Група Sibelco може втратити в Україні понад 100 млн євро через війну

Група Sibelco може втратити в Україні понад 100 млн євро через війну

Але не збирається відмовлятися від бізнесу в РФ

Втрати міжнародної видобувної і переробної групи Sibelco в Україні на тлі повномасштабного вторгнення і війни, розвʼязаної РФ, можуть перевищити 100 млн євро. Російські активи групи переведено в «автономний режим», експорт-імпорт з РФ припинено. Водночас, у компанії уникають заяв про можливу відмову від бізнесу в Росії. Повідомляє NADRA.info із посиланням на отримані від Sibelco відповіді на запит, і щойно оприлюднений звіт Sibelco за І півріччя 2022 року.

«Роботи в Україні припинено, за винятком обмеженої діяльності в одному кар’єрі. Зменшення вартості активів і втрата контролю перевіряються; найгірший сценарій може бути значним (понад 100 мільйонів євро)», – йдеться у звіті. Мовою оригіналу: «Operations in Ukraine shut down, except for limited activity at one quarry. Impairment of asset values and loss of control are under review; worst-case scenario could be substantial (in excess of EUR 100 million)».

Як уточнили NADRA.info в прес-службі Sibelco, «обмежена діяльність» групи продовжується на майданчику Мерцалово. 

«Sibelco Ukraine має чотири підприємства в Україні – три глиняних підприємства на Донбасі та спільне підприємство на півночі поблизу Харкова. У кластері Мерцалово та київському офісі у нас працює 230 людей. Ще 140 осіб працюють на спільному підприємстві. Висока військова активність у районі навколо Курдюмівського заводу кислототривких виробів та Євромінералу з деякими пошкодженнями офісів КЗКВ. На щастя, всі наші люди в безпеці.

Ми продовжуємо обмежену діяльність на майданчику Мерцалово», – заявили в групі.

 

Перелік активів Sibelco в Україні виглядає так: 

Джерело: Sibelco Financial & Governance Report-2021

Вторгнення і повномасштабну війну РФ проти України в офіційних документах Sibelco війною не називають: «Постачання глини (ball clay) для виробництва керамічної плитки було серйозно порушено через фактичне призупинення діяльності Sibelco в Україні внаслідок триваючого конфлікту з Росією…».

«Sibelco уважно стежить за розвитком конфлікту між Росією та Україною, оскільки має кілька кар’єрів і виробничих майданчиків в обох країнах. Військові дії в Україні та економічні санкції проти Російської Федерації, які були введені в результаті цього, серйозно порушують здатність Sibelco керувати цими підприємствами. У 2021 році операції Групи в Україні та Росії принесли 140,6 млн євро до доходу Групи. Станом на кінець року внесок у загальні активи групи становив 115,3 млн євро для обох країн. (63,3 млн євро і 52 млн євро для України та Росії відповідно).

 

Хоча загальні тенденції вказують на подальше підвищення прибутковості у 2022 році, конфлікт в Україні може підірвати відновлення глобальної економіки та впливає на бізнес Sibelco як в Україні, так і в Росії, на які разом припадає близько 8% доходів Sibelco», – йдеться у звіті за 2021 р. У прес-службі додають, що на бізнеси в Україні і Росії припадало 10% EBITDA групи Sibelco за 2021 р.

 

В Росії Sibelco контролює низку підприємств: 

Джерело: Sibelco Financial & Governance Report-2021

 

В прес-службі Sibelco NADRA.info запевнили, що припинили фінансувати російські компанії, а також зупинили експорт/імпорт товарів до/з Росії:

«До подальшого повідомлення Sibelco в Росії працюватиме як окремий бізнес, який підтримується дорадчим комітетом. Припинено фінансування, ввезення та вивезення товарів до та з Росії».

На наше запитання, чи планує Sibelco і надалі володіти активами в РФ (яка напала на Україну), в групі не відповіли. 

В березні 2022 р. в групі заявляли: «Sibelco засуджує вторгнення в Україну та глибоко стурбована важким становищем українського народу. Компанія вжила низку заходів для підтримки своїх співробітників в Україні та надання допомоги». Повідомлялося про припинення інвестицій в РФ, обмеження торгівлі у відповідності до санкційних обмежень, і намір здійснити пожертву благодійним організаціям, які діють в Україні в розмірі 150 000 євро. Також у компанії заявляли про допомогу співробітникам-вимушеним переселенцям: «Ми перебуваємо в постійному контакті з нашою місцевою командою керівництва та встановили конкретні заходи для підтримки українських колег у країні та тих, чиї родини хочуть виїхати з України».

Нагадаємо, в 2020 р. Sibelco купила два підприємства – ТОВ “Євромінерал” і ПрАТ “Курдюмівський завод кислототривких виробів” (Донецька область, Бахмутський район, селище Опитне). До продажу обидві компанії контролювали Ірина Сафіулліна і Олег Тритяченко. Про деякі деталі угоди з Sibelco Олег Тритяченко розповідав в інтервʼю NADRA.info. 

 

Джерело фото: https://kislotoupor.ua/our-projects/fireresistance-clay-quarry