Державне підприємство заплатить компанії Віталія Кропачова 1,1 млрд грн?

Державне підприємство заплатить компанії Віталія Кропачова 1,1 млрд грн?

Судові надра

1,1 млрд грн – сума збитків за незаконно видобуті 2 944 000 т вугілля під час дії АТО

ДП «Вугільна компанія «Краснолиманська» має сплатити 1 106 974 635,00 грн на користь ТОВ «Краснолиманське» бізнесмена Віталія Кропачова. Повідомляє NADRA.info із посиланням на постанову Східного апеляційного господарського суду, ухвалену 07.09.2022 і оприлюднену 21.09.2022. Рішення набрало законної сили і може бути оскаржене.

ТОВ «Краснолиманське» звернулося до суду із позовом в січні 2020 року. Свої вимоги компанія обґрунтовувала тим, що з 01.10.2014 р. по 01.11.2017 р. ДП «ВК «Краснолиманська» видобуло 2 944 тис. т вугілля у межах ділянок надр, які були надані у користування приватному ТОВ на підставі спеціального дозволу на користування надрами №3316 та відповідного акту про надання гірничого відводу. Спершу приватна компанія вимагала стягнути з державної трохи більше 100 млн грн. Згодом вимоги зросли до 1,26 млрд грн, потім до 5,7 млрд грн. Зрештою у вересні 2021 р. ТОВ «Краснолиманське» знизили суму збитків до 1,1 млрд грн. Рішенням господарського суду Донецької області від 15.12.2021р. у задоволенні позову ТОВ «Краснолиманське» було відмовлено повністю. Апеляція те рішення скасувала і постановила задовольнити позов і стягнути 1,1 млрд грн. 

ТОВ «Краснолиманське» засновано в 2003 р.. Статутний капітал 2 000 000 грн. Реєстрація – м. Київ (до травня 2022 р. – місто Родинське, місто Покровськ, Донецька обл.). Власник – Кропачов Віталій (через ТОВ «УкрДонІнвест»). Керівник – Руденко Анатолій (дані YouControl).

 

Передісторія (за матеріалами справи)

ТОВ «Краснолиманське» отримало спецдозвіл №3316 в грудні 2003 р. – на видобування камʼяного вугілля на полі діючої шахти «Краснолиманська». Тоді ж домовилося з ДП «Вугільна компанія «Краснолиманська», що держпідприємство надаватиме всі послуги «необхідні для здійснення останнім усіх процесів виробництва, починаючи від виконання операцій технологічного комплексу поверхні, до розкриття і підготовки запасів вугілля, їх видобування в межах її гірничого відводу, збагачення і охорони праці, правил техніки безпеки, правил технічної експлуатації, промсанітарії та екології, виконання складських операції, надання послуг соціального характеру».

Тобто, власником спецдозволу було ТОВ «Краснолиманське», яке відповідало за організацію видобування і збагачення вугілля, а фактичне виконання робіт було покладено на ДП «Вугільна компанія «Краснолиманська». Приватна і державна компанії домовилися про таку співпрацю на весь час дії спецдозволу (продовжилася дія спецдозволу – договір також). Відзначимо, ДП «ВК «Краснолиманська» володіє спецдозволом на сусідні поля шахти «Краснолиманська».

Одним із пунктів договору між ТОВ «Краснолиманське» і ДП «Вугільна компанія «Краснолиманська» була ремарка про форс-мажор, який настав у 2014 році у звʼязку із проведенням на сході України антитерористичної операції (АТО).

«05.09.2014р. територію ДП ВК Краснолиманська та всі виробничі і побутові будівлі, що знаходилися в оренді у ТОВ Краснолиманське, було захоплено невідомими озброєними людьми, що призвело до: відсторонення органів управляння підприємства від контролю за виробничими процесами та управляння трудовим колективом; відсутності у уповноважених органів управління фізичної можливості перебувати на території підприємства та керувати фінансово-господарською діяльністю товариства; позбавлення органів управління підприємства можливості забезпечувати видобування, облік та реалізацію готової вугільної продукції; знищення виробничо-технологічної, геологічної документації, документації з надрокористування, фінансово-бухгалтерської документацій підприємства тощо», – йдеться в матеріалах справи. 

З 05.09.2014 до 30.09.2014 виробничі дільниці Краснолиманського були відправлені в простій з формулюванням «у зв`язку з безпідставним припиненням ДП ВК Краснолиманська надання послуг виробничого характеру». Згодом у листопаді 2014 року приватна компанія повідомила державну про позбавлення можливості «здійснювати господарську діяльність, у зв`язку із протиправним озброєним захопленням особами території ДП «ВК «Краснолиманська» та ТОВ «Краснолиманське», які розташовані за однією адресою та встановлення сторонніми особами незаконного контролю над вугільною компанією та її виробничим комплексом».

В червні 2015 року приватній компанії стало відомо, що Міністерство енергетики та вугільної промисловості призначило тимчасовим керівником державного підприємства Кисельова К.В., «що, на думку позивача, свідчило про відновлення контролю над державним підприємством». Відтак ТОВ звернулося до ДП з листом про намір відновити виробничу діяльність з видобутку кам`яного вугілля, для чого просив забезпечити директору та працівникам товариства безпечний прохід на територію підприємства. Лист залишився без відповіді, доступ працівникам товариства на територію підприємства відновлено не було. 

В грудні 2015 р. ТОВ направило ДП вимогу про забезпечення дотримання законних інтересів та відновлення порушених господарських прав ТОВ Краснолиманське та наполягало на: створенні робочої групи із залученням представників товариства для спільного обстеження та огляду майна і гірничих виробок товариства; проведенні спільно з представниками відповідача інвентаризації основних засобів та нематеріальних активів товариства; спільно розробити план заходів по відновленню виробничої діяльності товариства з одночасним відновленням надання відповідачем послуг виробничого характеру. 

В березні 2016 р. ГУ Держпраці у Донецькій обл. склало акт за результатом перевірки з метою визначення обсягу гірничої маси (із зазначенням конкретної частки вугілля в цій масі), що була фактично видобута держпідприємством у періоду часу з 05.09.2014р. до дати перевірки в межах шахтного поля ТОВ «Краснолиманське». Під час перевірки вивчено маркшейдерську, геологічну та іншу документацію ДП «ВК «Краснолиманська» та ТОВ «Краснолиманське», на підставі якої з вересня 2014 по березень 2016 року вівся маркшейдерський облік видобутку вугілля на вищезазначених підприємствах. Перевіркою встановлено, що у зазначений період маркшейдерські виміри у шахті та розрахунки обсягів виконаних робіт та видобутку вугілля в межах ділянки надр, яка надана у користування ТОВ «Краснолиманське», здійснювався відповідними службами ДП «ВК «Краснолиманська». «Згідно вказаного акту встановлено обсяг видобутку за період з 01.09.2014р. по 01.03.2016р. в межах ділянки надр, яка надана у користування ТОВ «Краснолиманське» рядового вугілля 2 213 372 тон, по чистим вугільним пачкам 1 506 541 тн. Під час перевірки виявлено те, що починаючи з вересня 2014 року по 28 березня 2016 року ДП ВК Краснолиманська несанкціоновано веде гірничі роботи по пластам l3, м42 та к5 за межами ділянки надр, яка надана у користування ДП «ВК «Краснолиманська», згідно спеціального дозволу на користування надрами №4403 від 28.09.2007р., в межах ділянки надр яка надана у користування ТОВ «Краснолиманське» згідно спеціального дозволу на користування надрами №3316 від 19.12.2003р., що є грубим порушення вимог ст.ст.19, 24 Гірничого Закону України. У зв`язку з виявленими порушеннями відповідачу було запропоновано зупинити роботи по пластам l3, м42 в межах ділянки надр, яка надана у користування ТОВ «Краснолиманське» спеціального дозволу на користування надрами №3316 від 19.12.2003», – йдеться в матеріалах.

В грудні 2017 р. ТОВ знову звернулося до ДП (до нового керівника Райчева О.Г.) з вимогами забезпечити працівникам доступ до робочих місць, повернення ТОВ належного йому майна, припинення діяльності ДП в межах гірничого відводу ТОВ. У відповідь ДП запропонувало створити спеціальну комісію, яка в листопаді 2017 року і встановила, серед іншого, що з жовтня 2014 року ДП «ВК «Краснолиманська» без належних правових підстав, використовуючи обладнання ТОВ «Краснолиманське», видобувало вугілля у межах ділянки надр, право користування якою належить ТОВ. Крім того, «за результатами спільного огляду гірничих виробок в межах гірничого відводу ТОВ «Краснолиманське встановлено» що 01.10.2014р. по 01.11.2017р. відбулось зменшення балансових запасів вугілля в межах гірничого відводу ТОВ Краснолиманське … [на] 2 944 тис. тон».

В червні 2018 р. ТОВ звернулося до суду з першим позовом до ДП про стягнення збитків від самовільного користування надрами, і в жовтні 2019 року суд стягнув з ДП понад 14 млн грн. Те рішення не було оскаржене і набрало законної сили.