Кропивницький міський карʼєр: зустрічайте нове обличчя гірничого підприємства з історією

Кропивницький міський карʼєр: зустрічайте нове обличчя гірничого підприємства з історією
Джерело зображення: https://kropmk.com.ua/

І надрокористувача, і продавця щебеневої продукції нині контролює громадянка Південно-Африканської Республіки

ПП «Стройкерамика», яке минулого року з аукціону Держгеонадр купило спецдозвіл на видобування гранітів Північно-Східної ділянки Кіровоградського (Сухокліївського) родовища, в липні 2024 р. змінило назву на ПП «Гранвидобування». Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на дані YouControl.

Також нещодавно запрацював офіційний веб-сайт, Instagram-сторінка і Telegram-канал Кропивницького міського карʼєру, який розробляє Гранвидобування:

Представником з реалізації продукції Кропивницького міського кар’єру виступає ПП «Гран Торг».

«Гранітний щебінь, який реалізує наша компанія, вирізняється високими якісними характеристиками та відповідає вимогам до матеріалів, що використовуються для високомарочних бетонів і дорожного будівництва.

Наша продукція відповідає стандартам ДСТУ – БВ.2.7-75-98 та систематично проходить контроль якості у власній лабораторії.

Марка міцності гранітного щебеню: М1200, морозостійкість: F300, лещадність до – 15% (кубовидний).

Відносно радіоактивності: вся продукція відповідає I класу застосування – “Усі види будівництва без обмежень”.

Завдяки сучасному й універсальному обладнанню маємо змогу виробляти щебінь на замовлення будь-якої фракції», – йдеться на сайті підприємства.

Адреса підприємства: м.Кропивницький, вул. Автолюбителів,5. Електронна пошта: [email protected]. Телефони: (050) 328-95-55, Відділ доставки: (067) 543-32-43.

Джерело: https://kropmk.com.ua/

«Історія Кропивницького міського кар’єру бере свій початок у далекому 1929 році. Тоді кар’єр був невід’ємною частиною розвитку міста, адже будівництво переважної більшості інфраструктури міста (дороги, мости тощо) здійснювалося з використанням щебеню, який вироблявся на зазначеному родовищі», – розповідають на сайті карʼєру.

Додамо, що з 1990-х Кіровоградське (Сухокліївське) родовище гранітів розробляло ВАТ «Кіровоградський кар’єр». Дія спецдозволу № 854  закінчилася в 2017 р. (дозвіл був зупинений з 2014 р.). Товариство збанкрутувало, його майновий комплекс в 2018 р. продали з торгів за 1% стартової ціни. Відтоді на родовищі неодноразово фіксували ознаки незаконного видобування гранітів, збитки від якого в Державній екологічній інспекції оцінювали в понад півмільярда гривень. ТОВ «Гранторг» як покупець майна Кіровоградського карʼєру хотіло отримати спецдозвіл на Північно-Східну ділянку Кіровоградського (Сухокліївського) родовища без аукціону, але зрештою ініціювало торги. На аукціон прийшли ПП «Стройкерамика» і ТОВ «Тімголд», зареєстровані за однією адресою. Переміг Тімголд зі ставкою 17 млн грн, але не викупив лот, який за запропоновані 3,3 млн грн придбало ПП «Стройкерамика» (з липня 2024 р. – ПП «Гранвидобування»; спецдозвіл за номером 6748 датовано 31.10.2023 (термін дії – до 31.10.2043)). Згодом про перевірку обставин цього аукціону повідомляли в Антимонопольному комітеті України.

Власницею ПП «Гранвидобування» (з березня 2023 р.) і ПП «Гран Торг» (з грудня 2022 р.) є громадянка і резидентка Південно-Африканської Республіки Янсе Ван Ренсбург Карін Елізабет. ПП «Гранвидобування» з 2007 р. беззмінно очолює Віктор Згама (YouControl). ПП «Гран Торг» – від заснування в 2018 р. – Сергій Богданов (YouControl).