Семеро з російськими частками: якими українськими надрами досі (спів)володіють резиденти РФ?

Семеро з російськими частками: якими українськими надрами досі (спів)володіють резиденти РФ?

Офіційні дані

Сім спецдозволів на користування надрами в Україні належать компаніям, частки в яких досі контролюються громадянами або резидентами держави-агресора Російської Федерації. Про таке Інформаційному агентству NADRA.INFO повідомили в Державній службі геології та надр України у відповідь на запит:

Шість із семи спецдозволів були дійсними і не припиненими станом на 30.03.2023:

  1. Росіянин Кабаргін Сергій, зареєстрований у Ленінградській області РФ, має вирішальний вплив на ПАТ «Кіровоградське рудоуправління» (Кіровоградська обл.): каолін вторинний, суглинок, пісок, води підземні питні і технічні, води дренажні – родовище Обознівське. Спецдозвіл №459 дійсний/діючий;
  2. Єльцов Олександр (зареєстрований у Чеській республіці) контролює частку в ТОВ «Компанія Геопошук ЛТД» (Івано-Франківська обл.): вид користування надрами – створення геологічних територій та об’єктів, які мають важливе наукове, культурне, рекреаційно-оздоровче значення. Корисні копалини: газ природний, нафта, конденсат – площа Лімницька. Спецдозвіл №2971 дійсний/діючий;
  3. Ченська Тетяна (проживає в Нікополі) є власницею пакету акцій ПрАТ «Новопавлівський гранітний карʼєр» (Дніпропетровська обл.): мігматит – родовище Новопавлівське. Спецдозвіл №1355 дійсний/діючий;
  4. Пятніцкій Богдан з Московської області є «засновником і можливо бенефіціаром» КП «Буртинський завод вогнетривів» (Житомирська обл.): каолін первинний – родовище Буртинське. Спецдозвіл №5735 дійсний/діючий;
  5. Мешканець Москви Зміхновський Станіслав контролює КП «Валя Кузьмінське» (Чернівецька обл.): води мінеральні – родовище Валякузьминське. Дію спецдозволу №2876 тимчасово припинено – наказ Держгеонадр від 26.11.2018 №443;
  6. Тєдєєв Рамазі із Санкт-Петербурга зберігає 50% у ТОВ «Оптима» (Житомирська): лабрадорит – родовище «Оптима». Спецдозвіл №4421 дійсний/діючий;
  7. Гончаров Юрій з Волгограду володіє 50% ТОВ «Кострижівський комбінат будівельних матеріалів» (Чернівецька): гіпс, вапняк, глина – родовище Скитське. Спецдозвіл №4189 дійсний/діючий.

Як випливає з відповіді Держгеонадр, всі ці надрокористувачі відповідають ознакам, встановленим частиною третьою статті 13 Кодексу України про надра.  Ця норма набрала чинності 28.03.2023 і говорить, що користувачами надр в Україні не можуть бути, зокрема, юридичні особи, у яких істотну участь мають або є кінцевими бенефіціарними власниками фізичні особи-громадяни та (або) резиденти держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, а також фізичні особи-громадяни та (або) резиденти держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором.

Яка доля чекає на перелічені спецдозволи, і що буде з ділянками надр, якими користуються ці компанії – у Держгеонадр наразі не повідомляють.

Зауважимо, до наданого Службою переліку не потрапило ТОВ «Базіс Телеком», 97% капіталу якої володіє зареєстрований у Московській області Зарубін Михайло. Громадянин РФ володіє мажоритарною часткою в компанії, але не вказаний як кінцевий бенефіціарний власник (відсутність інформації про КБВ стала причиною зупинення спецдозволів низки надрокористувачів, про що ми згадували тут).

Ми спробували отримати оперативні коментарі представників усіх компаній, згаданих Держгеонадрами. Встановити звʼязок вдалося тільки з директором ТОВ «Компанія Геопошук ЛТД» Геннадієм Варицьким. Пан Варицький заявив, що Олександр Єльцов не має права голосу в компанії, і «радий би вийти» з засновників, але останні 10-15 років мешкає в Чехії (де має бізнес), і не міг приїхати в Україну (для вчинення реєстраційних дій) за станом здоровʼя. «Всі витрати по компанії вже третій рік я як директор особисто несу – ніхто мені нічого не дає», – пояснив Геннадій Варицький.

Нагадаємо, NADRA.INFO писали, що станом на 24.02.2022 громадяни РФ офіційно контролювали близько 20 компаній-надрокористувачів. Кінцеві бенефіціарні власники в половини змінилися або змінили реєстрацію (ПрАТ «Кривий Ріг Цемент», ТОВ «Рибальський карʼєр», ТОВ «Граніт-Луки», АТ «Сумське Машинобудівне Науково-Виробниче Об’єднання», ТОВ «КП «Бента», ТОВ «Каолін Пром Інвест», ТОВ «Веспен», ПП «Надра»).

 

Демурінський ГЗК – встиг

Також із відповіді Держгеонадр випливає, що 28.03.2023 міг бути зупинений спецдозвіл на користування надрами, наданий Демурінському гірничо-збагачувальному комбінату – як це сталося зі спецдозволами компаній, якими володіє Дмитро Фірташ. Але оскільки саме 28.03.2023 в Єдиному державному реєстрі зʼявився запис, що компанією володіє Фонд державного майна України – правових підстав зупиняти спецдозвіл Демурінському ГЗК вже не було.

Нагадаємо, 24.02.2023 Кабінет Міністрів України визначив Фонд державного майна України уповноваженим органом управління активами, стягнутими в дохід держави Вищим антикорупційним судом у справі за позовом Міністерства юстиції до російського мільярдера Михайла Шелкова. Саме Михайло Шелков до 28.03.2023 був вказаний як контролер Демурінського ГЗК, що і створювало ризики зупинення спецдозволу компанії.

 

Зображення новини асоціативне. Джерело: http://surl.li/ejazt