Останній втрачений спецдозвіл Житомирторфу можуть виставити на аукціон

Останній втрачений спецдозвіл Житомирторфу можуть виставити на аукціон
Зображення асоціативне

На розгляді у Державній службі геології та надр України перебуває заява для виставлення на аукціон спеціального дозволу на видобування торфу родовища «Чистина» в Коростенському районі Житомирської області. Повідомляє Інформаційне агентство NADRA.INFO із посиланням на дані Держгеонадр.

Виставити родовище «Чистина» на торги просить компанія ТОВ «Камʼяне Сузірʼя». Заяву було подано 22.08.2023 – через місяць після того, як Держгеонадра анулювали спецдозвіл на родовище Чистину попередньому користувачу, Державному підприємству «Житомирторф».

Нагадаємо, до 2014 р. Житомирторф розробляв також Центральну ділянку Озерянського родовища торфу. Спецдозвіл на цю ділянку надр у квітні 2023 р. Державна служба геології та надр України розіграла на онлайн-аукціоні (перемогло ТОВ «СПАРТІ» зі Львова).

За даними YouControl, крім згаданих ділянок, Житомирторф контролював дозволи на родовища торфу «Гвоздь» (1998-2014 рр..) і «Бучмани» (1998-2003 рр..). Виставити на торги родовище «Гвоздь» в 2021 р. просило ТОВ «Костопіль Торф», але аукціон не було оголошено.

Нагадаємо, Фонд державного майна України виставив Житомирторф на приватизацію в червні 2023 р., зі стартовою ціною майже 7,7 млн грн. До складу єдиного майнового комплексу (ЄМК) держпідприємства входить дочірнє підприємство «Олевськторф», яке перебуває в стані припинення, та відокремлений структурний підрозділ – філія  Озерянський торфозавод. Розмір кредиторської заборгованості станом на 30.06.2023 складає 35 092,8 тис. грн.

Продати ЄМК ДП «Житомирторф» так і не вдалося: ані в липні, ані у вересні (див. вкладки «Інформація про аукціон»).

ТОВ «Камʼяне Сузірʼя»: рік заснування – 2004, статутний капітал – 7 300 000 грн, реєстрація – с. Симони, Житомирська обл.. Кінцевий бенефіціарний власник: Курцев Ігор. Керівник: Поздняков Артур. Компанія володіє дійсним спецдозволом на видобування граніту родовища Симонівське (Житомирська обл.).

До лютого 2022 р. Ігор Курцев володів часткою в ТОВ «Славутичбудпостач», яке в 2022 році купив Олександр Ярославський, і яке володіє спецдозволом №6304 на видобування піску ділянки Східна родовища Конча-Заспа (Київська обл.).