Австралійська Volt Resources заявила про відновлення виробництва графітової продукції в Україні

Австралійська Volt Resources заявила про відновлення виробництва графітової продукції в Україні
В карʼєрі Заваллівського графіту. Скріншот. Джерело: https://www.youtube.com/watch?v=BDEuCabRkzQ

Новини компаній

Виробник графіту та розробник акумуляторних матеріалів, австралійська компанія Volt Resources Limited (ASX: VRC) 02.08.2022 заявила про відновлення виробництва на Заваллівському графітовому руднику та збагачувальному заводі в Кіровоградській області. Пише NADRA.info із посиланням на біржове оголошення Volt Resources. 

 «Експорт графітової продукції до Центральної та Східної Європи розпочнеться пізніше в серпні, а дохід від продажів планується отримати незабаром після цього. Volt працював з керівництвом Заваллівського графіту протягом останніх місяців, щоб завершити операційний план і бюджет на наступні 17 місяців до кінця грудня 2023 календарного року (Заваллівський графіт звітує на основі календарного року). Виходячи з попередніх операційних показників і вдосконалення операцій і планування, Заваллівський графіт прогнозує виробництво від 8 000 до 9 000 тонн графітової продукції за рік, що закінчується 30 червня 2023 року. Прогноз виробництва унікальної високоцінної очищеної графітової продукції буде надано після нарощення і стабілізації обсягів роботи. Прогноз враховує втрату видобутку протягом двох місяців взимку через проблему водопроводу та хвостосховищ, про яку повідомлялося раніше. Компанія Volt шукатиме рішення для зменшення втрати виробництва в зимові місяці», – йдеться в оголошенні. 

«Ціни продажу наразі обговорюються, але очікується, що вони будуть у діапазоні від 750 до 850 доларів США за тонну CIF для дрібних пластівців із 94% TGC (загальний графітовий продукт). Очікується, що продукт високої чистоти зі ступенем вмісту TGC від 99% до 99,5% досягне продажної ціни від 1500 до 2000 доларів США за тонну CIF», – прогнозують у Volt Resources. 

Керуючий директор Volt Resources Тревор Метьюз сказав: «Вітаю керівництво та співробітників Заваллівського графіту, які приділили багато свого часу, готуючи відновлення виробництва та продажу графіту. Їхня відданість у важкий період була видатною. Volt з нетерпінням чекає на нарощування виробництва та початок продажів клієнтам у Європі».

Нагадаємо, наприкінці червня 2022 р. компанія Volt Resources організувала розміщення акцій на Австралійській фондовій біржі (ASX) для залучення 2 мільйонів австралійських доларів (екв. 1,36 млн дол. США). Частину цих коштів мали спрямувати на перезапуск видобувного і переробного бізнесу Заваллівського графіту, який зупинявся на зимовий сезон і не відновився через війну РФ проти України.

У травні 2022 р. в інтервʼю S&P Global Commodity Insights Тревор Метьюз розповідав, що вторгнення РФ в Україну і повномасштабна війна може ускладнити залучення коштів для розвитку українських активів Volt Resources Limited.

Австралійська Volt Resources Limited купила 70% групи Заваллівський графіт в 2021 р.. Були придбані частки в компаніях ТОВ «ГрафітІнвест» (володіє 78,94% акцій ПрАТ «Заваллівський графітовий комбінат», яке є власником спецдозволу на видобування графітової руди №430 до 2035 р.), ТОВ «Заваллівський графіт» і ТОВ «Стоун фаунд».

ПрАТ «Заваллівський графітовий комбінат» засновано в 1994 р.. Статутний капітал 285 881,50 грн. Реєстрація – смт Завалля, Кіровоградська обл.. 78,94% акцій володіє ТОВ «ГрафітІнвест». Керівник – Віталій Лященко

ТОВ «ГрафітІнвест» засновано в 2001 р.. Статутний капітал 400 000 грн. Реєстрація – м. Київ. Власники істотної участі: Марта Янко (Україна), МОГРА С.Р.О. (Словаччина), Volt Resources Limited (Австралія). Керівник – Олег Хейсон

ТОВ «Заваллівський графіт» засновано в 2004 р.. Статутний капітал 31 000 000 грн. Реєстрація – м. Київ. Власники істотної участі: Марта Янко (Україна), МОГРА С.Р.О. (Словаччина), Volt Resources Limited (Австралія). Керівник – Роман Сарамага.

ТОВ «Стоун фаунд» засновано в 2007 р.. Статутний капітал 102 000 грн. Реєстрація смт Завалля, Кіровоградська обл.. Власники істотної участі: Марта Янко (Україна), МОГРА С.Р.О. (Словаччина), Volt Resources Limited (Австралія). Керівник – Сергій Нікіфоров.

Генеральний директор (CEO) групи Заваллівський графіт – Дмитро Нікулін.

Окрім групи Заваллівський графіт, сецдозволами на видобування графітової руди в Україні володіють також ТОВ «Українська постачальна група» (Одеська обл.) і ТОВ «Розвиток Побужжя» (Кіровоградська обл.). Українську постачальну групу станом на грудень 2021 р. контролювала Валентина Буткевич (через кіпрську БІ.ВІ.Етерніті Холдінгз Лімітед), інші учасники товариства – Олександр Настенко і Віталій Якименко.  Кінцевим бенефіціарним власником Розвитку Побужжя було вказано Геннадія Буткевича (через кіпрську Бі Джи Ві Груп Лімітед), інші учасники товариства – Олександр Настенко і Віталій Якименко.  

Ще один графітовий спецдозвіл – на видобування в Хмельницькій області (на Городнявській ділянці Буртинського родовища) Державна служба геології та надр України розігрувала у березні 2021 р.. На торгах перемогло ТОВ «Спис України», повʼязане з турецькою групою ONUR: при стартовій ціні трохи більше 21 млн грн, Спис України запропонував за лот майже 45 млн грн. Проте спецдозвіл досі не надано, оскільки продаж дозволу було оскаржено власниками земельних ділянок в межах контуру об’єкта надрокористування – ТОВ “Кислотоупор ЛТД“ і Олегом Тритяченком. Ми писали про цей спір тут.