Апеляція залишила в силі рішення про сервітут на Негребівському родовищі доломітів

Апеляція залишила в силі рішення про сервітут на Негребівському родовищі доломітів
Зображення асоціативне. Джерело: https://zrda.org/nehrebivske-rodovyshche-dolomitiv/

Джерела NADRA.INFO повідомляють, що Північний апеляційний господарський суд залишив у силі рішення Господарського суду міста Києва, який дозволив компанії ТОВ «Доломіне» користуватися на умовах сервітуту однією з чотирьох земельних ділянок в межах родовища доломітів Негребівське у Житомирській обл. (Радомишльська громада). Засідання апеляції відбулося 12.06.2024.

Нагадаємо, в Доломіне просили суд встановити сервітут для чотирьох ділянок, однак рішенням від 26.02.2024 сервітут було встановлено лише для однієї, оскільки три інші потребують формування і розроблення документації з землеустрою. Крім цього, компанія просила суд заборонити Державній службі геології та надр України надавати третім особам право користування ділянкою надр поблизу с. Негребівка, а Міністерству юстиції – вчиняти будь-які реєстраційні дії щодо земельних ділянок. В цій частині суд задовольнити позов Доломіне також відмовився.

Рішення першої інстанції оскаржили і надрокористувач, і Радомишльська міська рада. Обидві скарги Північний апеляційний господарський суд залишив без розгляду.

NADRA.INFO писали, що ТОВ «Доломіне» є власником спеціального дозволу №5210 на видобування доломітів Негребівського родовища. Спецдозвіл тривалий час був зупинений, Держгеонадра ініціювали його анулювання. Дію дозволу відновили після зміни власника в 2023 р.. Проти розробки родовища виступили мешканці громади, Радомишльську міську раду просили змінити цільове призначення ділянок (про надання яких в користування просила компанія Доломіне) на землі рекреаційного призначення.

Як розповідало Суспільне, нині затоплений кар’єр на Негребівському родовищі збудували у 1970-х. Повернутися до видобування планували у 2011 році, але після численних протестів місцевих жителів родовище не розконсервували. 21 жовтня 2023 р. мешканці прилеглих сіл на зборах громади вирішили не надавати дозвіл на відновлення роботи та подальшу розробку кар’єру.

Ініціювати встановлення сервітуту в судовому порядку ТОВ «Доломіне» вирішило після того, як отримало відмову Радомишльської міської ради.

Площа Негребівського родовища – 50,7 га. Метою спеціального дозволу є видобування:

  • доломітів для скляної промисловості, виробництва облицювальних блоків і плит із супутнім отриманням декоративного щебеню і піску, муки для вапнування кислих грунтів;
  • серпентинізованих доломітів і кальцифірів для виробництва облицювальних блоків і плит з супутнім отриманням декоративного щебеню і піску;
  • гранітів, гнейсів, пегматитів, амфіболітів для виробництва декоративного щебеню і піску, будівельного щебеню, бутового каменю з супутнім отриманням піску із відсіву подрібнення.

Запаси оцінювалися в 1986 році (ДКЗ СРСР протокол №10019 від 13-08-1986): Граніт (B+C1) – 3 848 тис. куб. м; Доломіт серпентинізований (B+C1) – 2 433 тис. куб. м; Доломіт (B+C1) – 12 467 тис. куб. м (дані Публічного аудиту надрокористування).

За даними YouControl, із серпня 2023 року ТОВ «Доломіне» належить Ігору Яровому з Кривого Рогу і Олені Сніжко з Києва.