Криворізький бізнес хоче видобувати золото в Одеській області?

Криворізький бізнес хоче видобувати золото в Одеській області?

Раніше цією ж ділянкою надр цікавилася компанія з турецьким корінням

 

Що сталося?

Дві компанії з Кривого Рогу звернулися до Державної служби геології та надр України з заявами про виставлення на аукціон спецдозволу на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою руд золота на ділянці Майська в Одеській області. Повідомляє NADRA.info із посиланням на дані Держгеонадр:

Обидві заяви було подано наприкінці червня. Компанії-заявники ТОВ «Таврія Груп» і ПП «Кравбуд» повʼязані між собою не тільки містом реєстрації, але і засновниками (анкетні дані від YouControl):

ТОВ «Таврія Груп» засновано в грудні 2015 р.. Статутний капітал 5 421 939,24 грн. Реєстрація – м. Кривий Ріг, Дніпропетровська обл.. Учасники товариства: Олександр Розенталь, Олександр Ожиганов, Андрій Ожиганов, Василь Лєбєдєв. Кінцевий бенефіціарний власник і керівник компанії – Олександр Розенталь. Спецдозволів на користування надрами товариство ще не має.

ПП «Кравбуд» засновано в 2007 р.. Статутний капітал 500 грн. Реєстрація – м. Кривий Ріг, Дніпропетровська обл.. Учасники і власники товариства (50/50%): Василь Лєбєдєв, Олександр Розенталь. Керівник – Ганна Авраменко.

Отримати коментарі представників ТОВ «Таврія Груп» і ПП «Кравбуд» не вдалося.

Про виставлення на торги ділянки руд золота Майська ще в січні 2021 р. просила інша компанія – ТОВ «Спис Україна» (повʼязана з групою ONUR). Спис Україна просив виставити на аукціон ще два золоті спецдозволи: на ділянку Балка Широка (Нікопольський р-н, Дніпропетровська обл.) і на Квітківську ділянку з рудопроявом Квітка (Східна і Центральна рудні зони, Одеська обл., Подільський р-н). Погодження від Міндовкілля були отримані в квітні 2021 р., проте аукціони досі не оголошені.

 

Хто користується золотоносними надрами України?

Надати оперативно офіційні дані про кількість дійсних сьогодні спецдозволів не є можливим, оскільки на тлі війни РФ проти України Держгеонадр і ДНВП «Геоінформ України» закрили доступ до реєстрів спецдозволів.

Станом на початок 2021 року дійсними були 7 золотих спецдозволів:

  1. 2730 – родовище «Бобриківське»  (знаходиться на тимчасово непідконтрольній території в Луганській області), видобування руд золото-сульфідних. Спецдозволом володіє ТОВ «Донецький Кряж»  (засновник – компанія «Луганськ Голд Лімітед»  з Австралії);
  2. 5258 – родовище «Сауляк» , видобування руд золота, Закарпатська обл.. Власник спецдозволу ТОВ «Сауляк»  (засновник – «Сауляк Ресорз Лімітед»  з Кіпру, кінцеві бенефіціарні власники Жданов Алекс і Покрасс Борис зі США, а також Палант Володимир з Києва);
  3. 5197 – родовище «Сергіївське» , видобування руд золота, Дніпропетровська обл.. Власник ТОВ «Камнеобробна Компанія України»  (засновники «Мінерал Ресурсіз Інвестмент Лімітед»  з Вірґінських Британських островів, «Клеменція Лімітед»  з Кіпру і Сергій Юхименко з Дніпропетровської обл.), власниця – Олена Магда;
  4. 4113 – родовище «Берегівське» , ГВ+ДПР руд золото-поліметалічних, Закарпатська обл.. Власник ПрАТ «Карпатська Рудна Компанія»  (кінцевий власник Компанія «Авеллана Голд Лтд» – Севедж Браян Чарлес зі США);
  5. 5495 – родовище «Мужіївське» , видобування руд золота, Закарпатська обл.. Власник ПрАТ «Карпатська Рудна Компанія»  (кінцевий власник Компанія «Авеллана Голд Лтд» – Севедж Браян Чарлес зі США);
  6. 4112 – поле рудне «Квасівське» , ГВ+ДПР руд золото-поліметалічних, Закарпатська обл.. Власник ТОВ «Західна Геолого-Розвідувальна Компанія»  (кінцевий власник Компанія «Авеллана Голд Лтд» – Севедж Браян Чарлес зі США);
  7. 6371 – родовище «Клинцівське» , видобування руд золота, Кіровоградська обл.. Власник ТОВ «Ліра Майн Мінералз»  (власники Віталій Якименко і Олександр Настенко з Харкова).

В лютому 2021 р. було надано 8-й спецдозвіл – на геологічне вивчення основних руд золота та супутніх ніобієвих руд, у тому числі дослідно-промислова розробку на Жовтоводській площі (Дніпропетровська обл.). Спецдозвіл купило вже згадане ТОВ «Спис Україна» за 5,7 млн грн. Щоправда, пошук золота на Жовтоводській площі важко назвати успішним (принаймні станом на осінь 2021 р.).

 

Ціна «золотого» питання

Про вартість пошукових і видобувних робіт на родовищах руд золота NADRA.info писали в матеріалі Золотоносні надра в Україні: скільки коштує «вхідний квиток»?

«Вартість геологорозвідки першого етапу складатиме приблизно $10 млн дол. Сама промислова розробка родовища, видобуток золота з-під землі – це ще мінімум $100 млн дол. … Українське законодавство передбачає, що перший, кому має запропонувати надрокористувач продаж золота – це Національний банк України», – зазначав Голова Держгеонадр Роман Опімах.

«Ці цифри коректні, якщо ми говоримо про підземний спосіб видобутку, який відповідає більшості українських родовищ. Але ж все залежить від розміру родовища. Базою для розрахунку можемо брати $100-200 за метр буріння. Сітка буріння для отримання запасів 50-25 метрів і глибина відомих мені українських родовищ 200-800 метрів. Тобто, якщо ви добре розумієте свій об’єкт, то за $10 млн і за певної удачі ви дійсно можете зрозуміти, що об’єкт є економічним і вийти на PFS (Pre Feasibility Study – Фаза попереднього аналізу – Ред.). Потім $20-40 млн на шахту і $20-60 млн на фабрику і інфраструктуру + в цей час ви ще витратите якісь кошти на дорозвідку і безпосередньо на підготовку BFS (Bankable Feasibility Study – Аналіз економічної доцільності – Ред.). Я беру великі діапазони, бо незрозуміла складність і глибина шахти, а також технологія отримання концентрату. У базовому варіанті це флотація. Якщо ж ми говоримо про одержання не концентрату (як вимагають ліцензійні умови), а металу, то це ще один цикл переробки і бюджет можна сміливо подвоювати», – розʼяснював керівник українського представництва компанії Avellana Gold Андрій Смолін.