Бурштиновий сервітут: Амберкінг заходить у ліс через суд

Бурштиновий сервітут: Амберкінг заходить у ліс через суд

Тим часом, АМКУ перевіряє, чи законно компанія виграла спецдозволи на аукціонах Держгеонадр

 

У суперечці про право користування лісом, яка виникла між власником спецдозволу на бурштиноносні надра і користувачем земельної ділянки – суд став на бік надрокористувача. Повідомляє ІА NADRA.INFO.

Спір стосувався лісових угідь у Рівненській області, які частково перетинаються з контуром бурштиноносних ділянок Зонецька перша і Зонецька друга.


ТОВ «Амберкінг» купило право користування цими ділянками за результатами аукціонів 31.03.2021, власне спецдозволи отримало 07.06.2021: №5222 – на Зонецьку першу і №5223 – на Зонецьку другу. Обидва – терміном на пʼять років.

Як зʼясувалося, межі ділянок надр Зонецька перша та Зонецька друга накладаються на частину земельних ділянок з кадастровими номерами 5625481600:02:001:0466 та 5625481600:02:002:0232 (землі лісогосподарського призначення, для ведення лісового господарства і пов`язаних з ним послуг; державна власність):

  • На території земельної ділянки 5625481600:02:001:0466 – опинилися 3,3047 га ділянки Зонецька перша і 3,8126 га Зонецька друга;
  • На території земельної ділянки 5625481600:02:002:0232 – 0,0786 га ділянки Зонецька друга.

Землекористувачем (на праві постійного користування) цих земельних ділянок є Спеціалізований сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Кам`яне-Случанський».

Надрокористувач звернувся до кооперативу  з проханням надати погодження для укладення відповідної типової угоди із власником землі для реалізації прав власника спеціального дозволу на користування бурштиноносними надрами. За результатами звернень, погодження землекористувача ССГОК «Кам`яне-Случанський» не надав. Також користувач землі відмовив ТОВ «Амберкінг» в укладенні договору земельного сервітуту, зазначивши, що «наслідком встановлення земельного сервітуту, він буде змушений звільнити своїх 15 найманих працівників, за яких сплачує податки».

Отримавши відмову, надрокористувач звернувся до Господарського суду Рівненської області, який встановив на користь ТОВ «Амберкінг» оплатний земельний сервітут на всіх ділянках, про які просила компанія. Також суд встановив розмір оплати за користування ділянками лісу: 837 грн (за 3,8126 га) + 725 грн (за 3,3047 га) + 800 грн (за 0,0786 га) = 2362 грн/місяць (з ПДВ).

Мовою судового документу: 

“…Відповідач (ССГОК «Кам`яне-Случанський» – Ред.) своїми діями створює перешкоди для легальної діяльності з видобутку бурштину, сплаті Позивачем (ТОВ «Амберкінг» – Ред.) всіх передбачених законодавством платежів до бюджету. Зазначені перешкоди стають на заваді загальнонаціональним інтересам з розвитку галузі з видобутку бурштину (загальнодержавного значення). Землі лісогосподарського призначення є землями українського народу, як і корисні копалини. Використання земель лісогосподарського призначення з подальшою рекультивацією земель та відновленням лісового фонду і відшкодуванням завданих збитків з метою легального видобутку бурштину – загальнодержавні цілі. Законодавством визначені територіальні обмеження для видобутку (не більше 10 га).

 

Вбачається що, встановлення земельного сервітуту забезпечить збереження та дотримання балансу інтересів як лісокористувача (Відповідача) так і надрокористувача (Позивача). Також необхідність розвитку легального видобутку корисних копалин загальнодержавного значення та надходження платежів до бюджету – в інтересах власника землі, лісу і надр, які знаходяться на відповідній земельній ділянці. Ліс, якщо буде потреба в його вирубуванні, буде відтворений за кошти Позивача, земельна ділянка теж буде рекультивована, Відповідач отримує відшкодування за тимчасове використання земельної ділянки з метою, не пов`язаною з лісогосподарською діяльністю. …”

Рішення суду може бути оскаржено протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Ознайомитися з повним текстом (його оголошено та підписано 18.05.2023) можна за посиланням.

В Кам`яне-Случанському кооперативі заявили NADRA.INFO, що не згідні з рішенням суду. 

«Буду оскаржувати! Маю землю лісового фонду, маю державного акта, маю кадастрові номери – то скажіть, на основі чого Держгеонадра продають землі і пошкоджені [бурштинокопачами], і непошкоджені? Я не кажу, щоб переді мною били поклони, але ж погодити можна було – чи можна продавати [спецдозволи] на аукціоні, чи не можна? Продано стільки частин непошкоджених, де ні одна помпа ніколи не була!» – заявив голова кооперативу Володимир Ковальчук. Він стурбований не лише передачею частини непошкодженого лісу в користування для видобутку бурштину, але і подальшим відновленням насаджень: «Ліс – 70-80 років є, навіть ділянки по 85 років є, не говорячи вже про посадки, які посаджені 10-15 років тому. Ну, продали вони. Да, проведуть геологорозвідку, зроблять рекультивацію земель, посадять посадку – а через пʼять років догляд за культурами хто буде робить, і за чий рахунок буде робить!? …  Ніколи не було такого бардаку, як зараз! Якби ж [весь] пошкоджений ліс був – то **** ** **** ******. Але ж є такі ділянки – що любо глянуть. А вони продаються». 

Отримати оперативний коментар ТОВ «Амберкінг» не вдалося. NADRA.INFO готові опублікувати позицію компанії, звʼязатися з нами можна за контактами.

Важлива ремарка щодо придбання компанією Амберкінг спецдозволів на бурштиноносні ділянки Зонецька перша і Зонецька друга. NADRA.INFO писали, що восени 2021 р. перемогу на торгах спецдозволами здобуло ТОВ «Ентер Гео Інвест». Переможець запропонував за кожну ділянку по 5,2 млн грн, однак не сплатив обіцяного. Відтак ТОВ «Амберкінг» купило бурштинові спецдозволи упʼятнадцятеро дешевше – всього по 346 тис. грн за ділянку. Сьогодні обставини цих аукціонів перевіряє Антимонопольний комітет України – на предмет можливої змови між учасниками.

 

ТОВ «Амберкінг» засновано в 2020 р.. Статутний капітал 1 020 000 грн. Реєстрація – м. Київ. Власник Руденко Роман. Керівник Антонов Ігор. Крім згаданих спецдозволів, ТОВ «Амберкінг» контролює ще три ділянки бурштиноносних надр (анкетні дані YouControl).

 

Зображення новини асоціативне.