Гриф секретності: НАДПУ ініціювала нараду щодо зняття обмежень

Гриф секретності: НАДПУ ініціювала нараду щодо зняття обмежень

Національна Асоціація Добувної Промисловості України (НАДПУ) ініціювала нараду за участі Міністерства економіки щодо виконання пункту 4 рішення РНБО від 19.03.2021 «Щодо стану справ у сфері надрокористування», введеного в дію Указом Президента України від 19.03.2021 №122. Повідомляється на Facebook-сторінці НАДПУ.

«Держексперти з питань таємниць у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України та Міністерстві економіки України у тижневий строк мали опрацювати питання щодо скасування рішень про віднесення до держтаємниці інформації у сфері надрокористування (за винятком інформації щодо уранових руд) та подати відповідні пропозиції до Служба безпеки України для внесення змін до Зводу відомостей, що становлять державну таємницю (ЗВДТ).

Процес триває з 2021 року, але до сьогодні проблема не розв’язана, що фактично унеможливлює для надрокористувачів будь-яке оперування інформацією, а, отже – і розвиток видобутку та експорту українських корисних копалин, залучення інвестицій у цей напрям, а також реалізацію Меморандуму з ЄС про стратегічну сировину, підписаного в липні 2021 року.

Довідково: відповідно до підпунктів 2.6.5 та 2.6.6 ЗВДТ (наказ СБУ від 12.08.2005 № 440) до відомостей зі ступенем «таємно» належать:

– відомості в цілому щодо України про балансові запаси в її надрах: корисних копалин окремо щодо: алмазів, золота, п’єзооптичної сировини, літію, ніобію, танталу, титану, цирконію, скандію, платини, іридію, осмію, паладію; розсіяних елементів (разом із запасами тих кольорових або рідкісних чи благородних металів, у рудах яких ці елементи присутні) окремо щодо: галію, ганію, індію, кадмію, ренію, рубідію, селену, талію, телуру, цезію;

– відомості про перспективи розвідки або видобутку корисних копалин в цілому щодо України, розголошення яких може завдати шкоди національній безпеці. Рішення про необхідність засекречування конкретної інформації приймає державний експерт з питань таємниць.

Отже, на сьогодні інформація, яка може дати уявлення про рентабельність видобутку стратегічних мінералів в Україні, досі закрита. Це унеможливлює появу іноземних інвестицій, повноцінний розвиток галузі тощо», – наголошують в НАДПУ.

Для розв’язання цієї проблеми НАДПУ звернулося до Мінекономіки, після чого було скликано нараду:

Виконавча директорка НАДПУ Оксана Оринчак зазначає: «Важливо, аби ми діяли спільно заради однєї цілі – на благо країни. Зараз же всі зусилля спрямовані на перемогу у війні. І добувна галузь, і країна мають гуртуватися задля якомога швидшого досягнення цієї мети».

На нараді були обговорені такі питання:

  • технічні можливості органів виконавчої влади з реалізації пункту 4 рішення РНБО від 19.03.2021 «Щодо стану справ у сфері надрокористування»;
  • позиції міністерств щодо пошуку найефективніших шляхів імплементації цього рішення, налагодження прозорої комунікації між ними.

Наприкінці наради було ухвалене рішення про необхідність активізації подальшого діалогу між органами виконавчої влади, державної безпеки та бізнесом з метою довгоочікуваної реалізації рішення РНБО. «Команда НАДПУ підтримує ці кроки і інформуватиме про подальші зрушення стосовно цього питання», – йдеться у дописі Асоціації.

Нагадаємо, про те, що Україна суттєво програє світовому ринку та втрачає інвестиції через засекречену інформацію про запаси корисних копалин, влітку 2022 р. заявляв Директор з розвитку Геологічної інвестиційної групи, Голова комітету з питань надрокористування Європейської бізнес асоціації Дмитро Кащук.

 

 

Зображення новини асоціативне. Джерело: https://cutt.ly/eYZUOvo