Житомирторф втрачає свій останній спецдозвіл на видобування торфу

Житомирторф втрачає свій останній спецдозвіл на видобування торфу
Торфобрикет. Зображення асоціативне

Державне підприємство «Житомирторф» може втратити свій єдиний дійсний дозвіл на користування надрами з метою видобування торфу родовища «Чистина». Повідомляє ІА NADRA.INFO із посиланням на рішення Житомирського окружного адміністративного суду про анулювання спецдозволу.

ДП «Житомирторф» володіє спеціальним дозволом №1088, дійсним до 2029 р. (дані YouControl). Його було зупинено в 2021 р. на тлі не усунення низки порушень, зафіксованих перевіркою Департаментом державного геологічного контролю Держгеонадр в грудні 2020 р.. Ця ж причина змусила Службу звернутися до суду із позовом про анулювання спецдозволу.

 

Рішення суду про анулювання спецдозволу не набрало законної сили, оскільки ДП має 30 днів на його оскарження (дата ухвалення – 04.04.2023).

 

Чи планують у Житомирторфі боротися за родовище? Отримати оперативний коментар директора Житомирторфу Володимира Павленка не вдалося. Опублікуємо позицію підприємства, щойно отримаємо її. 

«Країна в тяжкому стані. Треба було зібрати велику нараду і все зробити для того, щоб Житомирторф, Рівнеторф, Волиньторф і Чернігівторф нормально працювали. Саме по брикету щоб працювали – бо це найбільш дешеве паливо зараз. Але на жаль, доки я був на війні, ніхто нічого не зробив. Ніякої відповідальності ніхто в державі за галузь зараз не несе. Можна би було працювати, забезпечити частину населення альтернативним видом палива, але ніхто нічого не хоче робити», – прокоментував рішення суду генеральний директор концерну «Укрторф» Андрій Озерчук.

Раніше про ситуацію на підприємстві NADRA.INFO розповідав екс-керівник ДП Василь Фатенко, нині виконавчий директор асоціації «Українське торфове товариство»: «З 2014 року підприємство втратило 2 ліцензії на видобуток торфу. А третю йому призупинили Держгеонадр (в 2021 р.) за формальними ознаками. Йому треба було відвести 60 га землі, але не вдалося. Плюс у підприємства великі борги. Законної можливості видобувати торф – немає. Питання його перспективи, зокрема і щодо приватизації – взагалі туманне».

Нагадаємо, ДП «Житомирторф» є одним із семи державних торфовидобувних підприємств, якими управляє Фонд державного майна України. Приватизувати їх обіцяли ще в 2021 році. Згодом проти приватизації низки ДП виступили в обласних радах і громадах. А в жовтні 2022 р. повідомлялося, що, імовірно, в першу чергу на приватизацію можуть виставити ті підприємства, які взагалі не здійснюють діяльності: «Ми зійшлися на тому, що підприємства, які дійсно не можуть працювати – Сумиторф, Київторф, Поділляторф… – їх дійсно треба приватизувати. А ті, які сьогодні ще можуть працювати в державній власності – треба спершу підвищити їх капіталізацію. Те, що сьогодні можна продати за умовну гривню – якщо виконати низку завдань, то гривня може вирости у 2-3 гривні. Але це ми говоримо про Рівнеторф, Волиньторф, Чернігівторф і Житомирторф», – пояснював Андрій Озерчук після спільної наради керівництва Фонду державного майна України, Укрторфу і Асоціації «Українське торфове товариство» (УТТ) з проблемних питань приватизації державних торфодобувних підприємств.

17.04.2023 Державна служба геології та надр України розіграє 10 спецдозволів на користування надрами, зокрема на видобування торфу на Центральній ділянці Озерянського родовища у Житомирській обл.. Початкова вартість – 4,25 млн грн. Гарантійний внесок – 1 млн грн. До 2014 р. Озерянське родовище торфу розробляло ДП «Житомирторф» (спецдозвіл №1316).