Джерела: Укрнафта близька до купівлі компанії Надра Олеська

Джерела: Укрнафта близька до купівлі компанії Надра Олеська
Зображення асоціативне. Джерело: https://www.ukrnafta.com/

Компанія ПАТ «Укрнафта» близька до укладення угоди з купівлі ТОВ «Надра Олеська», яка є стороною Угоди про розподіл вуглеводнів, видобутих на ділянці Олеська, і яку наразі контролює НАК «Надра України». Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на кілька джерел на ринку надрокористування.

За даним одного з джерел, угоду може бути закрито за вартістю спеціального дозволу на користування надрами, наданого за Угодою про розподіл продукції: «150-200 млн грн, ближче до 200 млн грн», – припускає джерело.

 

Інше джерело повідомляє, що Укрнафта може купити Надра Олеська вже до кінця 2024 р..

Нагадаємо, Держава Україна, компанія «Шеврон Україна Б.В.» і ТОВ «Надра Олеська» підписали угоду про розподіл продукції (УРП) на видобуток вуглеводнів на Олеській ділянці (Львівська та Івано-Франківська обл.) восени 2013 р.. Як повідомляв Інтерфакс-Україна, від України документ підписав Едуард Ставицький, від компанії «Шеврон Україна Б.В.» – гендиректор Chevron Europe Дерек Дюпрі Магнесс, від «Надра Олеська» – голова правління НАК «Надра України» Віктор Пономаренко.

Як писали журналісти, у відповідності з цією угодою, на початковому пошуковому періоді компанія «Шеврон», як очікувалося, інвестує $350 млн у розвідку сланцевого газу у Львівській та Івано-Франківській областях. При цьому загальні інвестиції у видобуток газу можуть перевищити $10 млрд. Однак, наприкінці 2014 року Chevron офіційно вийшла з проекту видобутку газу на Олеській площі, в 2015 р. припинила свою діяльність в Україні.

Станом на вересень 2024 р. «Шеврон Юкрейн Б.В.» вказаний власником спеціального дозволу на користування надрами № 4513, наданого в квітні 2014 р. до квітня 2064 р. на виконання УРП на ділянці Олеська (дані Державної служби геології та надр України)

Як ми писали раніше, Укрнафта планує трансформувати в угоди про розподіл продукції 15 спецдозволів на користування надрами.

В Україні станом на березень 2023 р. дійсними були 12 Угод про розподіл вуглеводнів (про укладення нових УРП відтоді не повідомлялося):

Дві УРП виконуються і станом на червень 2024 р. дали Україні понад 100 млн куб. м вуглеводнів, – заявляв заступник міністра енергетики України Микола Колісник.

В січні 2021 р. в інтервʼю NADRA.INFO Голова правління НАК «Надра України» Тарас Кузьмич повідомив, що НАК продала ТОВ «Надра Юзівська» на користь НАК «Нафтогаз України» за $15 млн.

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ