Негребівське родовище доломітів: держава дозволила відновити видобування

Негребівське родовище доломітів: держава дозволила відновити видобування
Зображення асоціативне. Джерело: https://kislotoupor.ua/

Після того, як у компанії-надрокористувача змінилися власники 

Державна служба геології та надр України відновила дію спеціального дозволу №5210 на видобування доломітів Негребівського родовища, розташованого в Житомирській області. Наказ №562 про поновлення дії дозволу підписав Голова Держгеонадр Роман Опімах 01.11.2023. Повідомляє Інформаційне агентство NADRA.INFO. Спецдозвіл, наданий в 2010 р., зупиняли в 2017 р., ним володіє ТОВ «Доломіне».

Площа Негребівського родовища – 50,7 га.

 

Метою спеціального дозволу є видобування:

  • доломітів для скляної промисловості, виробництва облицювальних блоків і плит із супутнім отриманням декоративного щебеню і піску, муки для вапнування кислих грунтів;
  • серпентинізованих доломітів і кальцифірів для виробництва облицювальних блоків і плит з супутнім отриманням декоративного щебеню і піску;
  • гранітів, гнейсів, пегматитів, амфіболітів для виробництва декоративного щебеню і піску, будівельного щебеню, бутового каменю з супутнім отриманням піску із відсіву подрібнення.

Запаси оцінювалися в 1986 році (ДКЗ СРСР протокол №10019 від 13-08-1986): Граніт (B+C1) – 3 848 тис. куб. м; Доломіт серпентинізований (B+C1) – 2 433 тис. куб. м; Доломіт (B+C1) – 12 467 тис. куб. м (дані Публічного аудиту надрокористування).

 

Доломіти є однією зі складових для виробництва флоат-скла (float-скла).

Поновлення дії спецдозволу практично збіглося в часі з іншим важливим рішенням щодо родовища.

 
23.10.2023 в Єдиному державному реєстрі судових рішень оприлюднили постанову Сьомого апеляційного адміністративного суду від 19.10.2023.

Апеляційний суд відмовився анулювати спецдозвіл ТОВ «Доломіне», про що просили Держгеонадра, і скасував попереднє рішення Житомирського адмінсуду про анулювання, ухвалене 17.10.2022. При чому постанова апеляції «в касаційному порядку оскарженню не підлягає», оскільки «дана справа відноситься до категорій справ незначної складності».

Незадовго до згаданих вище подій, контроль над ТОВ «Доломіне» перейшов до нових бенефіціарних власників.

За даними YouControl, із серпня 2023 року ТОВ «Доломіне» належить Ігору Яровому з Кривого Рогу і Олені Сніжко з Києва (зі звʼязками у криворізькому бізнес-середовищі). 

В жовтні проти відновлення розробки Негребівського родовища доломітів виступили мешканці довколишніх сіл сіл Раковичі, Негребівка, Раївка та Товсте (Радомишльська громада).