Анульовано спецдозвіл на ділянку залізистих кварцитів і вапняку біля Кривого Рогу

Анульовано спецдозвіл на ділянку залізистих кварцитів і вапняку біля Кривого Рогу
Автор фото Олег Петрасюк

Судові надра

Державна служба геології та надр України анулювала спецдозвіл №6298, наданий з метою видобування окислених залізистих кварцитів та вапняків ділянок Латівська Північна та Латівська Південна ділянки Латівська, розташованої у Дніпропетровській області. Повідомляє Інформаційне агентство NADRA.INFO із посиланням на Наказ Голови Держгеонадр Романа Опімаха №110 від 08.03.2023.

Дозволом володіло ТОВ «Схід Руд Трейд». Видобування не здійснювало.

 

Окислені залізисті кварцити (кат. С2 – близько 11 тис. т) родовища придатні в якості добавки для цементу, а вапняки (кат. С2 – 7,9 тис. т) – для виробництва вапна (дані Публічного аудиту надрокористування Держгеонадр).

Користування надрами припинено на виконання постанови Верховного Суду України від 02.03.2023 (перша інстанція і апеляція були на користь Схід Руд Трейд).

Встановленими судом обставинами підтверджено:

  1. Недотримання Товариством особливих умов виданого йому спеціального дозволу на користування надрами стосовно щорічного звітування перед Держгеонадра щодо руху запасів згідно з формою 5-гр, що також передбачалось і Угодою про умови користування надрами, яка є невід`ємною частиною спеціального дозволу на користування надрами;
  2. Порушення ТОВ «Схід Руд Трейд» вимог цієї ж Угоди в частині обов`язку надрокористувача допускати представників Держгеонадра для здійснення державного геологічного контролю та надання документів і матеріалів щодо користування надрами відповідно до умов спеціального дозволу;
  3. Невиконання ТОВ «Схід Руд Трейд» наказів та припису про усунення таких порушень, який не скасовано.

«З огляду на вищевикладене колегія суддів констатує, що Держгеонадра, видаючи оскаржувані Товариством накази, діяло правомірно й прав останнього не порушило, у зв`язку з чим визнає помилковим й висновок суду першої інстанції про наявність підстав для задоволення частини позовних вимог за зустрічним позовом ТОВ «Схід Руд Трейд», поданим у цій справі.

Апеляційний суд, здійснюючи перегляд цієї справи, допущених судом першої інстанції помилок у застосуванні норм матеріального і порушень норм процесуального права не виправив», – йдеться в постанові Верховного Суду.

В ТОВ «Схід Руд Трейд» пообіцяли NADRA.INFO прокоментувати анулювання спецдозволу після ретельного аналізу постанови Верховного Суду.

ТОВ «Схід Руд Трейд» засновано в 2017 р.. Статутний капітал 1000 грн. Реєстрація – м. Кривий Ріг. Керівник компанії – Алла Семко. Вона ж – кінцевий бенефіціарний власник (через ТОВ «Майнінг Індастрі Груп»). Інших спедцозволів на користування надрами, крім анульованого, Схід Руд Трейд не має.

Крім Схід Руд Трейд, Алла Семко контролює ще двох надрокористувачів:

  • ТОВ «Кривбас Цемент Пром» (видобування залізистих кварцитів ділянки Червона Балка в межах ділянки №3 (між РУ ім.Леніна та ім.Першого Травня));
  • ТОВ «Майнінг Індастрі Груп» (Геологічне вивчення піску ділянки Павлівська-2). ТОВ «Майнінг Індастрі Груп» є 100% власником ТОВ «Кривбас Цемент Пром» і ТОВ «Схід Руд Трейд».

До грудня 2021 р. Алла Семко також одноосібно володіла ТОВ «Українська Гірничодобувна Компанія» (володіє двома спецдозволами на видобування руд заліза родовища Саксаганське). Сьогодні Українську Гірничодобувну Компанію контролює Андреу Катя (Кіпр). Андреу Катя також володіє ТОВ «Рудомайн» і ТОВ «Долинський ГЗК».

Дані про спецдозволи, структуру власності, анкетні та історичні дані компаній – від YouControl.

 

 

Зображення новини асоціативне