ДемГЗК запустили після простою: отримано перші 160 тонн колективного концентрату 

ДемГЗК запустили після простою: отримано перші 160 тонн колективного концентрату 
Зображення асоціативне

На Демурінському ГКЗ отримано перший колективний концентрат після простою. Про таке ІА NADRA.INFO повідомив т.в.о. директора ТОВ «Демурінський ГЗК» Ігор Савчук

Запуск комбінату відбувся 11 квітня. Після виконання низки ремонтних робіт, була запущена дільниця первинного збагачення. Відтоді фабрика працює щодня, і станом на 17.04.2023 було вироблено 160 тонн колективного концентрату.

«Було проведено ремонтні роботи, запущено оборотний цикл води – це основне для запуску збагачувального комбінату. І після цього було запущено фабрику первинного збагачення і отримано колективний концентрат – перший державний. Отримали дуже високу якість – самі не очікували! – 87%. Це вміст важкої фракції (суміш ільменіту, циркону, рутилу і супутніх алюмо-силікатів)», – розповів керівник підприємства. 

Відновити ж видобувні роботи на комбінаті планують не раніше, ніж почнуть продавати готову продукцію, яку разом із корпоративними правами, рухомим і нерухомим майном комбінату було конфісковано державою.

«У нас достатній склад рудних пісків, які теж треба [переробити]. З незрозумілих причин цей склад тільки комплектувався, і не піднімався – але це також актив. А з приводу робіт у карʼєрі… накопати пісків – не проблема. Але вся робота на підряднику. А підряднику потім треба платити. А доки не буде стійкої реалізації, з цими зобовʼязаннями треба бути дуже обережними. … Всі роботи і вскришні і добувні – на аутсорсі. А особисто моя політика така: від аутсорсингу поступово відходити, і можливості на комбінаті для цього є, і я це чудово розумію. Аутсорс – не наш метод», – заявив Савчук. 

Пан Савчук також заявив, що після продажу продукції буде вирішено і питання виплати заробітних плат. Додаткової інформації з цього питання, крім оприлюдненої раніше, керівник товариства не надав.

«Чому я не можу дати ствердної відповіді по лютому (чи було виплачено зарплату за лютий – Прим.)? Тому що у мене немає жодного документа про виплату з/п не те, що за січень, але і за минулий рік. … завжди основою є документи, а документів немає. Ось у чому питання. Повністю бухгалтерський облік знищено на підприємстві – попередніми власниками. З якою метою – нехай силові структури розбираються, а ми їх поінформуємо», – розповів Ігор Савчук.

«Щоб платити зарплату, треба мати джерело фінансування. На даний момент, крім як реалізація готової продукції, я джерела фінансування не бачу. … А для цього необхідно зняти арешт з майна. Знімаємо арешт з майна – і всі, я протягом кількох днів починаю реалізацію готової продукції», – запевнив керівник комбінату. 

«24.04.2023 у нас заплановано [судове засідання, на якому розглянуть питання] зняття арешту з готової продукції. Тільки після зняття арешту, почнуться [продажі]. Зараз ми готуємося. У нас, практично, вже є контрагенти, які куплять нашу продукцію з передоплатою. Але є процедурні заходи – потрібно, щоб було знято арешт». – пояснив Савчук. Нагадаємо, про обсяги продукції на складах ДемГЗК ми писали в матеріалі Демурінський ГЗК після конфіскації: що з зарплатами, продукцією і приватизацією?

Водночас, керівник комбінату висловив сумніви, що концентрати ГЗК будуть продаватися з використанням електронної системи Prozorro.

«Ми розглядали такий варіант [продажу продукції на Prozorro]…  Але поки що у нас партії дуже малі. Поки що ми не плануємо на Prozorro це все виставляти », – відзначив Ігор Савчук. І заявив, що компанія вже опрацьовує звернення від потенційних покупців продукції.

«Щодо всіх продажів, у нас вже вималювалося коло контрагентів. Щоб виключити будь-які нехороші складові, ми звернулися листом до СБУ, заздалегідь. З проханням щодо перевірки контрагентів: раптом у СБУ є якась інформація, чи вони засвітилися в негативному світлі… 

[Щодо купівлі продукції] до нас звертаються компанії як місцеві (Дніпропетровські), так і закордонні. Причому, хочу сказати, дуже солідні компанії звертаються – ті, які торгують мінеральною сировиною в Європі і на Близькому Сході. … Трейдери з Великобританії та Обʼєднаних Арабських Еміратів звертаються. Навіть Мексика …

Це [будуть] напряму контракти. Ніяких посередників. Всі посередницькі питання ми одразу відсікаємо. Скажімо так: титановий ринок доволі специфічний, і ми одне одного доволі добре знаємо», – пояснив Савчук. Також топ-менеджмер запевнив нас, що продукцію ГЗК «будуть купувати тільки по передплаті. Тільки передплата!».

Нагадаємо, 28.03.2023 Фонд державного майна України набув права власності на 100% корпоративних прав ТОВ «Демурінський ГЗК» на виконання рішення Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду. Комбінат стягнули у дохід держави в санкційному порядку у справі російського мільярдера Михайла Шелкова.

Зображення новини асоціативне