Результати конкурсу АРМА на управління акціями Моршинської підіб’ють найближчими днями

Результати конкурсу АРМА на управління акціями Моршинської підіб’ють найближчими днями
Джерело фото: IDS Ukraine

До кінця поточного, або на початку наступного тижня Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) підібʼє підсумки конкурсу з відбору управителя корпоративними правами виробників та реалізаторів мінеральних вод групи IDS Ukraine (торговельні марки «Моршинська», «Миргородська», «Borjomi»).

«За попередньою інформацією, або до кінця цього тижня, або на початку наступного вже буде визначений результат [конкурсу]: переможець чи відсутність переможця», – пояснив начальник відділу комунікації та промоції АРМА Павло Бульдович.

Нагадаємо, корпоративні права компаній групи IDS арештували в червні 2022 р.. Як повідомляли в пресслужбі Бюро економічної безпеки, слідство встановило, що російський олігарх (мова про Михайла Фрідмана) з іншими бізнесменами за фіктивними угодами планували вивести зі своєї власності активи, розташовані на території України. Як писало Суспільне, Генеральний директор IDS Ukraine Марко Ткачук відкинув звинувачення про нібито наявні бізнес-зв’язки української компанії-виробника мінеральних вод з Росією. За словами Ткачука, безпосереднім акціонером української групи компаній IDS Ukraine є кіпрська компанія IDS. Вирішальний вплив на діяльність цієї групи компаній, маючи сукупно у власності понад 52% акцій та право контролю, здійснюють лише наступні акціонери: члени сім’ї Бадрі Патаркацишвілі, що є громадянами Великої Британії (близько 34%), уряд Грузії (7,73%) та низка міноритарних акціонерів (близько 10%). Акціонери групи компаній чітко заявили, що засуджують військову агресію РФ проти України. «Акціонери, які мають подвійне громадянство, одне з яких – російське, мають опосередкований стосунок до нашого бізнесу. Ніхто з них, включаючи часто згадуваного у пресі Михайла Фрідмана, не впливають на діяльність нашої групи компаній і не мають права контролю ні над бізнесом, ні над ухвалюваними менеджментом рішеннями», – зазначив генеральний директор IDS Ukraine.

Конкурсний відбір управителя для арештованих активів виробників та реалізаторів мінеральних вод, зокрема відомих торгових марок «Моршинська», «Миргородська» та «Borjomi» (IDS Ukraine) АРМА оголосило 10.02.2023. Кінцевий термін прийому документів – 22.02.2023.

20.02.2023 із критикою на адресу конкурсу виступив засновник інвестиційної компанії Dragon Capital Томаш Фіала (в 2021 р. пан Фіала купив у IDS Borjomi International 100% акцій групи компаній «Аква-Еко», яка видобуває, виробляє та реалізує мінеральні природні води під ТМ «Трускавецька»). Пролунали закиди стосовно обмеженого часу на підготовку заявки та Програми розвитку бізнесу. Також бізнесмен запропонував «зупинити проведення цього конкурсу, якнайшвидше включити до переліку активів, що передаються в управління всі активи (зокрема заводи), що відносяться до цієї групи, забезпечити наявність необхідної інформації та оголосити новий конкурс».

22.02.2023 Агентство опублікувало розʼяснення щодо конкурсного відбору. В АРМА наголосили, що у випадку з активами виробників та дистриб’юторів мінеральних вод на конкурс виставлено лише арештовані корпоративні права іноземних компаній. АРМА не оголошувало конкурсний відбір для майнових комплексів відповідних підприємств, оскільки таке майно не передавалося Агентству в управління. Також серед іншого в АРМА заявили, що поінформували правоохоронців «про доцільність накладення арешту та передачу в управління АРМА не лише корпоративних прав, але й майна згаданих суб’єктів господарювання для уможливлення ефективного розпорядження різними типами активів, що входять до структури вказаного бізнесу».

23.02.2023 в IDS Ukraine заявили, що «арешт заводів автоматично зупинить операційну діяльність підприємств. Буде зруйновано працюючий бізнес, а це означає, що без роботи, в умовах війни, залишиться 3000 співробітників IDS Ukraine. Крім цього, держава недоотримає 700 млн гривень податків». «більше 50% активів компанії належать акціонерам, стосовно яких не застосовано жодних санкцій. Ці власники будуть захищати свої права в судах, в тому числі і міжнародних. Якщо підприємства збанкрутують, компенсацію за втрачені активи зазначеним акціонерам заплатить держава. … Менеджмент IDS Ukraine категорично проти арешту майна компанії. Він готовий взяти на себе зобов’язання щодо збереження подальшої ефективної роботи бізнеса, розвитком якого він займався у майже незмінному складі з 2008 року. Пропозицією з боку менеджменту компанії є підписання Меморандуму з державними органами, в якому він візьме на себе зобов’язання по збереженню вартості, ефективного функціонування та ринкових позицій компанії».

Того ж дня в IDS Ukraine оприлюднили окремий реліз – реакцію на заявлене засновником Dragon Capital: «Особиста зацікавленість Томаша Фіали у відчуженні власності акціонерів IDS Ukraine, до більшості з яких держава не висунула санкцій та які не мають російського походження, зрозуміла – отримати контроль над гігантом галузі. Для конкурента в обличчі Томаша Фіали банкрутство найбільшого гравця на ринку є найкращою можливістю збільшити долю ринку ТМ «Трускавецька», власником якої він є. Саме тому він провокує органи державної влади до рішення щодо арешту та зупинки виробництва та бізнесу компанії, яка надає робочі місця близько 3000 людям та сплачує найбільші податки у галузі. Він розуміє, що по закінченню війни відбудуться суди, які повернуть майно законним власникам, тому зовсім не зацікавлений у збереженні функціонування цієї компанії».

В Dragon Capital не забарилися з відповіддю, 24.02.2023: «…ми хотіли би звернути увагу менеджменту IDS Ukraine на те, що наявність досвіду у відповідній галузі є обов’язковою умовою для участі в конкурсі, тому участь в ньому конкурентів є цілком закономірною.  Окрім того, ми щиро сподіваємось, що українська система влади і правосуддя за час війни пройде ту визначальну трансформацію, якої чекає бізнес та суспільство. Результатом такої трансформації зокрема стане:

  1. Неминуча націоналізація російських активів.
  2. Проведення прозорих та відкритих конкурсів щодо їх управління і подальшого продажу.
  3. Неможливість повернення таких активів їх попереднім російським власникам через українські суди до чи після нашої перемоги.

Ми щиро сподіваємось, що наша позиція щодо необхідності відшкодування збитків, завданих Україні за рахунок російських активів, співпадає з позицією українського менеджменту та неросійських акціонерів групи компаній IDS Borjomi, які, станом на 24 лютого 2022 року, були міноритаріями, про що самі нещодавно заявляли публічно», – йшлося у Facebook-дописі Dragon Capital.

Гучний розголос довкола відбору управителя для «Моршинської» зробив свою справу: на конкурс АРМА подалося 10 заявників, документи 9-тьох прийняли до розгляду.

28.02.2023 Арма розкрила назви всіх претендентів на «Моршинську» (нетиповий для Агентства крок: наприклад, відповідаючи на наш запит щодо результатів конкурсу на управління Глухівським карʼєром кварцитів, в АРМА повідомили лише назву компанії-переможця, яка, щоправда, так і не зайшла на обʼєкт – Ред.):

У відповідь на резонанс, що наростав, 02.03.2023 IDS Ukraine публікують офіційну заяву із позицією сімʼї Патаркацишвілі, яка володіє 34,83% Групи IDS. У заяві відзначається, що конкурс АРМА «не ґрунтується на прийнятому Україною законодавстві про санкції», а «є продовженням арешту акцій у надуманій та хибній кримінальній процедурі. Ця процедура грубо порушує наші права як акціонерів, які не перебувають під санкціями. На нашу думку, єдині результати, до яких ця процедура може привести – руйнування бізнесу та спори щодо компенсації збитків, завданих внаслідок грубого порушення прав власності».

«Ми просимо Офіс Генерального прокурора провести перевірку обґрунтованості накладення арештів та передачі активів до АРМА, а також дати правову оцінку спробі фактичного вилучення власності акціонерів, які не перебувають під санкціями, через передачу майна в управління» – йшлося у заяві.

08.03.2023 в IDS Ukraine заявили, що всі зароблені кошти в 2022 році акціонери групи передали на благодійність: «…ще на початку повномасштабного вторгнення було прийнято рішення відмовитися від дивідендів в 2022 році і направити всі доступні кошти на благодійність. За 2022 рік сума допомоги IDS Ukraine склала понад 100 млн гривень. Зокрема, води було передано на суму понад 67 млн грн. Вона пішла на потреби військових, поранених, переселенців та мешканців деокупованих територій».

Також у групі заявили, що продовжують виплачувати заробітні плати всім мобілізованим співробітникам, хоча держава скасувала цю вимогу до бізнесу: «Загальна сума виплат цим співробітникам 2022 році склала 18,7 млн грн».

«Непідсанкційні акціонери компанії навіть не дивлячись на те, що держава грубо порушує їх права власності, вважають надання благодійної допомоги в 2023 році одним з пріоритетних напрямків роботи підприємств. Тільки за січень 2023 року, було передано 120 тис літрів води в Херсон, а загальна кількість переданої продукції вже в цьому році складає близько 500 тис літрів», – заявили в IDS.

 

Далі буде.