Справа про маніпуляції з майном УкрДГРІ може узаконити нову «схему» рейдерства (ExPro)

Справа про маніпуляції з майном УкрДГРІ може узаконити нову «схему» рейдерства (ExPro)

Господарський суд м. Києва не помітив необхідність отримання згоди балансоутримувача майна на передачу його активів іншій організації. Тим самим зацікавлені в тому особи намагаються створити небезпечний для країни прецендент, згідно з яким може бути легалізовано нову схему «перекидки» держмайна, попри прописаний Урядом механізм його передачі, вважає юрист Денис Ципін, пише ExPro*.

Минулого місяця рішенням Господарського суду м.Києва від 02.05.2024 була визнана такою, що відповідає законодавству, передача частини Єдиного майнового комплексу від державного підприємства «Український державний геологорозвідувальний інститут» ( ДП «УКРДГРІ») до Міністерства освіти та науки України – на баланс Львівському національному університету імені Івана Франка. Рішення про таку передачу ухвалив Фонд державного майна України ще рік тому, у квітні 2023р.

Читайте також:

УкрДГРІ і ще три геологічні підприємства передано в управління ФДМУ

Проте, представники ДП «УКРДГРІ» встановили, що в процесі ухвалення такого рішення не було отримано згоду самого балансоутримувача – підприємства (в господарському віддані якого перебуває спірне майно, що є складовою Єдиного майнового комплексу), як того вимагає пункт 7 Положення про порядок передачі об`єктів права державної власності, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 21.09.1998 № 1482. Крім того, як свідчать матеріали справи, окремий виділ відчужуваного майна з Єдиного майнового комплексу Інституту не здійснювався.

Зважаючи на те, що ДП «УКРДГРІ» має значні борги із заробітної плати та перед податковою, в Інституті сподівалися або на компенсацію або, принаймні, на включення активів підприємства до переліку об’єктів малої приватизації та прийняття рішення про приватизацію. Тим більше, що майно Інституту вже тривалий час перебуває в податковій заставі та під арештом. Але, керуючись невідомими для автора мотивами, ФДМУ знехтував інтересами як трудового колективу, так і держави, одноосібно, без згоди Інституту, прийнявши рішення про передачу майна попри пряму вимогу законодавства щодо отримання згоди підприємства, у чиєму оперативному управлінні чи то господарському віддані перебуває майно.

Читайте також:

УкрДГРІ захистять від приватизації? 

«Внаслідок таких дій, за рішенням Іменем України у власність сторонньої для Інституту юридичної особи перейшла нерухомість у Львові площею понад 3,7 тис. кв.м., яку можливо вже зовсім скоро можна буде побачити в чергових переліках новобудов міста. Суддя, яка вирішила постановити таке рішення Іменем України є Крістіна Полякова, суддя Господарського суду м.Києва, «дякуючи» якій може бути створено новий порядок дерибану державного майна», – пише видання.

«Створено небезпечний прецедент, коли одноосібним рішенням суддів спотворюється чітко визначена Урядом процедура передачі майна від одного державного підприємства до іншого. Фактично, за рішенням Суду відтепер можна забирати будь-що в будь-якого держпідприємства та передавати його до іншого, ймовірно потакаючи інтересам зацікавлених осіб у вигляді держчиновників, за якими можуть стояти приватні інтереси окремого інвестора. При цьому даною «новелою» суд повністю проігнорував необхідність виплати боргів з заробітної платні науковцям та заборгованості з податків державі. В умовах війни це виглядає особливо цинічно», – коментує Голова Адвокатського Бюро «Ципін і партнери» Денис Ципін.

За його словами Фонд, як орган управління, мав би виставити на приватизацію комплекс, щоб погасити борги підприємства по заробітній платі та отримати кошти від приватизації до бюджету. «А замість цього Фонд самостійно здійснив перерозподіл майна без згоди підприємства попри податкову заставу і арешт переданого майна до інших – в результаті якого вчені геологи та держава залишилися без погашених боргів», – вважає Денис Ципін.

Читайте також:

Андрій Локтєв: “Приватизація галузевого інституту – шлях в нікуди”

Наразі ДП «УКРДГРІ» подало апеляцію до Північного апеляційного господарського суду і сподівається, що він, на відміну від судді Полякової, таки побачить порушення норм законодавства, інтересів суспільства і держави.

 

 

*В розділах  Надра інших , Говорять компанії , Говорять асоціації деякі публікації/новини/прес-релізи компаній-надрокористувачів, асоціацій у сфері надрокористування та інших медіа можуть відтворюватися дослівно. В разі передруку редакція не здійснює додаткову перевірку викладеного, покладаючись на першоджерела.