Бюджет отримав 748 млн грн податків від Сахалінського родовища (Forbes)

Бюджет отримав 748 млн грн податків від Сахалінського родовища (Forbes)
Зображення асоціативне

До державного бюджету надійшов черговий транш у розмірі 747,7 млн грн у вигляді податків з арештованого Сахалінського родовища, повідомляє Forbes* із посиланням на пресслужбу Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА). Агентство передбачило в договорі управління з ПАТ «Укрнафта» надходження до державного бюджету у розмірі 90% від отриманого прибутку.

Читайте також інтервʼю 
NADRA.INFO із СЕО Укрнафтобуріння 
Олегом Мальчиком 

Ключові факти

Згідно із повідомленням, йдеться про управління активами, на які накладено арешт у кримінальному провадженні, а саме: корпоративних прав у статутному капіталі ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння».

АРМА ініціювало додаткове розпорядження уряду про перерозподіл 7 акцій акціонерів, що дало можливість ПАТ «Укрнафта» здійснити збір акціонерів та перерозподілити дивіденди швидше.

«Національне агентство веде системну роботу щодо забезпечення продовження дії договору управління та сталості надходжень. Зокрема щодо поновлення процесу видобутку газу на Сахалінському родовищі», – заявила голова АРМА Олена Дума.

Контекст

«Укрнафтобуріння» була другою за обсягами видобутку газу серед приватних компаній. Головною цінністю «Укрнафтобуріння» був спецдозвіл на розробку Сахалінського родовища у Харківській області з одними з найбільших у країні розвіданими запасами у 15 млрд кубометрів.

За оцінкою Forbes, вартість «Укрнафтобуріння» – близько $500 млн, частка «Привату» Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова у 25% – близько $125 млн. Ще 10% належить JKX Ukraine, акціонером якої також був Коломойський. Решта компанії належала Павлу Фуксу та Віталію Хомутинніку.

7 квітня 2023-го Печерський суд наклав арешт на корпоративні права газовидобувної компанії «Укрнафтобуріння», а за пʼять днів їх вже передали АРМА. Договір управління передбачає, що державний бюджет в особі АРМА отримує 90% від чистого прибутку «Укрнафтобуріння».

Наприкінці листопада 2023-го Шостий апеляційний адмінсуд анулював спецдозвіл для «Укрнафтобуріння» на видобуток на Сахалінському родовищі. З 1 грудня компанія зупинила видобуток. Тепер доля родовища – в руках Держгеонадр. Відомство може оголосити новий конкурс або віддати його компаніям Миколи Злочевського.

У відповідь на запит Nadra.info керівник Держгеонадр Роман Опімах пояснив, що служба поновила судову суперечку після запиту від Державного бюро розслідувань (ДБР). Зі свого боку, ДБР повідомило, що не просило зупиняти Сахалінське родовище і розслідує службову недбалість Держгеонадр.

Державна служба геології та надр України 28 лютого подала апеляційну скаргу на рішення суду щодо розгляду заяви націоналізованої компанії «Укрнафтобуріння» про видобуток газу на Сахалінському родовищі.

*В розділах  Надра інших , Говорять компанії , Говорять асоціації деякі публікації/новини/прес-релізи компаній-надрокористувачів, асоціацій у сфері надрокористування та інших медіа можуть відтворюватися дослівно. В разі передруку редакція не здійснює додаткову перевірку викладеного, покладаючись на першоджерела.