Інституту Російської академії наук анулюють спецдозвіл на українські надра поблизу Бахмуту

Інституту Російської академії наук анулюють спецдозвіл на українські надра поблизу Бахмуту
Джерело зображення: https://www.slovoidilo.ua/

Донецький окружний адміністративний суд (ДОАС) ухвалив рішення припинити право користування українськими надрами шляхом анулювання спеціального дозволу, наданого Інституту ядерних досліджень Російської академії наук (ІЯД РАН). Повідомляє Інформаційне агентство NADRA.INFO із посиланням на рішення ДОАС.

В Державній службі геології та надр України, яка звернулася до суду з позовом про анулювання спецдозволу ІЯД РАН, пояснили причини:

«Інституту ядерних досліджень Російської академії наук було надано спеціальний дозвіл на користування надрами від 12.04.2007 №4249 (далі – Дозвіл) з метою експлуатації підземних споруд, не пов`язаних з видобуванням корисних копалин для використання відпрацьованих гірничих виробок для наукових досліджень Артемівського родовища кам`яної солі (гірничі виробки: діагональна камера No 1 та камера №10«Восток» рудника №1,3) в Донецькій області строком дії до 12.04.2027 року.

У червні 2021 року Департаментом державного геологічного контролю проведено позапланову перевірку діяльності Інституту ядерних досліджень Російської академії наук на підставі Дозволу. В ході проведення перевірки виявлені порушення вимог законодавства, а саме:

  • до перевірки не наданий робочий проект експлуатації підземних споруд, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин;
  • не виконується п. 7.1 статті 7 Угоди про умови користування надрами від 25.07.2007 стосовно щорічної звітності перед Держгеонадрами про стан виконання Програми робіт за формою, згідно із законодавством: звітність надрокористувачем не надається.

У зв’язку з тим, що надрокористувач у встановлені терміни не усунув порушення вимог законодавства, наказом Держгеонадр від 22.07.2021 №546 дія Дозволу зупинена.

Робочою групою з питань надрокористування (протокол від 10.09.2021 №20-РГ/2021) прийнято рішення про анулювання Дозволу у судовому порядку».

Термін апеляційного оскарження спливає в березні.

«Після набрання рішенням Донецького окружного адміністративного суду законної сили, Державною службою геології та надр України будуть вжиті заходи щодо анулювання Дозволу у встановленому законодавством порядку», – заявив Голова Держгеонадр Роман Опімах»:

Як саме Інститут ядерних досліджень Російської академії наук використовував гірничі виробки Артемівського родовища кам`яної солі, яка саме діяльність велася на обʼєкті – у Держгеонадрах не повідомили. Також у Службі не надали інформації щодо сплати ІЯД РАН коштів за отримання спецдозволу і за користування надрами.

Не розповіли нічого про підземну діяльність російських науковців і в Національній академії наук України. Кажуть, з науковцями ІЯД РАН не співпрацювали і до повномасштабного вторгнення, а в березні припинили будь-яке співробітництво з усіма структурами РАН:

«Постановою Президії НАН України від 17.03.2023 №79 «Про міжнародну діяльність НАН України в умовах воєнного стану» прийнято рішення щодо припинення будь-яких форм співробітництва НАН України з російськими науковими організаціями і російськими науковцями, а також тими міжнародними науковими організаціями, які фактично перебувають під контролем Росії», – заявив NADRA.INFO Президент НАН України, Академік Анатолій Загородній:

За даними офіційного сайту ІЯД РАН, у гірничих виробках Артемівського родовища кам`яної солі здійснювалися наукові дослідження з використанням Артемівського Сцинтиляційного Детектора (АСД), розташованого на глибині 570 м: дослідження у сфері нейтринної фізики, фізики космічних променів і астрофізики.

Мовою оригіналу: «На подземных сцинтилляционных детекторах ИЯИ РАН: АСД (Артемовск, Украина), LVD и OPERA (Гран Сассо, Италия) ведутся исследования в области нейтринной физики, физики космических лучей и астрофизики. Основной целью экспериментов АСД и LVD является поиск нейтринного излучения от гравитационных коллапсов звезд в Галактике и Магеллановых облаках. Регистрация всех типов нейтрино является уникальной особенностью этих установок. По данным работы нейтринных телескопов в течение 37 лет (с 1977 г по 2014 г) получено самое сильное экспериментальное ограничение на частоту нейтринных всплесков от гравитационных коллапсов звёзд в Галактике: менее 1 события за 16.07 года на 90% уровне достоверности».

Нагадаємо, Артемівське родовище камʼяної солі є найбільшим в Україні із запасами (А+В+С1) станом на 2017 р. – 4,5 млрд тонн солі. З видобувною метою родовище до війни РФ проти України розробляло Державне підприємство «Артемсіль» (заявило про зупинку виробництва в червні 2022 р.). Розташоване в місті Соледар, станом на дату публікації – тимчасово окуповане.