Укрнафтобуріння передали в управління Укрнафті?

Укрнафтобуріння передали в управління Укрнафті?
Джерело фото: https://www.facebook.com/KabminUA/

Кабінет міністрів України на засіданні 23.05.2023 розпорядився передати активи ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння», ТОВ «Сіріус-1», ТОВ «Сахалінське» та ТОВ «Іст Юроуп Петролеум» в управління ПАТ «Укрнафта». Про це повідомляє ExPro із посиланням на текст розпорядження КМУ №454-р «Деякі питання управління активами, на які накладено арешт у кримінальному провадженні, у виняткових випадках» від 23.05.2023. Водночас, текст розпорядження не містить жодної ідентифікуючої ознаки, яка вказує про передачу саме цих активів в управління Укрнафти. Лише з останнього пункту випливає, що йдеться про активи, повʼязані з постачанням природного газу: «3. Публічному акціонерному товариству “Укрнафта” та Міністерству оборони вжити відповідно до законодавства дієвих заходів, спрямованих на запобігання перериванню функціонування активів та/або ризику збою у постачанні природного газу, що може призвести до виникнення надзвичайних ситуацій». Також у розпорядженні констатується, що активи передаються на пропозицію «Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, і Міністерства оборони».

Першим про передачу згаданих компаній Укрнафті повідомив телеграм-канал журналіста Юрія Дощатова БІЛА ПЛЯМА надвечір вівторка 23.05.2023.

«Рішення прийнято без згоди АМКУ на концентрацію активів і без оцінки активів, оскільки визнано, що це винятковий випадок. Згідно зі ст. 21(1)закону про АРМА. Винятком згідно закону є: 1) існує ризик збою та/або переривання функціонування таких активів, що може призвести до виникнення надзвичайних ситуацій або збоїв у тепло-, енерго-, електро-, водопостачанні або водовідведенні або постачанні природного газу;
2) існує ризик переривання функціонування підприємств, установ та організацій оборонно-промислового комплексу та/або авіабудівельної галузі, у власності яких перебувають такі активи.
Але в «Укрнафтобуріння», зазначають, що компанія не займається діяльністю, яка викликає ризики, зазначені в законі», – йшлося в дописі.

23.05.2023 на офіційному сайті Укрнафтобуріння повідомили, що компанія звернулася до НАБУ із заявою про вчинення кримінального правопорушення. Напередодні в Укрнафтобурінні заявляли, що Укрнафта дестабілізує роботу УНБ та бере участь у рейдерському захопленні компанії. Раніше – вимагали від АМКУ та НАБУ порушити провадження проти членів Уряду та правоохоронних органів щодо незаконних дій з корпоративними правами.

«Укрнафтобуріння» є однією з найбільших газовидобувних компаній України. За оцінкою ExPro, компанія у 2022р входить у топ-3 приватних газовидобувних компаній країни.