Апеляція підтвердила скасування спецдозволу, купленого у змові

Апеляція підтвердила скасування спецдозволу, купленого у змові
Зображення асоціативне. Автор фото Олег Петрасюк

Північний апеляційний господарський суд виніс постанову у справі про визнання недійсним спецдозволу на нафтогазоносну Мурафинську площу (Харківська обл.), який було придбано на аукціоні зі змовою між учасниками. Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на щойно оприлюднений документ.

Нагадаємо, в липні 2023 р. Господарський суд міста Києва визнав недійсними результати аукціону з продажу спецдозволу на Мурафинську площу, який Державна служба геології та надр України розіграла в березні 2016 р.. Недійсними було визнано також договір купівлі-продажу спецдозволу, власне спецдозвіл №4760 і угоду про користування надрами, укладену між Держгеонадрами і переможцем аукціону ТОВ «Нафтогазенергопром». Компанія і Служба оскаржили рішення, однак апеляція підтвердила його законність: «Апелянтами не наведено переконливих аргументів у відповідності з нормами чинного законодавства щодо спростування висновків суду першої інстанції».

Підставою для визнання спецдозволу недійсним стало рішення Антимонопольного комітету України, який констатував спотворення результатів аукціону через узгоджені дії учасників торгів.

Повний текст постанови Північного апеляційного господарського суду було складено 23.02.2024. Вона набрала законної сили (але ще може бути оскаржена).

Таким чином, куплений у змові спецдозвіл ТОВ «Нафтогазенергопром» може стати другим, скасованим через порушення вимог антимонопольного законодавства. Раніше ми писали, що суд визнав недійсним спецдозвіл на Південно-Кисівську площу, придбаний ТОВ «Укргаздоб» за аналогічних умов.

В січні 2024 р. органи прокуратури подали ще 5 позовів про визнання недійсними результатів аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами. Переможці торгів оскаржують рішення АМКУ. А тим часом, Комітет розслідує справи щодо можливого спотворення конкуренції під час щонайменше 40 аукціонів Держгеонадр (відкриття справи за результатами дослідження АМКУ говорить про наявність ознак порушення законодавства, що може призвести до визнання недійсними і результатів аукціонів, і наданих спецдозволів).