Хочеш спецдозвіл на пісок? Заплати 2 млн грн гарантійного внеску!

Хочеш спецдозвіл на пісок? Заплати 2 млн грн гарантійного внеску!
Зображення асоціативне

Уряд кардинально переглянув розміри «гарантійок», які є запобіжниками від зриву торгів з продажу спецдозволів на користування надрами

 

Кабінет Міністрів України суттєво підняв розмір гарантійних внесків для учасників аукціонів з продажу спецдозволів на користування надрами. Повідомляє Інформаційне агентство NADRA.INFO із посиланням на Постанову КМУ №247 від 21.03.2023, якою внесено зміни до до пункту 16 Порядку проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами.

Найбільші зміни зачепили продаж спецдозволів на ділянки надр із покладами піску: гарантійний внесок зріс зі щонайменше 500 000 грн до 2 000 000 грн (учетверо).

Також удвічі підвищено гарантійки і для інших корисних копалин – 20% вартості спецдозволу, але не менше, ніж:

  • (5 000 000 грн) 10 000 000 грн – для стратегічних надр;
  • (10 000 000 грн) 20 000 000 грн – для вуглеводнів;
  • (500 000 грн) 1 000 000 грн для інших корисних копалин (крім лота з продажу спеціального дозволу на геологічне вивчення, в тому числі дослідно-промислову розробку, видобування підземних вод (у тому числі мінеральних) для всіх потреб).

Крім цього, суттєво зросли гарантійні внески для повторних аукціонів:

  • Гарантійний внесок ПОДВОЮЄТЬСЯ – для повторного аукціону;
  • Гарантійний внесок ЗРОСТАЄ УПʼЯТЕРО – для другого повторного аукціону;
  • Гарантійний внесок ЗРОСТАЄ У 15 РАЗІВ – для кожного подальшого повторного аукціону.


 
«Метою внесення змін до порядку є підвищення рівня прозорості електронних торгів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами та зменшення кількості їх зривів через недобросовісну конкуренцію, – зауважив Голова Держгеонадр Роман Опімах. – Запровадження нових правил гри нівелює ризик зловживання з боку недобросовісних учасників аукціонів, підвищить здорову конкурентоздатність та інвестиційну привабливість галузі».

Нагадаємо, попереднє підвищення гарантійних внесків відбулося влітку 2022 р.

Як ми неодноразово писали, починаючи з 2021 року, в Державній службі геології та надр України неодноразово звертали увагу на системні зриви електронних аукціонів, коли учасники торгів значно завищували цінові пропозиції, та відмовлялися вносити сплату за лоти в установлений законом термін (найпопулярнішими обʼєктами надр, торги якими зривалися, були ділянки з покладами пісків і мідних руд). Це змусило Службу разом із Міністерством захисту довкілля і природних ресурсів України восени 2021 р. ініціювати зміни до Порядку продажу спецдозволів на аукціонах шляхом підвищення мінімального розміру гарантійного внеску. Такі зміни було внесено Кабінетом Міністрів України в липні 2022 р., Постановою №836 (набула чинності 29.07.2022), яку Голова Держгеонадр Роман Опімах називав «малою реформою надрокористування».

15 432 834,60 грн втрачених гарантійних внесків було перераховано до Державного бюджету України за результатами торгів, у яких переможці не викупили виграні спецдозволи на користування надрами. Це дані за 2019-2022 роки, які Інформаційному агентству NADRA.INFO надали в Державній службі геології та надр України у відповідь на запит.

Підвищення гарантійок влітку 2022 року не зупинило зривів аукціонів з продажу спецдозволів на ділянки піску в столичному регіоні (наприклад, про долю ділянки Вишгородської ми писали тут і тут, і лише переможець третіх торгів підписав договір про купівлю спецдозволу).