Стягнення Демурінського ГЗК: що кажуть у Мінʼюсті

Стягнення Демурінського ГЗК: що кажуть у Мінʼюсті
Джерело зображення: https://www.facebook.com/minjust.official

Інформаційне агентство NADRA.INFO стежить за стягненням в дохід держави Демурінського гірничо-збагачувального комбінату.

Як згадувалося раніше, 13.02.2023 ми направили низку запитів до центральних органів виконавчої влади, щоб зʼясувати і розповісти нашим читачам, як відбувається фактична конфіскація на користь держави Демурінського ГЗК після відповідного рішення суду. Першими відповіли в РНБО та Мінстратегпромі. Наступну відповідь ми отримали від Секретаріату Кабінету Міністрів України (згідно з якою, станом на 20.02.2023 в КМУ ще не вирішили, хто і як має забезпечити стягнення Демурінського ГЗК).

Сьогодні (22.02.2023) ми отримали відповідь Міністерства юстиції. В ній констатується, що «Кабінет Міністрів України уповноважений доручити здійснення заходів, пов’язаних із тимчасовим управлінням активами, які підлягають стягненню в дохід держави, центральному органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, Фонду державного майна України, військовим адміністраціям та/або іншим органам державної влади, суб’єктам господарювання державного сектора економіки.

З урахуванням норм Закону України «Про санкції» Кабінет Міністрів України здійснює визначення суб’єкта, порядку та способу виконання рішень суду у справах про застосування санкції, передбаченої пунктом 11 частини 1 статті 4 Закону України «Про санкції».

Також у Міністерстві юстиції розповіли, що 08.02.2023 під головуванням заступника Міністра економіки Олексія Соболева відбулася нарада щодо питань, пов’язаних з визначенням суб’єкта, порядку та способу виконання рішення суду щодо стягнення в дохід держави активів, прямо чи опосередковано повʼязаних із підсанкційним Михайлом Шелковим. Саме за результатами цієї наради Мін’юст направив до Кабінету Міністрів України копію рішення Вищого антикорупційного суду від 23.01.2023 року та копію постанови Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 03.02.2023 року у адміністративній справі №991/6606/22:

Далі буде.