Cersanit доінвестує 15 млн грн у видобування каоліну (Інтерфакс-Україна)

Cersanit доінвестує 15 млн грн у видобування каоліну (Інтерфакс-Україна)
Джерело фото: https://osnova-group.com.ua/

Польська компанія Cersanit, що має в Україні великий завод із виробництва сантехніки в Звягелі, планує додатково інвестувати 15 млн грн у родовище каолінової глини в Дубрівській громаді Звягельського району, повідомив голова Житомирської обласної військової адміністрації (ОВА) Віталій Бунечко в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”*:

Джерело фото: Інтерфакс-Україна

“Мені дуже приємно, що підприємства розширюються. Наприклад, Cersanit. Незважаючи на те, що хлопців забрали (ідеться про мобілізацію співробітників – ІФ-У), вони вкладають кошти в родовище каолінової глини в Дубрівській громаді Звягельського району: підприємство планує додатково інвестувати у свій розвиток 15 млн грн”.

Бунечко нагадав, що свого часу було зроблено спробу незаконно відібрати у Cersanit це родовище, проте він доклав зусиль, щоб цю ділянку повернули в державну власність, виставили на аукціон, і Cersanit купив її у законний спосіб і зараз розвиває**.

“Шкода, що вони перед самою війною побудували новий цех, але так і не запустили, бо керівництво в центральному офісі вирішило все ж таки це обладнання розмістити в Польщі. Але цех повністю готовий, залишилося тільки підключити його і ввести в експлуатацію. Упевнений, що нарешті це станеться”, – додав голова Житомирської ОВА.

Серед інших великих інвесторів у корисні копалини області він також виділив групу BGV Геннадія Буткевича.

Бунечко зазначив, що перед самою війною BGV вклала близько EUR 20 млн у гранітний кар’єр на базі Жеревського родовища***, закупивши нову техніку і створивши нові робочі місця. За його словами, зараз, на жаль, кар’єр не працює на повну потужність, але доінвестується.

“Я точно знаю, що коли почнеться велике відновлення, цей кар’єр буде нам у нагоді. У BGV є також зацікавленість і ліцензії на розробку берилію в Олевському районі. Була презентація в Офісі президента щодо берилію. Мене там влаштовують насамперед інвестиції та робочі місця. Шкода, що війна стала на заваді, але процес ніхто не припиняв”, – додав голова ОВА.

Також він зазначив, що жоден великий інвестор за час повномасштабної війни не пішов із Житомирської області.

Відповідаючи на запитання про позицію щодо підприємств, чиї власники потрапили під санкції****, очільник ОВА наголосив на необхідності розмежовувати власників і підприємства та їхніх робітників. “Область зацікавлена, щоб бізнес працював… Тому з власниками мають розбиратися ті, хто має на це повноваження. А бізнес має працювати”, – сказав він.

Як приклад Бунечко навів бюджетоутворювальний Овруцький щебеневий завод, який забрали у Гомельської міськради і передали АРМА*****. За його словами, коли виник ризик затоплення підприємства, він провів переговори з головою АРМА Оленою Думою.

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ

 

* – В розділах  Говорять асоціації , Говорять компанії , Надра інших деякі публікації/новини/прес-релізи компаній-надрокористувачів, сервісних компаній, асоціацій у сфері надрокористування та інших медіа можуть відтворюватися дослівно. В разі передруку редакція NADRA.INFO не здійснює додаткову перевірку викладеного, покладаючись на першоджерела.

** – в 2020 р. ТОВ «Церсаніт Мінералз» перемогло в двох аукціонах Держгеонадр із продажу спецдозволів на Центрально-Глинянську ділянку Дубрівського родовища і Північно-Глинянська ділянка Дубрівського родовища каоліну первинного, пегматиту (польового шпату). За придбані з торгів права користування надрами Церсаніт заплатив 25,17 млн грн (без урахування ПДВ, вартості геологічної та аукціонної документації).

ТОВ «Церсаніт Мінералз» засновано в 2018 р., статутний капітал 80 208 000 грн. Реєстрація – с. Чижівка, Звягельський р-н, Житомирська обл.. Кінцевий бенефіціарний власник: Соловов Міхал Анджей (Польща, через ТОВ «Церсаніт Інвест» і ТОВ «Церсаніт Україна»). Керівник: Кровяк Збислав Адам (YouControl). Спецдозволом на надра (підземні води питні і технічні) володіє також ТОВ «Церсаніт Інвест».

*** – більше читайте тут, тут, тут.

**** – йдеться про Дмитра Фірташа (ТОВ «Межиріченський ГЗК»), Ігоря Наумця (Група Юнігран/UNIGRAN), Вадима Єрмолаєва ( ПрАТ «Коростишівський кар’єр»). Більше читайте в матеріалах NADRA.INFO:

***** – У серпні АРМА знову оголосило про пошук управителя для Овруцького щебеневого заводу.