IDS Ukraine: якщо заводи арештують, без роботи залишаться 3000 співробітників

IDS Ukraine: якщо заводи арештують, без роботи залишаться 3000 співробітників
На виробничій лінії з розливу мінеральної води "Моршинська". Джерело фото: IDS Ukraine

А держава недоотримає 700 млн гривень податків

Новини компаній

Інформаційне агентство NADRA.INFO публікує офіційну позицію групи IDS Ukraine щодо звернення Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (скорочено – Агентство з розшуку та менеджменту активів або АРМА) до Бюро економічної безпеки (БЕБ) з приводу арешту майнових комплексів (оригінал опубліковано за посиланням):

“Агентство з розшуку та управління майном (АРМА) на своєму сайті опублікувало звернення до правоохоронних органів щодо арешту заводів та майна інших суб’єктів господарювання, які входять в Группу компаній IDS Ukraine.

Нагадаємо, що цьому передували наступні події: в червні було заарештовано корпоративні права IDS Ukraine, які надалі, у листопаді 2022 року, були передані до АРМА. 10 лютого агентство оголосило про прийом документів на конкурс з пошуку управителя для зазначених активів.

Хочемо заявити, що арешт заводів автоматично зупинить операційну діяльність підприємств. Буде зруйновано працюючий бізнес, а це означає, що без роботи, в умовах війни, залишиться 3000 співробітників IDS Ukraine. Крім цього, держава недоотримає 700 млн гривень податків. Адже саме стільки минулого року заплатила IDS Ukraine у бюджети всіх рівнів.

І це далеко не всі наслідки. Найбільш руйнівним результатом арешту підприємств стане те, що мільйони українців втратять доступ до критично важливого продукту — якісної бутильованої води. Адже IDS Ukraine, що є найбільшим виробником цього товару, єдина компанія, яка може забезпечити той обсяг питної води, який необхідний українському ринку.

Крім цього, арешт заводів та їх неминуча зупинка призведе до того, що держава може втратити велике і сучасне підприємство. Тільки за останні 5 років в нього було інвестовано 2,5 млрд грн.

Маємо наголосити, що більше 50% активів компанії належать акціонерам, стосовно яких не застосовано жодних санкцій. Ці власники будуть захищати свої права в судах, в тому числі і міжнародних. Якщо підприємства збанкрутують, компенсацію за втрачені активи зазначеним акціонерам заплатить держава.
Також, арешт майна, що належить непідсанкційним акціонерам, стане вкрай негативним сигналом для іноземних інвесторів. Це буде свідчити про те, що держава Україна нехтує правом недоторканості приватної власності.

Менеджмент IDS Ukraine категорично проти арешту майна компанії. Він готовий взяти на себе зобов’язання щодо збереження подальшої ефективної роботи бізнеса, розвитком якого він займався у майже незмінному складі з 2008 року. Пропозицією з боку менеджменту компанії є підписання Меморандуму з державними органами, в якому він візьме на себе зобов’язання по збереженню вартості, ефективного функціонування та ринкових позицій компанії”.

 

Нагадаємо, IDS Ukraine є членом Комітету надрокористування Європейської Бізнес Асоціації.

Участю у конкурсі з отримання прав на управління виробником мінеральних вод під брендом Моршинська цікавилася Інвестиційна компанія Dragon Capital Томаша Фіали, яка у вересні 2021 року придбала у міжнародної групи IDS Borjomi International бізнес із видобування, виробництва та реалізації мінеральних природних вод під торгівельною маркою Трускавецька. Влітку 2022 р. стало відомо про купівлю компанією Томаша Фіали ще одного спецдозволу на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою питних підземних вод у Львівській обл..

 

Довідково (дані IDS Ukraine):

IDS Ukraine — українська група компаній, заснована в 1996 році. Це національний виробник бутильованої мінеральної води, до складу якого входить Моршинський завод мінеральних вод «Оскар», Миргородський завод мінеральних вод, дистрибуційна компанія «ІДС» та оператор доставлення води «ІДС Аква Сервіс». Група компаній володіє торговельними марками «Моршинська», «Миргородська», «Аляска», «Аква Лайф» та «Воля». 

IDS Ukraine — лідер ринку бутильованих  вод і має значний вплив на формування і розвиток галузі. Загальна сума капітальних інвестицій, в тому числі у виробництво, за останні 5 років сягає 2,5 млрд грн. IDS Ukraine є найбільшим платником податків та зборів у галузі: 699 млн грн за 2022 р.. Надає роботу 3 тис. людей і відіграє значущу роль для таких невеликих міст, як Миргород і Моршин, як основний роботодавець.