Війна і надра: Україна втратила понад 8 млрд грн потенційної вигоди

Війна і надра: Україна втратила понад 8 млрд грн потенційної вигоди
Зображення асоціативне

Під тимчасовою окупацією опинилися більше 700 ділянок і родовищ. Понад 100 надрокористувачів повідомили про форс-мажор

 

Понад 8 млрд грн – втрачена вигода України від війни, розвʼязаної РФ, яка унеможливила розробку багатьох обʼєктів із покладами корисних копалин. Про таке заявив Голова Державної служби геології та надр України Роман Опімах в ефірі телемарафону Суспільне.Спротив.

«Ті дані, які ми отримували від канадського міжнародного проекту в середині минулого року, вони вказують на те, що вартість окупованих родовищ, запасів у цих родовищах, оцінювалася у понад 12 трильйонів доларів (NADRA.INFO писали про це тут – прим.). Те, що ми зараз робимо, розрахунки відповідно до Державної методики – втрачена потенційна вигода від не розробки того чи іншого родовища, на сьогоднішній момент ми можемо казати про понад 8 млрд грн втрати такої вигоди», – заявив Роман Опімах.

«Якщо казати про цифри, скільки родовищ було окуповано, то ми вийшли на цифру десь понад 700 обʼєктів надрокористування. І 500 спеціальних дозволів, які вже були видані на їх розробку, теж опинилися на тимчасово окупованій території», – додав Голова Держгеонадр. Він уточнив, що більшість втрачених ділянок надр – із покладами нафти й газу, підземних вод, і сировини, що належить до будівельної групи. Понад 100 підприємств повідомило про настання форс-мажору.

Очільник Служби також відзначив, що війна РФ проти України вплинула на динаміку продажів спецдозволів на аукціонах.

«Негативного ефекту було завдано. Цього року, за перший квартал вже було оголошено два аукціони, на яких було виставлено 20 лотів. 11 з них вже були продані. Велика частина з них, це корисні копалини будівельного значення, а також до них можна віднести бурштин, підземні води, камʼяна сіль і низка інших корисних копалин», – заявив Роман Опімах.

Зауважимо, за даними електронної системи ДП «Прозорро.Продажі», в статусі «Аукціон завершено. Договір підписано» (станом на 11.04.2023) є лише 6 аукціонів, які відбулися протягом 2023 р.. Усі вони – це повторні торги лотами, які вперше виставлялися на продаж у 2022 р..

Згодом у Держгеонадрах уточнили (дивіться коментарі до допису), що Роман Опімах згадував про «11 лотів, які були виставлені на аукціони 23 лютого 2023 року. Торги з їх продажу відбулися та були визначені переможці. Зараз триває процедура укладання договорів купівлі-продажу спеціальних дозволів на користування надрами, сплати платежів відповідно до строків, передбачених Порядком проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою КМУ від 23 вересня 2020 р. № 993». NADRA.INFO писали, що торги, оголошені Держгеонадр 23.02.2023, відбулися 15.03.2023. Вдалося розіграти 10 спецдозволів. Переможці чотирьох аукціонів відмовилися викупити лоти, це право перейшло до «других номерів».

Нагадаємо, під тимчасовою окупацією опинилися два виробничі підрозділи філії «Центр управління промисловістю» (ЦУП) АТ «Українська залізниця» – «Хлібодарівський кар’єр» та «Трудівський кар’єр».

Відповідно до Плану пріоритетних дій Уряду на 2023 рік, до грудня на онлайн-аукціони має бути виставлено понад 80 дозволів на користування надрами. Водночас, у Держгеонадрах сумніваються щодо доцільності оголошення та проведення під час війни аукціонів з продажу прав користування ділянками із покладами стратегічних надр.