Томаш Фіала і Олександр Свіщов купують виробника мінеральної води у Львівській області

Томаш Фіала і Олександр Свіщов купують виробника мінеральної води у Львівській області
Вони консолідують «Трускавецьку»? Схоже, що інвестиційна компанія Dragon Capital Томаша Фіали (праворуч), разом із венчурним фондом президента Федерації водного поло України Олександра Свіщова (ліворуч) може купити ще одного виробника оригінальної мінеральної води «Трускавецька». Першого виробника «Трускавецької» Dragon Capital купив у 2021 р. (фото: https://svishchov.com.ua/, Dragon Capital)

Ключові угоди вже схвалив Антимонопольний комітет України

Що відбувається? 

Засновник інвестиційної компанії Dragon Capital Томаш Фіала і український бізнесмен, колишній співвласник Винниківської тютюнової фабрики Олександр Свіщов, імовірно, близькі до встановлення контролю над активами компанії ТОВ «Фірма Т.С.Б.» із видобування та реалізації мінеральних вод у Львівській області.

 
Повідомляє Інформаційне агентство NADRA.INFO із посиланням на власні джерела, матеріали YouControl, Антимонопольного комітету України і Державної служби геології та надр України. 

За даними YouControl, ТОВ «Фірма Т.С.Б.» володіє трьома дійсними спецдозволами:

  • №605 – видобування йодно-бромної промислової води (сировина для фармакології), родовище Бистрівське (дійсний до 2036 р.);
  • №2755 – видобування мінеральних вод, родовище «Помірки» (до 2032 р.);
  • №6451 – видобування мінеральних вод, родовище Бистрівське (до 2040 р.).

ТОВ «Фірма Т.С.Б.» засновано в 1995 р., статутний капітал 23 039 448,00 грн, реєстрація – м. Трускавець. Кінцевий бенефіціарний власник: Васильєв Сергій. Керівник: Стецишин Тарас. YouControl.

 

Фірма Т.С.Б. володіє низкою торгових марок на напої: «Трускавецька курортна», «Трускавецька джерельна», «Трускавецька Sport», «Трускавецька – цілющий дар Карпат», а також патентами на етикетки «Трускавецька» (1, 2) і етикетку «Трускавецька джерельна».

 

Як стверджується на офіційному сайті компанії, саме Фірма Т.С.Б. контролює перший у Трускавці завод мінеральних вод «Нафтуся», заснований 1962 року, який є єдиним заводом «Трускавецької» мінеральної води, що здійснює розлив на місці видобування.

Хронологія подій

23.06.2023 року в Україні було зареєстровано ТОВ «Трускавецька» (код ЄДРПОУ 44978989). Статутний капітал – 4 000 грн. Кінцевий бенефіціарний власник – Томаш Фіала, через компанію Фроловіа Лімітед (Кіпр). Керівник: Таратута Сергій. Основний вид діяльності: Оптова торгівля напоями.

Сергій Таратута володіє частками у кількох компаніях, які YouControl відносить до групи родини Миколи Кмітя – екс-керівника Львівської облдержадміністрації, екс-президента холдингу IDS Group (до 2014 р.).

31.08.2023 АМКУ дозволив АТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Лев» (АТ «ЗНВКІФ «Лев», власник – Олександр Свіщов) купити частку в статутному капіталі ТОВ «Трускавецька», що забезпечує досягнення 50 відсотків голосів у вищому органі управління товариства (рішення АМКУ).

21.09.2023 АМКУ дозволив ТОВ «Трускавецька» (опосередковано через ПІІ ТОВ «Аква-Еко») придбати активи ТОВ «Фірма Т.С.Б.», що забезпечують здійснення діяльності з виробництва та реалізації мінеральної води (рішення АМКУ). Концентрація може бути здійснена протягом 24 місяців.

Джерела NADRA.INFO повідомляють, що добувний актив уже фактично контролюють нові власники, хоча угоду ще не закрито.

В Dragon Capital коментувати угоду до її закриття відмовилися.

Звʼязатися з Олександром Свіщовим не вдалося (надіслані запити і дзвінки залишилися без відповідей).

Передісторія

За нашими спостереженнями, для Олександра Свіщова проект із видобування мінеральних вод може бути першою публічною інвестицією в надра. А от для Томаша Фіали купівля ТОВ «Фірма Т.С.Б.» – нагода наростити вплив на ринку мінеральної води і зосередити під контролем всі потужності з виробництва «Трускавецької».

Якщо угоду буде закрито, Dragon Capital контролюватиме вже девʼять спецдозволів на підземні води (в 2021 р. компанія купила у IDS Borjomi International ПІІ ТОВ «Аква-Еко», ТОВ «Акваріус» і ПТВФ «Анна-Г» з пʼятьма спецдозволами на три компанії, і в 2022 р. ПІІ ТОВ «Аква-Еко» купило ще один спецдозвіл на аукціоні Держгеонадр).

Придбана в 2021 р. група компаній, як і Фірма Т.С.Б., здійснює видобування, виробництво та реалізацію мінеральних природних вод під брендом «Трускавецька».

Крім цього, в лютому 2023 р. Dragon Capital цікавилася участю у конкурсі АРМА з отримання прав на управління виробником мінеральних вод під брендом «Моршинська» (IDS Ukraine), однак переможцем відбору стало ТОВ «Карпатські мінеральні води» (ТМ «Карпатська джерельна»).

Думка з ринку

Микола Кміть, який у 2001 р. заснував і з партнерами розвивав Моршинський завод мінеральних вод «Оскар», в коментарі NADRA.INFO висловив припущення, що згадана угода з придбання активів Фірми Т.С.Б. може бути частиною стратегії з консолідації бренду «Трускавецька». І така консолідація піде на користь і виробникам води, і Україні.

«З точки зору держави і надходження податків, має бути одна «Трускавецька», одна «Поляна Квасова», як є одна «Моршинська» – тобто, один бренд для європейського і світового ринку. Те, що радянське минуле «наплодило» 6 «трускавецьких» чи 15 «полян» – било по українському бюджету.

 

Приведу приклад Грузії. Колись Borjomi розливали 5-6 виробників. Потім Грузії вистачило розуму консолідувати це в один бренд. І сьогодні країна має 200 мільйонів доларів валютних надходжень від однієї Borjomi. І подивіться на нашу «Поляну», аналог Borjomi, яка десь у такому ж обʼємі є у нас. Скільки вона нам дає надходжень? Отож! Немає ж чотирьох виробників San Pellegrino (мінеральна вода з Італії – прим. NADRA.INFO)!

 

Просування бренду, імідж, вихід на міжнародні ринки, розміщення акцій – це все неможливе без консолідації бренду. Ми можемо завжди вигадувати свій «Запорожець», а можемо діяти цивілізовано. Тому, якщо за допомогою Dragon Capital буде консолідовано «Трускавецьку», це буде дуже добре для економіки України. Тому що Dragon Capital – прозора компанія, і вона ніколи не дозволить собі якісь сірі оборудки абощо», – заявив Микола Кміть.  

Також бізнесмен відзначив, що саме консолідація бренду дозволила свого часу «Моршинській» вийти на лідерські позиції на ринку мінеральної води в Україні

«Знаєте, чому «Моршинська» – №1 на ринку? Тому що я в свій час, коли був засновником її, ніколи не дозволяв, щоб було дві «Моршинські». Ми боролися із цим усіма зусиллями: проти Кучми (за якого хотіли у Моршині збудувати другий завод), проти Януковича (за якого підприємство арештовували і робили маски-шоу на заводі) і так далі. Саме тому «Моршинська» зараз найдорожчий бренд і гравець №1. І 70% бюджету міста Моршин – це є Моршинський завод мінеральних вод. А було би пʼять «моршинських» – не було би нічого!», – пояснив Микола Кміть.

Пан Кміть заявив, що станом на зараз не інвестував власних коштів в угоду з придбання активів ТОВ «Фірма Т.С.Б.». Однак, якщо угоду буде здійснено, то він «буде зацікавлений професійно взяти участь у проекті»: «Бренд «Трускавецька» зараз незаслужено дрібний. Це унікальна вода, з точки зору навіть Європи – не тільки України, і вона заслуговує на те, щоб працювати на український народ, піднімати економіку. Однак попереду велика праця і великі капіталовкладення – десятки мільйонів доларів», – переконаний підприємець. Він пояснює, що Україні належить пройти шлях європейського ринку мінеральної води:

«Європейський ринок води, як і пива, ділять 4-5 найбільших компаній. Така конфігурація дає найвищі надходження до бюджету. Такий же розвиток ринку, думаю, чекає і Україну: ми вже маємо «Моршинську», крупним гравцем вже є «Карпатська Джерельна», зараз Dragon консолідує «Трускавецьку», а там і до «Поляни Квасової» справа дійде, джерела якої зараз у профспілковій власності», – прогнозує пан Кміть.

При цьому, на думку бізнесмена, консолідація не призведе до зникнення з ринку дрібніших виробників мінеральних вод: «Звичайно, місцеві дрібні виробники завжди будуть – це приблизно 10-15%, бо в кожному регіоні є своя улюблена вода, яка дає можливість виживати таким виробникам».

А щоб українські виробники води були конкурентними на зовнішніх ринках, Україні варто переглянути оподаткування: «Якщо ми хочемо, щоб наша вода продавалася на експорт, нам треба щось робити з податками. Бо у нас найвищі в Європі податки на виробників мінеральної води! Весь світ бореться за те, щоб люди пили якомога більше води (а чим нижчі податки і дешевша вода, тим більше її купують), щоб були валютні надходження від експорту, і щоб робочі місця створювалися. А наша держава бореться за прямий податок на добування води: чи продала компанія воду, чи не продала – вже плати», – пояснив Микола Кміть.

 

Читайте також: Ліцензія для буріння та ліквідації/тампонування свердловин на воду – повертається