В групі Sibelco підрахували втрати від війни РФ проти України

В групі Sibelco підрахували втрати від війни РФ проти України
Один із карʼєрів групи Sibelco в Україні. Джерело: https://www.sibelco.com/

І запевняють, що працюють у повній відповідності до санкцій Заходу проти Росії

 

Міжнародна видобувна і переробна група Sibelco оцінила свої втрати, понесені в Україні від агресії проти нашої держави з боку РФ, у понад 38 млн євро. Повідомляє Інформаційне агентство NADRA.INFO із посиланням на реліз про звіт групи за 2022 р.. Раніше в Sibelco прогнозували, що в разі песимістичного сценарію, втрати групи в Україні можуть сягнути 100 млн євро.

«Діяльність Sibelco в Україні була призупинена наприкінці лютого після вторгнення Росії. Усі співробітники в безпеці, а для підтримки українських колег Sibelco та їхніх родин створено спеціальний фонд допомоги. Усі пожертви співробітників компенсуються компанією.

У другому півріччі 2022 року Sibelco змогла відновити обмежені гірничі роботи в одному зі своїх глиняних кар’єрів, однак провадження бізнесу ускладнене, оскільки діяльність компанії на Донбасі знаходиться поблизу лінії фронту.

Зараз бізнес Sibelco в Росії працює як окремий бізнес, який підтримується дорадчим комітетом. Будь-яке фінансування до та з Росії було припинено, і Sibelco працює в повній відповідності до санкцій Заходу проти Росії. Sibelco вивчає всі можливі варіанти щодо своїх російських операцій. Призупинення діяльності в Україні неминуче призвело до знецінення інвестицій компанії на 38,2 млн євро. Наші сумарні ризики в Росії та Україні (сума залишкової вартості активів, внутрішньофірмові позики та коригування перерахунку валют) становлять 162,2 мільйона євро. Разом діяльність Sibelco в Україні та Росії склала приблизно 5% виручки та 9% EBITDA (2022)», – повідомляють в Sibelco.

 

Активи Sibelco в Україні. Джерело: фінансовий звіт Sibelco за 2021 р.

 

Активи Sibelco в РФ. Джерело: фінансовий звіт Sibelco за 2021 р.

 

В групі також відзначають, що втрата української сировини вплинула на поставки продукції в багатьох регіонах. Втім, ці труднощі вдалося компенсувати виробничими потужностями Sibelco в інших країнах. Також групі вдалося налагодити поставки українських матеріалів залізницею до Польщі: «На сектор керамічної плитки суттєво вплинула відсутність українських пластикових глин через триваючий конфлікт з Росією, а також стрімке зростання цін на енергоносії, що змусило деяких клієнтів скоротити виробництво, особливо в Італії та Іспанії. Sibelco змогла частково компенсувати відсутність матеріалів з України за допомогою альтернативних рішень зі своїх потужностей у Великобританії та Німеччині, тоді як збільшення продажів спеціальних мінералів і турецького польового шпату також допомогло компенсувати втрати в Південній Європі. В Азії відкриття нової платформи компанії для змішування глини в Гуджараті (Індія) допомогло зменшити відсутність українських глин, оскільки виробничі потужності зросли протягом року. І незважаючи на постійний конфлікт, Sibelco вдалося підтримувати стабільні постачання українських матеріалів залізницею замовникам у Польщі».

Війна РФ проти України позначилася і на сегменті продукції для скла та електроніки: «Продажі кремнезему та інших мінералів сектору тарного скла залишалися незмінними протягом року. Це був складний рік для флоат-скла, оскільки в автомобільній промисловості панували важкі умови, а будівельна діяльність у Західній Європі сповільнилася в останньому кварталі. Ми добре показали себе в Польщі, оскільки виробники збільшили виробництво, щоб замінити скло, яке зазвичай імпортується з України та Росії. Завод Spruce Pine (США) компанії Sibelco знову працював на повну потужність протягом усього року з незмінним попитом на кварц високої чистоти IOTA® (HPQ) на ринках напівпровідників і фотоелектричних сонячних батарей. Конфлікт в Україні прискорив впровадження відновлюваних джерел енергії, і це був перший рік, коли продажі HPQ для сонячної фотоелектричної енергії перевищили продажі напівпровідників. Інвестиції Sibelco в Diatreme Resources, австралійського виробника кремнезему з низьким вмістом заліза, ще більше зміцнять позиції компанії на ринку сонячних батарей».

Нагадаємо, в 2020 р. Sibelco купила два підприємства – ТОВ «Євромінерал» і ПрАТ «Курдюмівський завод кислототривких виробів» (Донецька область, Бахмутський район, селище Опитне). До продажу обидві компанії контролювали Ірина Сафіулліна і Олег Тритяченко. Про деякі деталі угоди з Sibelco Олег Тритяченко розповідав в інтервʼю NADRA.info