Спірну ділянку камʼяної солі виграла компанія з Києва

Спірну ділянку камʼяної солі виграла компанія з Києва
Фото: https://cutt.ly/TUjUlMn

Переможець аукціону вже контролює одне родовище солі, яке до минулого року не розроблялося

 

Що сталося?

В пʼятницю, 21.04.2023 Державна служба геології та надр України провела другий повторний аукціон з продажу спецдозволу на Західно-Тереблянську ділянку камʼяної солі у Закарпатській області (геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою). Повідомляє ІА NADRA.INFO із посиланням на дані електронної системи ДП «Прозорро.Продажі».

Ціна стартувала з 548 250 грн. На торги зареєструвалися лише двоє охочих купити спецдозвіл. Кожен для участі в аукціоні мав сплатити по 15 млн грн гарантійного внеску (раніше ми писали про чергове підвищення гарантійних внесків).

Початкові ставки учасників:

  • Учасник №1 –  600 000 грн;
  • Учасник №2 – 4 800 000 грн.

Під час аукціону вартість лоту зросла до 4 910 000 грн.

Переможцем став Учасник №2. Ним виявилося ТОВ «ЗАКАРПАТСЬКА ВИДОБУВНА КОМПАНІЯ». Якщо переможець не викупить лот, спецдозвіл може перейти до Учасника №2 – ТОВ «СТАНДАРТ ВАН 190», яке запропонувало 4 900 000 грн.

ТОВ «ЗАКАРПАТСЬКА ВИДОБУВНА КОМПАНІЯ» засновано в липні 2022 р.. Статутний капітал – 600 000 грн. Реєстрація – м. Київ. Кінцеві бенефіціарні власники: Омельяненко Оксана (Київ) і Кондратьєв Валентин (Київська обл.). Керівник Даллакян Рубен (дані YouControl).

 

Кондратьєв Валентин також контролює ТОВ «КАТІОН ІНВЕСТ», яке володіє спецдозволом №6192 на видобування камʼяної солі родовища Тереблянське. Спецдозвіл було надано компанії в 2017 році без аукціону (дані Публічного аудиту надрокористування, закриті після нападу РФ) на 20 років. Запаси родовища: кат. С1 – 15,5 млн тонн, кат. С2 – 550,5 млн тонн. Катіон Інвест сплатив за родовище понад 2,8 млн грн. 

 

В серпні 2022 р. повідомлялося, що компанія розпочала освоєння родовища Тереблянське.

Аукціон 21.04.2023 – третя спроба Держгеонадр продати спецдозвіл на Західно-Тереблянську ділянку камʼяної солі.

Про першу ми писали в матеріалі Компанії Ярославського і Косюка програли торги за камʼяну сіль: в грудні 2022 року ціну на спецдозвіл «розкрутили» до 25 001 000 грн, але переможець (ТОВ «Олімп Фінанс Груп»), попри заявлені наміри, не викупив спецдозвіл (офіційна версія Держгеонадр: компанія не підписала договір купівлі-продажу спецдозволу – в Олімп Фінанс Груп її спростовують, див. нижче). Не став переможцем аукціону і другий номер (ФОП Руснак Іван Васильович). Відтак обидва втратили також по 500 000 грн гарантійних внесків

Вдруге спецдозвіл розігрували 07.02.2023. Ми анонсували аукціон і писали, що охочих купити Західно-Тереблянську ділянку зібралося семеро. Найвищу ціну – 55 млн грн – запропонувало ТОВ «Вест Салт Груп». На друге місце вийшло ТОВ «Спецтехніка 2017» зі ставкою 54,5 млн грн. В березні Держгеонадра позбавили Вест Салт Груп права отримати спецдозвіл, бо компанія не підписала договір купівлі-продажу. Спецтехніка 2017 теж втратила шанси купити ділянку, оскільки не заплатила винагороду оператору електронної системи ДП «Прозорро.Продажі» (відповідний наказ Голова Держгеонадр Роман Опімах підписав 05.04.2023). І Вест Салт Груп, і Спецтехніка 2017 втратили по 500 000 грн гарантійного внеску.

 

Чому Західно-Тереблянська ділянка є спірною?

Тому що переможець першого аукціону – ТОВ «Олімп Фінанс Груп» – заявив про власні права на отримання в користування Західно-Тереблянської ділянки. І звернувся до суду з позовом проти Держгеонадр, вимагаючи визнати протиправною бездіяльність Служби, яка замість укласти договір купівлі-продажу спецдозволу, позбавила компанію можливості купити ділянку надр. Мовляв, переможець сплатив усі передбачені платежі, необхідні для укладення договору, який з боку Олімп Фінанс Груп насправді підписали і направили на електронну та поштову адресу Держгеонадр. 

Детально суть претензій описана тут. Серед закидів на адресу Держгеонадр – завищений, на думку бізнесу, гарантійний внесок для участі в аукціоні 21.04.2023: «початкову ціну лота цього разу підвищили до 15-ти мільйонів гривень. Це суперечить законодавству: згідно з постановою Кабміну №993 розмір гарантійного внеску у разі повторних торгів збільшується вдвічі, у разі проведення третього аукціону — уп’ятеро. Таким чином, за законом завдаток мав би становити менше — 5 мільйонів».

Отримати оперативний коментар переможця сьогоднішнього аукціону не вдалося.