Демурінський ГЗК після конфіскації: що з зарплатами, продукцією і приватизацією?

Демурінський ГЗК після конфіскації: що з зарплатами, продукцією і приватизацією?

Продаж – скоро

ТОВ «Демурінський ГЗК» (конфіскований в лютому 2023 р. в дохід держави, зараз під управлінням Фонду державного майна) можуть виставити на приватизаційний аукціон вже у ІІІ кварталі 2023 року. Про таке заявило джерело ІА NADRA.INFO у ФДМУ. 

Раніше Голова Фонду Рустем Умєров заявляв виданню Forbes, що Демурінський ГЗК вже готується до приватизації, а ми писали, що команда ФДМУ готує комбінат до запуску.

 

Скільки продукції отримала держава? 

В інтервʼю Forbes Рустем Умєров також заявив, що у Фонді вирішили виставити на продаж продукцію Демурінського ГЗК, яку держава отримала після конфіскації підприємства, для виплати зарплат: «…для того, щоб запустити підприємство, потрібно було 40 млн грн. Ми подивилися на наявні активи та вирішили виставити продукцію, яка збереглася на ГЗК, на Prozorro. І за ці кошти запустили підприємство та виплатили заробітні платні», – заявив Голова ФДМУ. 

Нагадаємо, раніше ми писали, що у ФДМУ заявили про права Держави на всю продукцію ГЗК: «Хто з цим не згодний – нехай спробує довести інше»,пояснювали NADRA.INFO у Фонді держмайна. Відповідальним зберігачем продукції Демурінського комбінату було визначено ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат».

На сьогодні у ФДМУ уточнюють, що продаж продукції справді планується, однак, відбудеться тільки після того, як з неї знімуть арешти

«Перший крок для отримання комбінатом коштів за продукцію зроблено: ФДМУ набув права власника товариства. Тепер у планах призначити повноцінного керівника компанії, і він звернеться до суду з клопотаннями про зняття арештів. Одразу після цього продукцію буде реалізовано», – розʼяснюють у Фонді. 

Інше джерело NADRA.INFO повідомило, що на складах Демурінського гірничо-збагачувального комбінату перебуває понад 7 тисяч тонн продукції, серед якої, зокрема: 

  • Ільменітовий концентрат – понад 4400 т 
  • Ставролітовий концентрат – понад 550 т 
  • Рутиловий концентрат – близько 200 т 
  • Цирконовий концентрат – понад 110 т 
  • Інша продукція 

Окрім концентратів, станом на лютий-березень 2023 року на рудному складі ГЗК перебувало близько 100 000 тонн пісків, готових для збагачення.

Ці дані («орієнтовно») підтвердило і наше джерело, знайоме з ситуацією на комбінаті в момент передачі майна підприємства до ФДМУ. 

На жаль, офіційно підтвердити чи спростувати обсяги складських запасів продукції на ГЗК не змогли: виконуючий обовʼязки директора комбінату Ігор Савчук (раніше очолював філію ОГХК Вільногірський ГМК) заявив, що ці дані зможуть озвучити лише після інвентаризації. А її проведуть тільки після того, як з продукції та іншого майна підприємства знімуть арешти.

 

Скільки заробить ГЗК? 

Співбесідник NADRA.INFO у Фонді державного майна припускає, що від продажу концентратів Демурінський ГЗК може отримати до 5 млн дол. США. 

 

Що з зарплатами? 

Ігор Савчук запевнив, що команді ФДМУ вдалося зберегти трудовий колектив комбінату: «Колектив весь збережено. Було 290 співробітників, 30 мобілізовано [до лав ЗСУ]. З інших хтось у відпустці, хтось хворіє. Але відтоку працівників я на даний момент не спостерігаю. Ми регулярно зустрічаємося з колективом, спілкуємося з колективом, усі питання вирішуємо тільки спільно з колективом. І задача – зберегти колектив. Цю задачу поставив Фонд держмайна, і ми її виконуємо».

Щодо виплати заробітної плати за лютий і березень, оперативно отримати актуальну інформацію не вдалося: «Ми всією повнотою інформації не володіємо … Щоб відповісти на Ваше запитання, треба мати документи. Документи зараз усі вилучені. Я не можу однозначно відповісти, тому що у мене немає зараз бухгалтерського обліку. … Заробітну платню за березень ми нарахували», – заявив керівник підприємства. 

Чи була виплачена зарплатня за лютий, Ігор Савчук не повідомив: «У мене немає документів». При цьому він уточнив, що рахунки підприємства досі під арештом. 

Нагадаємо, 28.03.2023 Фонд державного майна України набув права власності на 100% корпоративних прав ТОВ «Демурінський ГЗК» на виконання рішення Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду. Якби ФДМУ не став власником товариства станом на 28.03.2023, Державна служба геології та надр України могла припинити (чи зупинити) Демурінському ГЗК право користування Вовчанським родовищем цирконово-рутилово-ільменітових розсипів, як це сталося з компаніями Дмитра Фірташа

 

Далі буде.

 

Зображення новини асоціативне.