Держгеонадра: Аукціони з продажу стратегічних надр – не на часі

Держгеонадра: Аукціони з продажу стратегічних надр – не на часі

Голова Державної служби геології та надр України Роман Опімах не прогнозує оголошення та проведення аукціонів з продажу спецдозволів на користування стратегічними надрами до завершення війни. Таке випливає з відповіді Романа Опімаха на запитання Виконавчої директорки Національної асоціації добувної промисловості України Оксани Оринчак під час публічного звіту про роботу Держгеонадр за 2022 р..

Очільник Служби заявив, що очікує найближчим часом від Кабінету Міністрів України затвердження переліку ділянок стратегічних надр, спецдозволи на які підлягатимуть продажу з аукціонів. Однак проведення торгів з продажу стратегічних надр очільник Служби прогнозує лише після війни.

«Наразі робота майже завершена. Найближчим часом уряд затвердить цей перелік. … Не думаю, що продаж таких ділянок стратегічних корисних копалин розпочнеться до звершення військового стану. Поясню чому: тому що, на відміну від конкурсів і УРП, Служба або влада фактично не має впливу на переможця електронного аукціону. Тобто, не має жодних «запобіжників». Тому вважаємо, що під час воєнного стану, можливо, проводити аукціони не досить доцільно», – пояснив пан Опімах.

Також Оксана Оринчак запитувала Романа Опімаха про перспективи фіксації переліку стратегічних корисних копалин на законодавчому рівні, адже бізнес очікує на стабільні правила гри, а належність надр до стратегічних суттєво впливає на умови проведення торгів (а саме, на гарантійні внески, які нещодавно суттєво підвищили, вдруге за рік).

Ось що відповів керівник Служби:

«Якщо буде прийнято в першому читанні зміни до … Загальнодержавної програми розвитку МСБ, то до другого читання ми планували підготувати відповідні визначення: що таке стратегічна сировина, що таке критична сировина, і відповідний функціонал закріпити на рівні Закону. І закріпити, хто має визначати цей перелік, з якою регулярністю. Паралельно, є такий план дій щодо реалізації Меморандуму між Україною та ЄС щодо стратегічного партнерства у розробці мінеральної сировини – він теж передбачає, що Україна цього року має розробити певну методику визначення і встановлення цих стратегічних корисних копалин. І в цій сфері ми співпрацюємо, нам допомагає представництво Європейської Комісії в Україні. Сподіваємося, що найближчим часом теж такі напрацювання вже будуть зроблені», – заявив Роман Опімах.

Нагадаємо, 14.02.2023 Кабінет Міністрів України затвердив перелік ділянок надр (родовищ корисних копалин), які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави, що надаватимуться у користування шляхом укладення угод про розподіл продукції. Підтвердилися дані наших джерел в Уряді щодо кількості обʼєктів та корисних копалин, які увійшли до переліку: 26 ділянок надр із покладами ванадієвих, літієвих, титанових, уранових руд і калійних солей.  В Міністерствах енергетики та економіки вважають передчасним оголошення і проведення під час війни конкурсів для укладення угод про розподіл продукції щодо стратегічних корисних копалин, оскільки це не забезпечить належні умови участі максимальної кількості потенційних інвесторів.

Перелік корисних копалин стратегічного значення було затверджено рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 16 липня 2021 року, введеного в дію Указом Президента України від 23 липня 2021 року №306/2021.