Держгеонадра викликають в суд у справі про анулювання дозволу на Сахалінське родовище

Держгеонадра викликають в суд у справі про анулювання дозволу на Сахалінське родовище

АРМА залучили третьої стороною

Шостий апеляційний адміністративний суд (ШААС) викликає представника  Державної служби геології та надр України для участі в судовому засіданні у справі про анулювання спеціального дозволу на видобування вуглеводнів нафтогазоконденсатного родовища Сахалінське в Харківській обл.. Справа слухається за заявою ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» про перегляд постанови про анулювання спецдозволу «за нововиявленими обставинами».  Повідомляє NADRA.INFO із зали суду.

«Зважаючи на те, що відсутній відповідач – Державна служба геології та надр України … який ініціював поворот виконання судового рішення, колегія суддів ухвалила визнати явку в судове засідання суду апеляційної інстанції обовʼязковою Державної служби геології та надр України після оголошеної перерви», – виголосила головуюча у справі суддя Тетяна Вівдиченко.

Перерву в засіданні оголосили до 12:40 четверга 20.06.2024.

Крім цього, колегія суддів ухвалила залучити у справу третьою стороною Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА). В суді, крім офіційного представника АРМА, вільним слухачем був присутній заступник Голови Агентства Павло Великоречанін: 

Також засідання слухав народний депатут, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко: 

Нагадаємо, постановою ШААС від 28.11.2023 було задоволено заяву Держгеонадр про поворот виконання судового рішення і анулювання спеціального дозволу Укрнафтобуріння на Сахалінське НГКР. Компанія припинила видобування газу 01.12.2024. В Держгеонадрах пояснювали, що пішли анулювати спецдозвіл через лист від ДБР (щодо виконання постанови Верховного Суд від 26.11.2019). В ДБР заявляли, що не просили Держгеонадра анулювати спецдозвіл Укрнафтобуріння. В Укрнафтобурінні намагалися добитися перегляду цього рішення і заявляли про значні втрати держави від зупинки видобування. Зрештою, звернулися до суду із заявою про перегляд постанови від 28.11.2023 «за нововиявленими обставинами».

ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» перебуває в управлінні ПАТ «Укрнафта». Приватний акціонер Укрнафтобуріння заявляв про незаконне відчуження його активів (на сьогодні на офіційному сайті компанії оригінал цієї заяви недоступний).