Сервітут для доломітів: компанія Доломіне заходить на Негребівське родовище через суд

Сервітут для доломітів: компанія Доломіне заходить на Негребівське родовище через суд
В залі суду

Господарський суд міста Києва дозволив компанії ТОВ «Доломіне» користуватися земельною ділянкою в межах родовища доломітів Негребівське на умовах сервітуту.

Рішенням від 26.02.2024 сервітут встановлено на земельну ділянку площею 7,4689 га (кадастровий номер 1825088300:07:000:0465). Право користування ділянкою діятиме весь термін дії спеціального дозволу на користування надрами №5210 із автоматичним продовженням в разі продовження дії спецдозволу. Сервітут встановлено з оплатою 7 995,83 грн за рік.

Загалом, в Доломіне просили встановити сервітут для чотирьох ділянок. Але крім згаданої, всі інші (площею 22,4734 га (з них 10,9232 в межах родовища), 10,1641 га і 7,8392 га) потребують формування і розроблення документації з землеустрою. Встановити сервітут на них у суді відмовилися.

Крім цього, компанія просила суд накласти низку заборон: Державній службі геології та надр України заборонити надавати третім особам право користування ділянкою надр поблизу с. Негребівка, а Міністерству юстиції – вчиняти будь-які реєстраційні дії щодо земельних ділянок. В цій частині суд задовольнити позов Доломіне також відмовився.

Рішення суду ще не набрало законної сили і може бути оскаржене.

Зауважимо, перш ніж звернутися до Госпсуду міста Києва, ТОВ «Доломіне» аналогічний позов і заяву про забезпечення подавало до Господарського суду Житомирської області, але заяви не розглядалися (ухвали 1, 2, 3).

Ініціювати ж встановлення сервітуту в судовому порядку товариство вирішило після того, як «позивач звернувся до Радомишльської міської ради з клопотанням про укладення договору сервітуту на землях комунальної власності, однак отримав відмову».

NADRA.INFO писали, що ТОВ «Доломіне» є власником спеціального дозволу №5210 на видобування доломітів Негребівського родовища, розташованого в Житомирській обл. (Радомишльська громада). Спецдозвіл тривалий час був зупинений, і Держгеонадра ініціювали його анулювання. Дію дозволу відновили після зміни власника в 2023 р.. Проти розробки родовища виступили мешканці громади, Радомишльську міську раду просили змінити цільове призначення ділянок (про надання яких в користування просила компанія Доломіне), на землі рекреаційного призначення.

Як розповідало Суспільне, нині затоплений кар’єр на Негребівському родовищі збудували у 1970-х. Повернутися до видобування планували у 2011 році, але після численних протестів місцевих жителів родовище не розконсервували. 21 жовтня 2023 р. мешканці прилеглих сіл на зборах громади вирішили не надавати дозвіл на відновлення роботи та подальшу розробку кар’єру.

Доки цей матеріал готувався до публікації, у відповідь на рішення суду про встановлення сервітуту, під час засідання Радомишльської міської ради 29.02.2024 ініціативна група жителів громади звернулася до Ради з проханням ініціювати проведення заходів державного геологічного контролю та позапланової перевірки діяльності ТОВ «Доломіне». І, як повідомляють джерела NADRA.INFO з Радомишля, ухвалено рішення доопрацювати лист ініціативної групи і надіслати від міськради до центральних органів державної влади відповідне звернення. 

Нагадаємо, навесні 2023 р. Господарського суду Рівненської області встановив оплатний земельний сервітут на користь ТОВ «Амберкінг» на земельних ділянках, які частково перетинаються з контуром бурштиноносних ділянок Зонецька перша і Зонецька друга.