В АРМА назвали переможця конкурсу на управління акціями виробника Моршинської 

В АРМА назвали переможця конкурсу на управління акціями виробника Моршинської 
Джерело фото: IDS Ukraine

В IDS Ukraine кажуть, що вибір управителя не вплине на операційну діяльність компаній

 

Що сталося?

Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) оголосило переможця конкурсу з відбору управителя для арештованих активів виробників та реалізаторів мінеральних вод, зокрема «Моршинської» (група IDS Ukraine). Повідомляє Інформаційне агентство NADRA.INFO із посиланням на реліз АРМА.

Перемогу у відборі отримало ТОВ «Карпатські мінеральні води». Компанія є національним виробником мінеральних вод і безалкогольних напоїв, зокрема виробляє природну столову воду під торговою маркою «Карпатська джерельна». Працює на українському ринку понад 15 років. Після проведення оцінки арештованих корпоративних прав з переможцем відбору буде укладено договір управління.

Як повідомлялося раніше, АРМА оголосило конкурсний відбір управителя для арештованих корпоративних прав двох іноземних компаній, які працюють у сфері виробництва та реалізації мінеральних вод, 10.02.2023 року. Згодом Нацагентство надало детальні роз’яснення щодо специфіки та складу активів, виставлених на конкурс. Документи для участі в конкурсі загалом подали 10 учасників, 9 з яких надіслали свої пропозиції у визначений для цього строк та 1 компанія подала документи після закінчення дедлайну.

Як відзначають в ІА Інтерфакс-Україна, інформація про запропоновані ТОВ «Карпатські мінеральні води» умови, які забезпечили перемогу компанії в конкурсі АРМА, наразі відсутня.

Також видання наводить дані офіційного сайту «Карпатських мінеральних вод», згідно з яким, компанія розпочала свою діяльність на ринку мінеральних вод у 1996 році з розливу мінеральної природної води ТМ «Карпатська Джерельна». У червні 2002 року була реорганізована на завод із виробництва мінеральної води та безалкогольних напоїв «Карпатські мінеральні води». У тому ж році було розпочато виробництво солодких газованих напоїв ТМ «Фруктова Джерельна» та ТМ «Соковинка», а 2016 року – енергетичного напою ТМ «Dragon».

У 2019-2020 роках щорічний виторг ТОВ «Карпатські мінеральні води» дещо перевищував 100 млн грн за чистого прибутку відповідно 33 млн грн та 14 млн грн. За дев’ять місяців 2021 року виторг становив 87,6 млн грн за чистого прибутку 21 млн грн.

Наприкінці лютого 2023 року начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький за підсумками зустрічі з ТОВ «Карпатські мінеральні води» повідомив про плани групи збудувати ще один завод в області потужністю на першому етапі 230 млн пляшок води на рік.

«Попередньо, будівництво розпочнуть вже цієї весни. Спорудження першого пускового комплексу буде завершено навесні 2024 року», – написав Козицький.

Передбачається, що після першого пускового комплексу буде збудовано ще три пускові комплекси. Роботу отримають 300 людей. Щорічно підприємство сплачуватиме близько 110 млн грн податків.

 

Що кажуть в IDS Ukraine?

В групі IDS Ukraine заявили NADRA.INFO, що результати конкурсу АРМА не вплинуть на операційну діяльність компаній. А також звернули увагу на низку порушень (цитуємо):

«Сьогодні АРМА оголосила переможця конкурсу на управителя корпоративними правами у вигляді акцій компаній, що входять до групи IDS Ukraine, а саме: ПрАТ «МЗМВ ОСКАР» та ПрАТ «ІДС». Переможцем конкурсу стала компанія «Карпатські мінеральні води».

 

Хочемо зазначити, що «Карпатські мінеральні води» можуть отримати статус управителя лише активами у вигляді акцій, що надасть можливість приймати рішення з питань порядку денного на загальних зборах акціонерів. Тобто рішень, які знаходяться поза межами безпосереднього здійснення управління операційною діяльністю IDS Ukraine.

 

Проте, навіть у цьому випадку управитель не є повністю самостійним і незалежним гравцем. Згідно Закону про АРМА, він зобов’язаний погоджувати будь-які рішення з поточним акціонером – International distribution systems limited. Дозволяти щось, що може негативно вплинути на бізнес, акціонери не будуть.

 

Тож, на операційну діяльність IDS Ukraine призначення управителя жодним чином не вплине.

 

Крім цього, компанія «Карпатські мінеральні води» зможе управляти активами у вигляді акцій лише після виконання обов’язкових юридичних процедур. До них відносяться: проведення оцінки вартості активу, який передається в управління, і найголовніше, отримання дозволу АМКУ на концентрацію.

 

Хочемо повідомити: непідсанкційні акціонери, що складають більшість і права яких були порушені, будуть оскаржувати результати конкурсу АРМА в українських та міжнародних судах, оскільки, при призначенні управителя було допущено ряд порушень. Основні з яких — це назаконне позбавлення не підсанкційних акціонерів права управляти належними їм акціями, а також відсутність ліцензії Нацкомісії з цінних паперів та фондового у компанії «Карпатські мінеральні води». Для управління акціями — вона, за законом, є обов’язковою», – заявили в IDS Ukraine.

Нагадаємо, 02.03.2023 в IDS Ukraine опублікували офіційну заяву із позицією сімʼї Патаркацишвілі, яка володіє 34,83% Групи. У заяві відзначається, що конкурс АРМА «не ґрунтується на прийнятому Україною законодавстві про санкції», а «є продовженням арешту акцій у надуманій та хибній кримінальній процедурі. Ця процедура грубо порушує наші права як акціонерів, які не перебувають під санкціями. На нашу думку, єдині результати, до яких ця процедура може привести – руйнування бізнесу та спори щодо компенсації збитків, завданих внаслідок грубого порушення прав власності».

«Ми просимо Офіс Генерального прокурора провести перевірку обґрунтованості накладення арештів та передачі активів до АРМА, а також дати правову оцінку спробі фактичного вилучення власності акціонерів, які не перебувають під санкціями, через передачу майна в управління» – йшлося у заяві.