розраховується рента на природний газ для видобувних компаній.

Відтепер, тимчасово на період поки експорт газу з України заборонено, фактичною ціною реалізації газу, видобутого в Україні з 1 серпня 2022р, є максимальний показник з нижченаведених значень:

  • Середньозважена ціна природного газу, який поставлено видобувниками відповідно до договорів з «Нафтогазом», укладених за підсумками торгів на організованих товарних майданчиках.
  • Середньозважена ціна природного газу, який поставлено видобувними компаніями для інших покупців (крім «Нафтогазу»), відповідно до договорів з «Нафтогазом», укладених за підсумками торгів на організованих товарних майданчиках.
  • Середньоарифметична ціна UA-VTP (наступний місяць), що розраховується як середньоарифметичне значення між цінами Bid та Ask у звітах Argus та ICIS.

Міністерство економічного розвитку щомісяця до 10 числа публікує на власному сайті показники, визначені цим законом та фактичну ціну реалізації газу.

В ExPro нагадують, що раніше фактична ціна реалізації газу визначалася як середньоарифметичне значення між середньою митною вартістю імпортного газу та котируваннями на TTF.

Коментуючи допис видання, начальник управління адміністрування ресурсних платежів, рентної плати та місцевих податків і зборів з юридичних осіб Департаменту адміністрування податків Державної податкової служби Олександр Шумський відзначив:

«Липнева ціна Мінекономіки для зобовʼязань з ренти за обсяги газу, видобуті в серпні, становить 49 379,6776 грн або 1350,33 доларів США за 1 тис. м3. З чотирьох показників УЕБ пропонує лише ціни «Внутрішньодобовий ринок», середньозважена величина якої складала 24 558,7642 грн або 671,5751 дол. США за 1 тис. м3. Використавши задекларовані обсяги видобутку газу в кожній податковій групі платників: 29%(65%); 14%(31%); 12%(36%); 6%(12%) у 48 132; 92 834; 57 501 и 134 885, відповідно отримуємо, що до ухвалення проекту «очікувані» надходження ренти оцінювалися в $116,608 млн, а після його ухвалення– $45,308 млн, тобто, зобовʼязання ренти за газ, видобутий у серпні, зменшаться в 2,57 рази (також результат)».

Нагадаємо, в червні стало відомо, що Податкова засекретила дані про сплату ренти за користування надрами.